Τουρισμός: Αλλαγή πολιτικής στην προβολή της Θεσσαλονίκης

Tη σταδιακή αποχώρηση του δήμου Θεσσαλονίκης από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής προανήγγειλε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας στο πλαίσιο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στη συνεδρία για τον τουρισμό.
Τον προβληματισμό της εξέφρασε και η πρόεδρος του Οργανισμού και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι “ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός ή να μετεξελιχθεί σε κάτι πιο ευέλικτο”. Από την πλευρά του ο κ. Πέγκας είπε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα καταβάλει και φέτος την εισφορά του στον Οργανισμό Τουρισμού, θα κλείσει όποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει και σταδιακά σε βάθος τριετίας και σε συνεννόηση και συνεχή διαβούλευση με όλους τους φορείς και εταίρους του τουρισμού θα προχωρήσει στη δημιουργία του νέου νομικού προσώπου προβολής της Θεσσαλονίκης. “Θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας-ταμείο, ιδιωτικο-οικονομικής λογικής” είπε. Ως προς τη χρηματοδότησή του ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει οικονομική αυτοτέλεια, μέσω ενός αντιτίμου διανυκτέρευσης, ένα ή ενάμισι ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλους τους χώρους φιλοξενίας.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Στους στόχους του δήμου είναι η ανάπτυξη τουριστικών ζωνών ειδικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογική πλάζα, “γειτονιά των μουσείων” μεταξύ της Έκθεσης και του δημαρχείου, μετατροπή Άνω Πόλης σε ζώνη χωρίς μηχανοκίνητες οχλήσεις), η δημιουργία κεντρικού σημείου τουριστικής πληροφόρησης, η θεσμοθέτηση ενός Shopping Festival και η δημιουργία μιας “Κάρτας Πόλης”. Στα άμεσα σχέδια είναι η λειτουργία δεύτερου info-kiosk στον Λευκό Πύργο, καθώς και η έκδοση του πέμπτου χάρτη ενδιαφέροντος για τα ιστορικά και στρατιωτικά νεκροταφεία της πόλης.
“Πρέπει να ονειρευόμαστε, αλλιώς, αν μας κατατρέχει η μιζέρια, δεν θα πάμε μπροστά” τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Τα δύο όνειρά του για τον τουρισμό είναι:
α) Η δημιουργία της αρχαιολογικής πλάζας (Μπεζεστένι, Αλκαζάρ, Χαλκέων, ευρήματα Βενιζέλου και σύνδεση με Ρωμαϊκή Αγορά και πλατεία Διοικητηρίου) και η ανάδειξη των βυζαντινών ναών, που “δεν είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας, είναι κληρονομιά της πόλης”.
β) Το ζωντάνεμα της ακτοπλοΐας, ώστε “σε λίγα χρόνια το λιμάνι να βουίζει από επισκέπτες”. Ως προς το τελευταίο, ένα πρώτο βήμα αποτελεί η συνεργασία των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας για τη μελέτη σκοπιμότητας διασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες.

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Ως προς την κρουαζιέρα ο πρόεδρος του ΟΛΘ Γ. Παντής ανέφερε ότι για το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο θα έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι συνολικά 34 κρουαζιερόπλοια (τα 13 για πρώτη φορά) με περισσότερους από 31.000 επιβάτες, όταν το 2013 έδεσαν στο λιμάνι 18 πλοία με λιγότερους από 15.000 επιβάτες. “Θετικά είναι τα μηνύματα και για το 2016, ενώ ήδη ετοιμαζόμαστε για το 2017, δεδομένου ότι τα δρομολόγια κυρίως των μεγάλων εταιρειών κλείνουν περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Παρά τη σημαντική αύξηση που έχουμε τα τελευταία χρόνια, εκτιμούμε ότι ο αριθμός των αφίξεων παραμένει χαμηλός σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη και υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης”, πρόσθεσε.

Σοφία Χριστοφοριδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 30/9/2015

(Εδω εισήγηση του αντιδημαρχου Πολιτισμου Σπ. Πέγκα Να βρουμε αυτούς που ονειρευονται ακόμα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s