Φόροι: H λυπητερή του 2015 και το Kinder έκπληξη

Σ’ αυτήν τη ζωή τίποτε δεν είναι σίγουρο, εκτός από το θάνατο και τους φόρους. Αν, δε, ζεις στην Ελλάδα, ποτέ δεν ξέρει από φέτος πόσο (περισσότερο) φόρο θα πληρώσεις την επόμενη χρονιά.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Το υπουργείο Οικονομικών να αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, εκτός από αυτούς που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «θα δώσουμε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν» ενώ ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης έκανε λόγο για «μείωση των ανισοτήτων ή της καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους». Ανάμεσα στα άλλα που είπε, περί της ανάγκης για αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος με στόχο «να γίνει πιο προοδευτικός» και «να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή ξεπερασμένες» άνοιξε και το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος.
Ούτως ή άλλως, η νέα μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναμένεται να περιλαμβάνει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν, την ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση της έκπτωσης φόρου για την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Στην περίπτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για τα 1,1 δις. ευρω, που εισπράττονταν μέχρι σήμερα από την εν λόγω πηγή. Επειδή το ποσό αυτό δεν μπορεί να λείψει από τα δημόσια ταμεία, θα πρέπει να επιμερισθεί στους υπόχρεους μέσω της φορολογικής κλίμακας, που μοιραία θα πρέπει να αυξηθεί σε κάποια εισοδηματικά στρώματα.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σήμερα υπάρχουν τρεις διαφορετικές κλίμακες ανάλογα με την πηγή εισοδήματος, με επιμέρους κλιμάκια ανάλογα με το ύψος του ποσού:
α) από μισθούς – συντάξεις με συντελεστές 22%, 32% και 42% και ανάλογες εκπτώσεις φόρου,
β) από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας 26% από το πρώτο ευρώ έως και 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.
γ) από ενοίκια (11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 33% για άνω των 12.000 ευρώ). Ήδη το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
Σε περίπτωση που επιβληθεί ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής, ή έστω μόνο για μισθούς και ενοίκια, χιλιάδες φορολογούμενοι που εκτός από μισθό ή σύνταξη εισπράττουν και κάποιο ενοίκιο θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Υπό συζήτηση είναι άλλα δύο σενάρια, είτε να  υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, είτε να υπάρχουν ξεχωριστές κλίμακες για κάθε κατηγορία εισοδήματος αλλά με ίδιους συντελεστές σε όλες τις κλίμακες και αφορολόγητο μόνο για μισθωτούς- συνταξιούχους. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η προσθήκη πολλών φορολογικών κλιμακίων εντός κάθε κλίμακας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της προοδευτικής φορολόγησης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και έσοδα από ενοίκια 800 ευρώ, φορολογείται: α) για τα 14.000 ευρώ του μισθού του με  980 ευρώ (με συντελεστή 22% μείον την έκπτωση των 2100 ευρω) και β) 1056 ευρώ για το ενοίκιο (συντελεστής 11%), δηλαδή πληρώνει συνολικά 2036 ευρώ (χωρίς να υπολογιστούν τα 330 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης). Εάν ο συντελεστής φορολόγησης στα ενοίκια αυξηθείς στο 15%, ο φόρος από ενοίκια θα φτάσει τα 1440 ευρώ (386 ευρω επιπλέον). Αν ο εν λόγω φορολογούμενος φορολογηθεί με ενιαίο συντελεστή για το σύνολο των εισοδημάτων του, δηλαδή για 23.600 ευρώ από μισθό και ενοίκια, και ο φόρος υπολογιστεί με τον υπάρχοντα συντελεστή 22%, το ποσό που θα προκύψει θα είναι 3092 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50% περισσότερο σε σχέση με ό,τι  πληρώνει σήμερα. Το καλό σενάριο στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, όπου εμπίπτουν χιλιάδες έλληνες, θα ήταν να θεσπιστούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή μια χαμηλότερη κλίμακα για εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ, με αντιστάθμισμα στα δημόσια έσοδα υψηλότερους συντελεστές στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Φθινοπωρινή βροχή φόρων
Πριν οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό με βάσει το νέο Μνημόνιο, οι φορολογούμενοι καλούνται να καλύψουν τις υποχρεώσεις των προηγούμενων. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανάρτηση στο taxisnet των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ανέρχεται σε περίπου 3,2 δις ευρώ ώστε τελικά να εισπραχθούν 2,65 δις ευρώ.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοέμβριου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Επίσης, αναμένονται τα νέα εκκαθαριστικά του Φόρου Πολυτελείας στα Ι.Χ. με συντελεστή 13% από 10% (άνω των 2.500 κ.ε.) ενώ το Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016, από όπου το δημόσιο υπολογίζει ότι θα εισπράξει 1,1 δις ευρώ. Επιπλέον αγρότες θα λάβουν πρόσθετο εκκαθαριστικό λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 από το 27,5% στο 55% (και θα πληρώνουν ακριβότερα κατά 12 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης), οι ΑΕ και ΕΠΕ λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% και οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πισίνα, ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών και σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων λόγω της αύξησης του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.
Επιπλέον οι οικογένειες με παιδιά ενδέχεται να πληρώσουν ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (εκτός αν η κυβέρνηση θα βρει τελικά ισοδύναμα 300- 350 εκατ. ευρώ) και πολλοί δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα αποκλειστούν (αφού μειώνεται κατά 50% το σχετικό κονδύλι).

Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής27/9/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s