Απεργίες και προσφυγή στην Κομισιόν για το λιμάνι

Νέα προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC).

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Το επιχείρημα που θα προβάλουν είναι η παραχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτη, η δημιουργία ισχυρών ιδιωτικών μονοπωλίων και οι συνθήκες έλλειψης ανταγωνισμού. Για λιμάνια του μεγέθους της Θεσσαλονίκης υπάρχουν τουλάχιστον δύο πάροχοι, ενώ στη Βαρκελόνη οι πάροχοι είναι οκτώ. Στην Ελλάδα επιλέχθηκε διαφορετικό μοντέλο ιδιωτικοποίσης από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, με την παρουσία πολλών παρόχων. “Εδώ επιλέχθηκε άλλο μοντέλο, που οι δανειστές επιμένουν να εφαρμοστεί και το βάζουν μάλιστα και στα προαπαιτούμενα. Η ανάγκη να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και στην είσοδο και δραστηριοποίηση ιδιωτών στα λιμάνια μπαίνει μπροστά μας με βίαιο τρόπο” σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Δημήτρης Μακρής. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών δεν ήταν επιταγή της τρόικας αλλά πρόταση της κυβέρνησης. Είτε έτσι είτε αλλιώς το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να προχωρήσει το διαγωνισμό πώλησης του λιμανιού του Πειραιά τον Νοέμβριο και της Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο. Στο μεταξύ αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής των εργαζόμενων για την οποία ούτε οι ίδιοι είναι αισιόδοξοι.

ΔΕΝ ΦΤΙΑΣΙΔΩΝΕΤΑΙ

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι θέτουν τον πήχη ψηλά, προσδοκώντας σε παρέμβαση της Κομισιόν, όπως συνέβη και με την περίπτωση του φιλικού διακανονισμού με την Cosco. “Το σχέδιο των διαγωνισμών δεν φτιασιδώνεται. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν παζαρεύουμε. Να αποσύρουν τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για ΟΛΠ και ΟΛΘ, και να πάμε σε ένα συνολικό μοντέλο” ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, στο περιθώριο του συνεδρίου του ευρωπαϊκού τμήματος του IDC, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το αίτημα των εργαζομένων είναι να διοργανωθεί ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με την κυβέρνηση, τα κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: α) τον ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα των δύο λιμανιών, β) τις αρμονικές σχέσεις τους με τις πόλεις όπου εδρεύουν και γ) τη θέσπιση εργασιακών σχέσεων με συλλογικές συμβάσεις και κανονισμούς εργασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας (21/10) και 24ωρη απεργία (22/10), ενώ δεν αποκλείονται και πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης, με παραστάσεις διαμαρτυρίας των συνδικάτων στις κατά τόπους πρεσβείες. Οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τις ενδεχόμενες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών λιμανιών αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ερωτηθείς αν στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον ένα λιμάνι μπορεί να αναπτυχθεί και χωρίς την είσοδο ενός παγκόσμιου παρόχου, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του IDC, ο Aντονί Τετάρ, απάντησε: “Η αλήθεια είναι ότι για να μπορεί ένα λιμάνι να αναπτυχθεί με τον γιγαντισμό που υπάρχει πλέον στα σκάφη και τις μεταφορές πρέπει να επενδυθούν πολλά χρήματα. Θεωρούμε ότι οι επενδύσεις αυτές πρέπει να γίνονται κατά βάση από το κράτος, εφόσον η λειτουργία του λιμανιού πρέπει να είναι δημόσια. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα λιμάνια είναι απαραίτητη, αλλά με σεβασμό του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων”. Αναφερόμενος στην περίπτωση του Πειραιά, είπε ότι “η θέληση που υπάρχει για ιδιωτικοποίηση και της λιμενικής αρχής θεωρώ ότι είναι κάτι επικίνδυνο για το ελληνικό κράτος […]. Η όλη κατάσταση με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως διαμορφώνεται με την τρόικα, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες” σημείωσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s