Την έναρξη του διαλόγου για την επαναλειτουργία των μονάδων της “Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας και των εργαζομένων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Μπορεί η χθεσινή συνάντηση να απέβη άκαρπη αλλά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, “επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η σημασία της συνέχισης του διαλόγου”. Εντός της εβδομάδας σπεύδει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Eldorado Gold, Paul Wright για να συναντηθεί με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, σε μία προσπάθεια απεμπλοκής της επένδυσης της εταιρείας στις Σκουριές. Ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και στις αρχές του περασμένου Μαρτίου με τον τότε υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να μετακινηθεί από τις θέσεις της.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις που θα επηρεάσουν την τύχη της επένδυσης. Συγκεκριμένα, εντός της εβδομάδας θα εκδοθούν τα πορίσματα από τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις που έγιναν στην περιοχή, αναφορικά με το ενδεχόμενο παράβασης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ στις 2 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της εταιρείας κατά της απόφασης του υπουργού για την αναστολή λειτουργίας μέρους της εκμετάλλευσης.
ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΟΡΟΣ
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν, εκτός του κ. Σκουρλέτη, οι δύο γενικοί γραμματείς Χριστίνα Μπαριτάκη και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, ο νομικός σύμβουλος Σέργιος Σερμπέτης και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη. Από την Ελληνικός Χρυσός παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του δ.σ. και αντιπρόεδρος της “EldoradoGold Corp” EduardoMoura, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Στρατουδάκης, καθώς διευθύντρια του τμήματος περιβάλλοντος Έμμυ Γαζέα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε η δυνατότητα ευρείας ανταλλαγής απόψεων γύρω από το επίμαχο ζήτημα της πυρομεταλλουργικής μεθόδου. Το υπουργείο ζήτησε από την εταιρεία να υλοποιήσει τη συμβατική της υποχρέωση για επιτόπιες ημιβιομηχανικές. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η ικανοποίηση του όρου για επιτόπου ημιβιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου μεταλλουργίας που έχει επιλέξει η εταιρεία, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση, είναι απαράβατη προϋπόθεση, για την οποία το υπουργείο δεν πρόκειται να “κλείσει τα μάτια”. Το υπουργείο υπενθύμισε ακόμη τις υποχρεώσεις- βάσει του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών της εταιρείας για την υλοποίηση έργων, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, παρά τη μερική διακοπή εργασιών που επιβλήθηκε. Επίσης ζητήθηκε από την εταιρεία να βοηθήσει με τις κινήσεις της τον διάλογο, λειτουργώντας πυροσβεστικά, δεδομένου ότι το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο.
ΑΡΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι η συνάντηση έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, και ότι ξεκινά κάποιας μορφής διάλογος, ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη, αλλά τα πράγματα προς το παρόν παραμένουν ως έχουν. “Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η αρχή ενός διαλόγου και ένας δρόμος που θα μας πάει στο να συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, που θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά σε όλα τα μεταλλευτικά πεδία”, ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών-Υπαλλήλων “Αγία Βαρβάρα”.
Σ.ΧΡ.
Εργαζόμενοι Παραμένουν σε διαθεσιμότητα
“Δυστυχώς δεν βρέθηκε λύση από την πλευρά του υπουργείου ούτε της εταιρείας”, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο πρόεδρος των υπογειτών Χρήστος Ζαφειρούδας και τόνισε: “Εμείς ζητάμε να πάμε αύριο στη δουλειά. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις”. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου πάντως οι εργαζόμενοι μπορεί να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να αρθούν οι διαθεσιμότητες. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή άρση των διαθεσιμοτήτων, είπε ότι “είναι νωρίς ακόμη να πω κάτι σχετικά”, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι καλό θα ήταν τα προβλήματα να λύνονται με το υπουργείο και όχι δια της δικαστικής οδού.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 29/9/2015