Διάχυτη απαισιοδοξία

Τέσσεις στους δέκα θεσσαλονικείς«τραβούν» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα, ενώ διάχυτη είναι η απαισιοδοξία των επιχειρήσεων, όπως καταγράφεται στην έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο Νομό Θεσσαλονίκης επιδεινώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες (απο -23 στις -43 μονάδες), στα επίπεδα που ήταν ένα χρόνο πριν, οπότε και πάλι εκκρεμούσε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και επιπλέον επικρατούσε πολιτική αστάθεια. Ειδικότερα, απο τις απαντήσεις των  καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης προκύπτει:

-Διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με σαφώς αυξημένη απαισιοδοξία (σε σχέση με τον «Μάρτιο 2015») για την περαιτέρω εξέλιξή της.

  • Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα εντυπωσιακά αυξημένη απαισιοδοξία για το μέλλον.

  • Εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί πτωτικά. Μάλιστα, υπάρχει η αίσθηση στους καταναλωτές του νομού ότι η εξέλιξη των τιμών κατά το τελευταίο 12μηνο ήταν, επίσης, πτωτική. Αντιθέτως, σε εθνικό επίπεδο, οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές το τελευταίο 12μηνο ακολούθησαν ανοδική πορεία και αναφέρουν ότι μελλοντικά αναμένουν να υπάρξει σαφής ανοδική τάση των τιμών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά κατά το προηγούμενο διάστημα και προβλέπουν μικρή αύξηση για το μέλλον.

Απαισιοδοξία – εντυπωσιακά αυξημένη σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 – για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Ωστόσο, το επίπεδο της απαισιοδοξίας στο νομό Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά χαμηλότερο (+41) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη (+65). Έτσι, ενώ κατά τον Μάρτιο 2015 ο δείκτης κλίματος σε σχέση με την ανεργία είχε βελτιωθεί αισθητά τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, συγκλίνοντας με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη, η απαισιοδοξία τόσο σε τοπικο όσο και σε εθνικό επίπεδο εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και βρίσκονται ξανά πολύ μακριά από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό δείκτη.

-Σταθερή προθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, παράλληλα όμως συνεχίζεται και η απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον.

  • Πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον Mάρτιο). Σημειώνεται όμως ότι, σε σχέση με έξι μήνες πριν, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 10%, ενώ το 41% δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή να χρεώνεται όλο και περισσότερο (από 37% τον Μάρτιο) και ποσοστό 49% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους (από 52% τον Μάρτιο).
  • Εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο.

•Σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.

Υπηρεσίες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τον τομέα των Υπηρεσιών βρίσκεται στις -39 μονάδες, έναντι -17 πριν από έξι μήνες. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:

  • Ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση με σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 και σαφή επιδείνωση της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα.

-Αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα. Η απαισιοδοξία επεκτείνεται τόσο σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο εξάμηνο όσο και σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών το επόμενο εξάμηνο.

Λιανεμπόριο

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο στο νομό Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως δεν παρουσιάζει νέα επιδείνωση. Από τις απαντήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης προκύπτουν εξής:

-Αυξημένη απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους κατά το επόμενο 6άμηνο, σε σχέση με τον «Μάρτιο 2015», καθώς και σταθερά κακή αποτίμηση της εξέλιξης των πωλήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα.

  • Πρόβλεψη για μείωση της απασχόλησης στον κλάδο και οριακή μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

•Εντονότερα αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στο προσεχές εξάμηνο, καθώς και των αντίστοιχων παραγγελιών που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι προς τους προμηθευτές τους.

Κατασκευές

Αρνητικός και σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2015, είναι ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές στο νομό Θεσσαλονίκης. Καταγράφεται μια σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με διατή- ρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών. Εμφανίζεται μια σταθερή τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, καθώς συγκλίνει περαιτέρω το επίπεδο των τιμών με το επίπεδο της ζήτησης.

Μεταποίηση

Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία και τη μεταποίηση στο νομό Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το Mάρτιο 2015 (-11 από -9). Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Palmos Analysis, η αποβιομηχάνιση του νομού Θεσσαλονίκης και η μεταφορά πολλών επιχειρήσεων του κλάδου σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον καταστήσει δυσχερές ακόμα και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος της έρευνας με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου.

Το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται ως μη ικανοποιητικό. Ωστόσο, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το προσεχές 6άμηνο σχετικά με την παραγωγή διαμορφώνονται οριακά θετικές αλλά λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τον Μάρτιο 2015. Ακόμη, ενώ το τρέχον επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό παρουσιάζεται έντονα αρνητικό, θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στο μέλλον σε τοπικό επίπεδο.

Σ.ΧΡ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία»  24/10/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s