Προχωρά η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport με την υπογραφή των συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο μέχρι τα τέλη του έτους. Παράλληλα με βάση το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβληθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Rosco, και τον Φεβρουάριο για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Αναφορικά με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκης, Kαβάλας, Kέρκυρας, Xανίων, Kεφαλλονιάς, Zακύνθου, Aκτίου, Pόδου, Kω, Σάμου, Mυτιλήνης, Mυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου) το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικών συμβούλων για την υποστήριξη του δημοσίου στη διαδικασία παραχώρησης στην κοινοπραξία Fraport – Slentel. Το αντικείμενο του έργου του συμβούλου θα περιλαμβάνει την υποστήριξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μετά την οριστική επιλογή του πλειοδότη παραχωρησιούχου μέχρι και την οικονομική ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η σύμβαση παραχώρησης πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, στη συνέχεια να ψηφιστεί και να κυρωθεί από τη Βουλή, και να λάβει οριστική έγκριση από την Κομισιόν σε σχέση με τυχόν κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να υπογραφεί με τον προτιμητέο επενδυτή Fraport – Slentel μέχρι το τέλος του έτους. Στο μεταξύ, και οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι Corporation America – METKA και VINCI Airports – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. ανανέωσαν τις προσφορές τους.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Η ΟΛΘ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
Ως προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει εκτός από την κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχαν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, η SNCF Participations SAS, θυγατρική εταιρεία της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Γαλλίας και η S.C. Grup Feroviar Roman SA (GFR), ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας. Η τελευταία, σε συνεργασία με την αμερικανική Watco, φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει προσφορά, κάτι που δεν θεωρείται βέβαιο για τη γαλλική εταιρεία.
Στους διεκδικητές του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Rosco (εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ) αλλά και του 51% της ΟΛΘ ΑΕ περιλαμβάνονταν και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD) σε κοινοπραξία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να εισηγηθεί στη ρωσική κυβέρνηση την απόσυρση του ενδιαφέροντος από τους τρεις διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη ρωσική κυβέρνηση. Πάντως, υψηλόβαθμη πηγή από το ΤΑΙΠΕΔ δήλωνε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση και προχωρά κανονικά στον προγραμματισμό του για τους εν λόγω διαγωνισμούς.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Με ή χωρίς τους Ρώσους προχωρά και η διαδικασία πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο του 2016. Στο μεταξύ θα πρέπει: α) να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τη δημιουργία ανεξάρτητης λιμενικής αρχής, στην οποία θα μεταφερθούν οι δημόσιες λειτουργίες που απορρέουν από τη διαχείριση των λιμενικών υποδομών, β) να καταρτιστεί η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης των λιμενικών υποδομών για 50 χρόνια, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, γ) να οριστικοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, με βάση αρχικές παρατηρήσεις των υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι θα κάνουν επισημάνσεις ακόμη μία φορά πριν να πάρουν την οριστική της μορφή, δ) να ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο (master plan) που προβλέπει τις απαιτούμενες επενδύσεις σε βάθος 25 ετών.
Στο μεταξύ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, που επιδιώκουν την ακύρωση των διαγωνισμών πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ορισμένοι συνδικαλιστές παραδέχονται ότι σε αυτήν τη φάση είναι πολύ δύσκολο το ΣτΕ να κάνει αποδεκτή την προσφυγή. Παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσφύγουν εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας (21/10) και 24ωρη απεργία (22/10), ενώ δεν αποκλείονται και πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης, με παραστάσεις διαμαρτυρίας των συνδικάτων στις κατά τόπους πρεσβείες.