Από πελάτης γερμανικών εταιρειών, έγινε ανταγωνιστής τους, παράγοντας στη Θεσσαλονίκη hardware για συστήματα τηλεματικής.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Το όνομα της Link Technologies και της Telelog μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά, καθώς οι δύο συνδεδεμένες εταιρείες διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ, όμως τις υπηρεσίες τους τις χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Αγγλία, μέχρι και τις μακρινές Φιλιππίνες και την Ταιλάνδη.
Έργο της Link Technologies είναι το σύστημα τηλεματικής που έχει εγκαταστήσει στα αστικά λεωφορεία και τις στάσεις του ΟΑΣΘ, μέσω του οποίου οι χρήστες γνωρίζουν με μεγάλη ακρίβεια την ώρα άφιξης κάθε λεωφορείου, ο οδηγός έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση του οχήματος και των δρόμων και ο Οργανισμός μπορεί να εντοπίζει προβληματικά σημεία στο δίκτυο συγκοινωνιών. Αντίστοιχα συστήματα έχουν εγκατασταθεί στο Βόλο, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και πολύ σύντομα στην Αθήνα, όπου στο σχετικό διαγωνισμό του ΟΑΣΑ η θεσσαλονικιώτικη Telelog παρουσίασε καλύτερη πρόταση από εταιρείες όπως η Ericsson. Συστήματα τηλεματικής για τον έλεγχο της κυκλοφοριας και των συγκοινωνιών έχει εγκαταστήσει σε πόλεις του εξωτερικού.
Αρχικά η εταιρεία είχε αναπτύξει το λογισμικό (software) και εισήγαγε από τη Γερμανία τον εξοπλισμό (hardware) για το σύστημα τηλεματικής στις συγκοινωνίες και για άλλα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου που αναπτύσσει. “Πλέον παράγουμε και το hardware και είμαστε ανταγωνιστές των Γερμανών, πουλάμε στους ίδιους πελάτες” εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιάννης Δαμιανός.
Ο κ. Δαμιανός επέστρεψε το 1993 στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας μια στρωμένη καριέρα στο Σάουθαμπτον για να ζήσουν τα παιδιά του στην Ελλάδα. Διαπίστωσε ότωι ως επιχειρηματίας “θα πρέπει να είσαι συνέχεια αντιμέτωπος με το κράτος” ωστόσο παραμένει αισιόδοξος. “Αν δεν μας θάψει με τους φόρους η Ελλάδα, νομίζω ότι θα πάμε καλά. Έχουμε μεράκι, έχουμε και πολύ καλούς επιστήμονες”. Η φράση του ταιριάζει εξίσου καλά στην επιχείρησή του αλλά και στη χώρα.
Μια από τις πρώτες εφαρμογές του είναι η χρήση του ως βασικός τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός σε έργα τηλεματικής σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Παράλληλα η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές τηλεματικής όπως:
- Σύστημα Κτιριακής Διαχείρισης Ηλεκτρικής Ενέργειας X10. Όλα τα στοιχεία από το υπο παρακολούθηση κτίρομεταφέρονται σε έναν κεντρικό server για περαιτέρω ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας. Οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο σύστημα, ακόμα και αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, μπορεί να ελέγχει και να αλλάζει την κατάσταση όλων των ηλεκτρικών διακοπτών ενός κτιρίου.
- Σύστημα Επεξεργασίας Θερμικών Εικόνων.Το σύστημα αυτό συλλέγει και αναλύει εικόνες από θερμικές κάμερες οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες σε σημεία ενδιαφέροντος και τα δεδομένα διαχειρίζονται τοπικά αλλά και κεντρικά από τον server μέσω του δικτύου GSM. Τοπικά μπορούν να εξαχθούν γρήγορα αποτελέσματα και να ειδοποιηθούν οι χρήστες μέσω οπτικών και ηχητικών συναγερμών.
- Σύστημα παρακολούθησης ενός ασθενούς από τη στιγμή της υποδοχής της τηλεφωνικής κλήσης στο κέντρο άμεσης βοήθειας μέχρι και τη παράδοση του περιστατικού από το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, με δυνατότητα συνεχούς ροής πληροφοριών. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. ύπαρξη του συστήματος δίνει την
- Εφαρμογή για τον έλεγχο στη διακίνηση καυσίμων, που συνδυάζει την ογκομέτρηση καυσίμων από απόσταση και την παρακολούθηση βυτιοφόρων και φορτίων. Το σύστημα μπορεί, να ‘κουμπώσει’ με το σύστημα παρακολούθησης εισροών- εκροών στα πρατήρια καυσίμων, για να καταστεί πραγματικά δυνατή η πάταξη του λαθρεμπορίου.
- Συστήματα αυτοματοποίησης εργασιών του τμήματος Logistics των μεταφορικών εταιρειών.
———————————————————————————————————-
Μέσω του προγράμματος “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα”
Φορητός σταθμός μέτρησης της ρύπανσης
H Telelog ήταν μία από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” για την υλοποίηση συστήματος μέτρησης ρύπων και μετεωρολογικών φαινομένων σε αστικό περιβάλλον.
“Μας εξέπληξε θετικά η δύσκολη αλλά αξιοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Το πρόγραμμα πληρώθηκε στην ώρα του, αφού όμως είχαμε παρουσιάσει τα παραδοτέα” σχολιάζει ο κ. Δαμιανός. Με έναν μικρό προϋπολογισμό (89.565 ευρώ εκ των οποίων 53.739 δημόσια χρηματοδότηση) η εταιρεία ανέπτυξε ένα προϊόν που χωρίς μεγάλο κόστος “χαρτογραφεί” την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση στο αστικό περιβάλλον, σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα ανέπτυξε έναν φορητό σταθμό μέτρησης που μπορεί μεταφερθεί και να εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία. Τα δεδομένα συλλέγονται ασύρματα και επεξργάζονται από ένα λογισμικό που επίσης ανέπτυξε η εταιρεία, μέσω του οποίου γίνεται απεικόνιση της κατάστασης και εντοπίζονται διασυνδέσεις μεταξύ φαινομένων όπως ήχοι από αυτοκίνητα σε σχέση με τα επίπεδα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε εφαρμογή σε web περιβάλλον προσβάσιμο από οποιονδήποτε που ακόμα και μέσω του κινητού του μπορεί να δει την τρέχουσα κατάσταση με τη ρύπανση, ή να λάβει ειδοποίηση σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων συναγερμού. Στο λογισμικό προστέθηκε η δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων για οποιονδήποτε συνδυασμό κριτηρίων αναζήτησης. Ως πόλη-πιλότος χρησιμοποιήθηκε η Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκαν έξι σταθμοί μέτρησης. Το εν λόγω σύστημα και οι συσκευές τοποθετήθηκαν στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ, ενώ και το Α.Π.Θ. το χρησιμοποίησε για την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων με σκοπό τη συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών μετρήσεων π.χ. συσχέτιση θορύβου-σωματιδίων. Η εταιρεία θα παρουσιάσει το προϊόν της στην κορυφαία διεθνή έκθεση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών CeΒΙΤ αλλά και στους δήμους Βόννης (Γερμανία), Κόμο (Ιταλία) και Βάρνας (Βουλγαρία) που έδειξαν ενδιαφέρον.Η καινοτομική συσκευή και το σύστημα θα βοηθήσουν φορείς που θα επεξεργαστούν τα δεδομένα, να εμβαθύνουν στην ανάλυση του μικροκλίματος και της δυναμικής ροής των ρύπων στο πολεοδομικό συγκρότημα μίας πόλης.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 25/10/2015