Σημαντικότερες οι επενδύσεις από το τίμημα πώλησης του λιμανιού

Η δέσμευση στις επενδύσεις είναι το σημαντικότερο ζήτημα παρά το τίμημα που θα δοθεί για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, το οποίο σήμερα είναι “γ’ κατηγορίας και κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξης”, υποστήριξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Γιάννης Παντής από το βήμα του 1ου αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλονίκης.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Σύμφωνα με τον κ. Παντή το λιμάνι δεν υποστηρίχθηκε, ώστε να αποκτήσει ρόλο πύλης εμπορίου, ήταν “μία ρητορική, για να μας κλείνουν τα μάτια, δεν έγινε ούτε ένα έργο. Η επέκταση της 6ης προβλήτας δεν προχώρησε με απόφαση του 2012, ενώ ήταν έτοιμο το έργο, με σκοπό να το κάνει ο ιδιώτης επενδυτής. Σήμερα έχουμε ένα λιμάνι γ’ κατηγορίας”, σχολίασε. Κατά την άποψή του “το λιμάνι πρέπει να προχωρήσει σε θεσμοθετημένες, υποχρεωτικές επενδύσεις για όποιον επενδυτή θα έρθει. Καλύτερα να δοθεί με μικρότερο τίμημα, αλλά να υπάρχει δέσμευση για σειρά από επενδύσεις, όπως είναι η 6η προβλήτα, η εκβάθυνση, για να υποδέχεται μεγάλα πλοία, και η μετατροπή του σε green και smart port”. Ως προς το τελευταίο σημείωσε ότι, αν το λιμάνι δεν επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, για να προσαρμοστεί στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η Ε.Ε., κινδυνεύει να χάσει μερίδιο από την αγορά συμβατικού φορτίου (σήμερα αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής δραστηριότητάς του). Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο master plan για την επόμενη 25ετία (θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου) και στο bussiness plan της επόμενης πενταετίας (θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου).
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου (logistics center) σε τρεις εναλλακτικές θέσεις γύρω από το λιμάνι, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, ώστε “να αποφασιστεί σε μητροπολιτικό επίπεδο ποια από τις προτάσεις θα ακολουθήσουμε”.

ΗΛΙΘΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί έξυπνων πόλεων, έξυπνων συγκοινωνιακών δικτύων και διασύνδεσης των υποδομών, ο κ. Παντής σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα “ηλίθιο σύστημα μη σύνδεσης του λιμανιού με κεντρικές οδικές αρτηρίες”, με αποτέλεσμα, “όταν φορτώνουν 1.500 φορτηγά για τα Σκόπια, να μπλοκάρει όλο το σύστημα”. Όπως είπε, ο κόμβος Κ16 της Εγνατίας οδού βγάζει στο λιμάνι, ενώ για περίπου 500 μέτρα δρόμου δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση ούτε με την εθνική οδό Πάτρας-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Επιπλέον σημείωσε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνει βάρος στις μεταφορές από τον Πειραιά, προσθέτοντας ότι, “αν δεν τελειώσει το ‘Θριάσιο’, δεν θα πάρουμε προτεραιότητα”, ενώ για 1,5 χλμ. σιδηροδρομικής γραμμής, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροκίνηση, το συνολικό κόστος μεταφοράς αυξάνεται κατά 35%-40%, καθιστώντας μη ελκυστική τη διαμεταφορά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας των προβλημάτων με το σιδηρόδρομο “έχουμε χάσει από τα τρένα. Παλιά ήταν στο 33% της μεταφοράς, σήμερα στο 10% και αύριο δεν θα έχουμε τίποτα”. Για τα θέματα που σχετίζονται με το σιδηρόδρομο ο πρόεδρος του ΟΛΘ θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις στο υπουργείο Μεταφορών.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 30/9/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s