Καινοτόμες επιχειρήσεις με «μαγιά» από τη Θεσσαλονίκη

Σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε, τα καλά παραραδείγματα στο χώρο του καινοτόμου επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη μοιάζουν σαν ένα πυθάρι με δροσερό νερό στη μέση της ερήμου. Μπορεί το πυθάρι να είναι μικρό, όμως αν το δείς από μια άλλη οπτική γωνία μοιάζει ολόκληρη πηγή. Πηγή έμπνευσης. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Μπορεί να δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, φτιάχνοντας απο λογισμικό για τη Jaguar μέχρι casual games, μπορεί τα μεγέθη και ο βαθμός ανάπτυξής τους να διαφερουν, όμως όλες οι εταιρείες για τις οποίες έγινε λόγος στις “Μέρες Καινοτομίας” του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, έχουν αρκετά κοινά: συνδέονται όλες με κάποιο τρόπο με τη Θεσσαλονίκη, διακρίνονται για την καινοτομία και την τόλμη τους, έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα και παράγουν διεθνών εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

 • Η BETA CAE ιδρύθηκε το 1999 από παρέα αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων του ΑΠΘ και εδρεύει στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης. Σχεδιάζει συστήματα λογισμικού για τον υπολογισμό μηχανολογικών κατασκευών και έχει πάνω από 600 διεθνείς πελάτες, μεταξύ αυτών τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτοκινήτων, αγωνιστικές ομάδες της Formula 1, αεροπορικές και σιδηροδρομικές βιομηχανίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακόμη και τη NASA. Οι επεξεργαστές δεδομένων που παράγει επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου, αεροδυναμικής και άλλων παραμέτρων των προϊόντων τους, προτού αυτά βγουν στην παραγωγή, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και μειώνοντας το κόστος των δοκιμών.

 • Η Exothermia
   είναι εταιρεία εφαρμογών μηχανολογικού λογισμικού, παρέχοντας τη δυνατότητα προσομοίωσης ολοκληρωμένων αντιρρυπαντικών διατάξεων κινητήρων για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ξεκίνησε απο τα σπλάχνα του ΑΠΘ (spin off κάτα τη σχετική ορολογία) και πέρασε το στάδιο της λεγόμενης θερμοκοίτισης στη θερμοκοιτίδα i4g, στη Θεσσαλονίκη. Οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία της η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με την Τoyota και τη Jaguar.

 • H Schoox που ξεκίνησε το 2010 από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης και διαχείρισης γνώσης έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ενεργούς χρήστες, την εμπιστεύτηκαν πάνω από 500 εταιρείες από 110 χώρες του κόσμου για να δημιουργήσουν τις δικές τους online ακαδημίες εκπαίδευσης. Η εταιρεία έχει πλέον έδρα το Ώστιν του Τέξας ωστόσο η ανάπτυξη προϊόντων (product developement) εξακολουθεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πελάτες στην παγκόσμια αγορά.maxresdefault
 • Η Gridmates είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που επιτρέπει τον «διαμοιρασμό ενέργειας» (peer to peer energy sharing) ώστε κάποιος με το πάτημα ενός κουμπιού να μπορεί να δωρίσει ενεργειακές μονάδες “energy credits” σε ανθεώπους ή οργανισμούς που έχουν ανάγκη. Η ιδέα είναι του θεσσαλονικιού Γιώργου Κουτίτα, ο οποίος όμως επέλεξε να τη θέσει σε εφαρμογή στο Ώστιν του Τέξας. Η εταιρεία είναι ενταγμένη στον International Accelerator.

 • Η Τotal Εclipse “γεννήθηκε” στο εφηβικό δωμάτιο των αδελφών Αργύρη και Δημήτρη Μπεντίλα στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία δημιουργεί ευχάριστα παιχνίδια για όλες τις ηλικίες (casual games) που παίζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητές συσκευές και στοχεύουν στην ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων. Έντεκα χρόνια μετά την ίδρυση της, η εταιρεία ετοιμάζει την παραγωγή του δέκατου παιχνιδιού της και έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο downloads  των παιχνιδιών της, από παίκτες από όλο τον κόσμο. H εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση 430.000 ευρώ απο το Jeremie Openfund II.The_Clockwork_Man_2_with_Game_Guide_-_Large_banner_1_nu_35749BB0
 • Η Goodvidio από τη Θεσσαλονικη ανέπτυξε ένα λογισμικό που εντοπίζει και αυτόματα προτείνει τα καλύτερα βίντεο που υπάρχουν διαθέσιμα για ένα προϊόν σε μια σειρά από κοινωνικές πλατφόρμες βίντεο, βοηθώντας τα ηλεκτρονικά καταστήματα να επιλέξουν το κατάλληλο online βίντεο περιεχόμενο για να προωθήσουν τις πωλήσεις τους. Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με 300.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας και την προώθηση της σε αγορές του εξωτερικού.
 • Η Brainbox Technology από τη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του «bike sharing» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναπτύσσει τεχνολογίες και εγκαθιστά συστήματα διαμοιρασμού για μετακίνηση με ποδήλατο (bike sharing). Με τη συνδρομή εταιρειών που λειτουργούν ως χορηγοί, οι οποίοι κατ΄αυτό τον τρόπο χτίζουν ένα πιο “πράσινο” εταιρικό προφίλ, η BrainBox έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο με 2.000 ποδήλατα και 100 σταθμούς σε διάφορες πόλεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία και Πολωνία.

15244725989_60a52b722d_z

 • H Fieldscale είναι μια νέα εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που αναπτύσσει λογισμικό για την προσομοίωση ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων, που επιταχύνει έως και δέκα φορές τις δοκιμές για τον σχεδιασμό νέων προϊόντων hardware (chip υπολογιστών, ηλεκτρονικοί αισθητήρες, κεραίες smartphone κ.ά.). Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II για εκκίνηση επένδυσης.
 • H  Gamifico είναι μια start up που ίδρυσε το 2014 στο Η. Βασίλειο ο θεσσαλονικιός Σταύρος Λουνής που δημιουργεί εξατομικευμένες λύσεις σε εταιρείες, ερευνητές, ΜΚΟ, ώστε να εισάγουν τεχνολογίες παιγνιοποίησης (gamification) στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ώστε να γίνουν πιο εύχρηστα και ευχάριστα στον τελικό χρήστη και στις επιχειρήσεις να ρωτήσουν τους καταναλωτές την άποψη των πελατών τους.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 4/20.2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s