Τα χρόνια της κρίσης, όσο έλλειψε το χρήμα και οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία τόσο περίσσεψαν οι μεγαλοστομίες περί εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Λέξεις όπως καινοτομία, εξωστρέφια και start up, έχουν φθαρεί τόσο από την κακή χρήση τους από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ που κινδυνεύουν να χάσουν το νόημά τους. Κάποιοι δε ομφαλοσκοπούν και βαυκαλίζονται σε τέτοιο βαθμό ωσαν και η Silicon Valley και η NASA να μετακόμισαν στην Ελλάδα. Στο άλλο άκρο υπάρχει ο μηδενισμός, ότι δεν παράγουμε τίποτα ως χώρα, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν γίνεται έρευνα, κι ότι η καινοτομία είναι απλώς μια λέξη για τους πιασάρικους τίτλους των ρεπορτάζ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Στην Ελλάδα του 2015 λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά “μυαλά υπάρχουν”- ακόμα και σήμερα που το brain drain γίνεται όλο και πιο έντονο. Έρευνα υψηλού επιπέδου γίνεται στα πανεπιστήμια και στα ινστιτούτα, όμως δύσκολα βρίσκει το δρόμο από τα ακαδημαϊκά “συρτάρια” στα “ράφια” της αγοράς. Επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα προϊόντα καινοτόμα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά υπάρχουν. Συνήθως όμως επιλέγουν να εργάζονται αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προσηλωμένες στο στόχο τους. Από σήμερα η “Μακεδονία της Κυριακής” εγκαινιάζει την ενότητα “Επιχειρείν και Καινοτομία” για να αναδείξει αυτές τις επιχειρήσεις, που αποτελούν το πιο υγιές και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Σε πρώτη φάση, η “Μακεδονία της Κυριακής” σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, θα παρουσιάσει επιχειρήσεις που κατάφεραν να καινοτομήσουν και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα”, δημιουργώντας ένα σημαντικό πλεόνασμα καινοτομίας στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος το οποίο αξίζει προσοχής και ουσιαστικής στήριξης.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 25/10.2015