Λίφτινγκ στη Λέσβο λόγω Αλέξη

Επιχείρηση «εξωραϊσμού» στήθηκε στο λιμάνι της Λέσβου, λίγο πριν την άφιξη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάινμαν.

lesvos1

Μισή ώρα πριν την άφιξη Τσίπρα- Φάινμαν

tsipras lesvos2

Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του έλληνα πρωθυπουργού και του αυστριακού καγκελάριου επιβιβάστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες στο «Βενιζέλος»

tsipras lesvos

Οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου φρόντισαν να απομακρυνθούν τα σκουπίδια. Οι λιμενικοί απέτρεψαν το βυτίο των εκκενώσεων βόθρων να αδειάσει τις χημικές τουαλέτες λίγα λεπτά πριν καταφτάσουν στο λιμάνοι οι Τσίπρας και Φάινμαν

Αποστολή: Σοφία Χριστοφορίδου

Οι σκηνές των προσφύγων εξαφανίστηκαν, οι υπάλληλοι του δήμου δούλεψαν έξτρα βάρδια για να καθαρίσουν το χώρο και οι λιμενικοί φρόντισαν ώστε στο χώρο να επικρατεί τάξη. Ήδη από τη Δευτέρα είχαν δρομολογηθεί τρία έκτακτα δρομολόγια, αποκλειστικά για τη μεταφορά προσφύγων και μαζί με το πλοίο της γραμμής μετέφεραν 4.911 επιβάτες.

Το»Ελευθέριος Βενιζέλος» μάλιστα επέστρεψε και χθες, για να μεταφέρει άλλους 2.500, χωρίς να υπολογίζονται όσοι επιβιβάστηκαν στο τακτικό δρομολόγιο. Χθες οι λιμενικοί επιτάχυναν την επιβίβαση- σε βαθμό που ένας αξιωματικός τους ζήτησε να σταματήσουν, μέχρι να φτάσουν οι επίσημοι καλεσμένοι. Έτσι, οι κ. Τσίπρας και Φάινμαν είδαν ελάχιστους ταλαίπωρους να περιμένουν στις ουρές. Μάλιστα ο κ. Φάινμαν παρατήρησε ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του, στα μέσα Ιουνίου, είχε περισσότερους πρόσφυγες στο λιμάνι. Σε καθημερινή βάση καταφθάνουν στο νησί περί τις 50 βάρκες (δηλαδή περίπου 3.000 άτομα), όπως ενημέρωσαν τον αυστριακό καγκελάριο αξιωματικοί του λιμενικού. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει η ταχύτητα καταγραφής των ανθρώπων που φτάνουν στο νησί.
tsipras

Στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, πλην Σύρων, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια εξωραϊσμού, καθώς ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι υπερβολικά μεγάλος για τη δυναμικότητα της δομής και η κατάσταση είναι χαοτική, ωστόσο οι αστυνομικοί φρόντισαν να επιβάλλουν μια κάποια τάξη. Ως δια μαγείας οι υπολογιστές δούλεψαν και άρχισαν οι καταγραφές στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), όπου εκτός από ασυνόδευτους ανήλικους όλων των εθνικοτήτων, χθες άρχισαν να καταγράφουν και ενήλικες από το Ιράκ. Οι κ. Τσίπρας και Φάινμαν έφτασαν μέχρι την είσοδο του καταυλισμού, αλλά δεν περιηγήθηκαν στα ενδότερα. Επόμενος σταθμός τους ήταν ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν αποκλειστικά αιτούντες άσυλο (πρόσφυγες από τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Ερυθραία) και οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από τους εθελοντές της Κίνησης «Το Χωριό του όλοι μαζί». Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της  Ευρώπης.  Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων Hotspots, στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Ε.Ε. πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των Hotspots, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ο κ. Φάιμαν προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα συμβάλλει ενεργά για να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα, των οποίων η εγκατάσταση πρέπει να προωθηθεί, κάτι που δεν είναι απλό, αλλά πολιτικά είναι μία σωστή αποστολή. Κατά την άποψη του, οι άνθρωποι που θα φτάνουν σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να ενημερώνονται εάν υπάρχει πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ τα μέτρα για την κατανομή τους απαιτούν μία υψηλότερη πειθαρχία, ώστε να είναι δυνατό να αναπτυχθεί περαιτέρω η κατανομή των 120.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εφικτό.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 7/10/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s