Αεροδρόμια: Αλλάζουν χέρια μέχρι το τέλος του έτους

 

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. 

Οι συζητήσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Fraport σχετικά με την επίλυση θεμάτων που έχουν εγείρει οι ίδιοι οι Γερμανοί, όπως επιπλέον εγγυήσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, συνεχίζονται. Πηγές από πλευράς του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθούν αλλαγές στη σύμβαση, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε έναυσμα στις υπόλοιπες εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό να ζητήσουν την ακύρωσή του. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στόχος είναι η συμφωνία να έχει κλείσει ώς το τέλος του έτους, και η κοινοπραξία να έχει παραλάβει τα αεροδρόμια τον Μάρτιο του 2016.

Μάλιστα, η Fraport έχει ήδη καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) για την ανάπτυξή τους, αμέσως μόλις τα παραλάβει από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Γερμανών, οι εμπορικοί χώροι στα 14 ελληνικά αεροδρόμια θα διπλασιαστούν από την πρώτη κιόλας φάση της επένδυσης, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστούν νέα μοντέλα λειτουργίας. Ως προς την επιβατική κίνηση προβλέπουν αύξηση περίπου 2% ετησίως για τα επόμενα 40 χρόνια της παραχώρησης. Το 2014 τα συγκεκριμένα αεροδρόμια δέχτηκαν 22 εκατ. επιβάτες, με το 80% της κίνησης να αφορά διεθνείς πτήσεις.

Τα γερμανικά σχέδια για τα 14 αεροδρόμια παρουσίασε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικών και επενδυτικών σχέσεων της Fraport Στέφαν Ρίτερ κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έγινε στο Μόναχο (Baader Investment Conference 2015). Αποκάλυψε επίσης ότι η Fraport προτίθεται να κρατήσει το 67% της εταιρείας διαχείρισης των αεροδρομίων, και να διαθέσει το υπόλοιπο 23% σε άλλους επενδυτές.

Η προσφορά που κατέθεσε η Fraport προβλέπει για την περίοδο 2016 – 2019 επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ, ενώ τυχόν επενδύσεις επέκτασης των αεροδρομίων συνδέονται με την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Το εφάπαξ τίμημα είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία θα καταβάλει 22,9 εκατ. ευρώ ετησίως και από το 2019 επιπλέον ποσοστό 28,5% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, επίσης σε ετήσια βάση (που υπολογίζεται σε επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο παραχώρησης). Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει, επίσης, πως τα τέλη αεροδρομίου θα είναι 13 ευρώ ανά επιβάτη το 2016 και από το 2018 αυξάνονται σε 18,5 ευρώ ανά επιβάτη (συν τον πληθωρισμό).

Σ.ΧΡ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 26/9/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s