Το “κόκκινο αγκάθι”

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο πρώτο πακέτο με προαπαιτούμενα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές.

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή χωρίς να βρεθεί η σολομώντειος λύση. Οι θεσμοί φέρεται να εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει το θέμα. Αντιθέτως ο κ. Τσακαλώτος ανήγαγε το θέμα σε πολιτικό, κάνοντας λόγο για «πολιτικές διαφορές” κάτι που παραπέμπει σε συζήτησή σε επίπεδο Eurogroup ή αρχηγών κρατών. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνησε αν  η λύση για τα κόκκινα δάνεια περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ενώ δήλωσε άγνοια και για το αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης γίνει αυτή την εβδομάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ερμηνευτεί και η δημόσια δήλωσητου Φρανσουά Ολάντ ότι πρόκειται για “μία νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες” κι ότι “θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση”. Όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος «η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.»

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% εξ αυτών, με το σκεπτικό ότι πρέπει να προστατευτούν μόνο οι ευάλωτες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση των δανειστών στο καλό σενάριο, οδηγεί σε πλειστηριασμό 6 στα 10 σπίτια και στο κακό σενάριο 8 στα 10.

Όπως διευκρίνησε ο κ. Τσακαλώτος ”εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο  Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Μεγάλη απόσταση υπάρχει για το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το ύψος της οφειλής και τα συνολικά περιουσιακά κριτήρια.

Οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά – δηλαδή πλαφόν της 325.000 ευρώ, το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο, 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ

Ήδη εκκρεμούν οι αιτήσεις 130.000  δανειοληπτών, οι οποίοι μπορεί να έχουν κερδίσει τα ασφαλσιτικά μέτρα για την προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί ακόμη. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα νέα κριτήρια θα αφορούν όσους υποβάλλουν εφεξής αιτήσεις υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη» ή θα συμπεριληφθούν και όσων η αίτηση εκκρεμεί ή έχει ορισθεί δικάσιμος. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον νόμο, όμως χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο.

Μια ακόμα πηγή ανησυχίας για τους δανειολήπτες των οποίων η κύρια αίτηση εκκρεμούσε στις 14 Αυγούστου 2015 είναι το γεγονός ότι έως τις 14 Φεβρουαρίου 2016 θα πρέπει να υποβάλλουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία του φακέλου τους για επανέλεγχο.

Σ.ΧΡ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 25/10/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s