Πλειστηριασμοί: Κινδυνεύουν ακόμα και όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 400 ευρώ

Το αγεφύρωτο χάσμα της χθεσινής ημέρας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και τα κριτήρια υπαγωγής στον “νόμο Κατσέλη” για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα επιχειρήσουν να κλείσουν σήμερα κυβέρνηση και δανειστές μετά τη χθεσινή άκραπη συνάντηση.

Το θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να διευθετηθεί πριν την αξιολόγηση, καθώς η έκδοση υπουργικής απόφασης αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Μέχρι χθες πάντως καταγραφόταν διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη και των εκπροσώπων των Θεσμών, καθώς οι δανειστές θέτουν αυστηρότατα κριτήρια για την προστασία της α΄ κατοικίας των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στον νόμο. «Υπάρχει απόσταση», ανέφερε χθες, υπό τον όρο ανωνυμίας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά την τετράωρη διαπραγμάτευση. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχιστεί και σήμερα. Η ίδια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πολιτική λύση στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση.

Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η ρύθμιση θα αφορά όσους θα ενταχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο Κατσέλη και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις. Σημειώνεται πως ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια και εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες εστιάζονται σε τρία ζητήματα.

α) αντικειμενική αξία: η πρόταση κυβέρνησης αφορά σε 200.000 ευρω ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά, οι θεσμοί, που αρχικά ζητούσαν να οριστεί το ύψος της αντικειμενικής αξίας στις 60.000, τελικά δέχθηκαν να διπλασιαστεί στις 120.000 ευρώ. Σήμερα το όριο είναι 300.000 ευρώ για έναν άγαμο (αφορολόγητο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%), ή τις 450.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια

β) ελάχιστο εισόδημα: η κυβέρνηση το ορίζει στα 35.000 ευρώ ετησίως, οι θεσμοί θέτουν εισοδηματικά κριτήρια στο όριο ή στο κατώφλι της φτώχειας. Στην πρώτη περίπτωση το ποσό αυτό είναι 4.600 ευρώ το χρόνο για τον άγαμο και τα 9.677 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση 8.879 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα για έναν άγαμο και τα 17.270 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

γ) σύνολο οφειλών: έως 200.000 ευρώ λέει η κυβέρνηση, να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές.

ΜΕΝΟΥΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 70% των οφειλετών, απομακρύνοντας τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της μοναδικής τους κατοικίας ενώ με των δανειστών προστατεύεται μόλις το 30% έως 40%. Εάν ισχύσουν οι προτάσεις της τρόικας, τότε θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό οι πρώτες κατοικίες έως και του 70% των δανειοληπτών.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκε η πιθανότητα πώλησης στεγαστικών δανείων σε distress funds. Το θέμα των funds καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ισχύσει από το 2016, θα συζητηθεί με τους δανειστές στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης πιθανόν τον ερχόμενο μήνα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν και πάλι με τους εκπροσώπους των θεσμών σήμερα στη μία.

Σ.ΧΡ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 22/10/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s