Οι επενδύσεις 25ετίας για το λιμάνι

_DSC7282.JPGΕνυδρείο και ελικοδρόμιο, χώρος ελλιμενισμού υδροπλάνων και κρουαζιερόπλοιων, ξενοδοχείο, μαρίνα πολυτελών σκαφών και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις χρήσεις που προτείνει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα 25 χρόνια.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr
Η α΄φάση του master plan, που δημοσιεύει σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα η «ΜτΚ», θα παρουσιαστεί αύριο στους φορείς της Θεσσαλονίκης.  Το τελικό σχέδιο θα ενσωματώσει τις προτάσεις των φορέων και, αφού λάβει τη μορφή προεδρικού διατάγματος, θα αποτελέσει το νέο “σχέδιο πόλης του λιμανιού”, το οποίο θα είναι δεσμευτικό ως προς τις χρήσεις γης, για τον ιδιώτη επενδυτή που θα αποκτήσει το 51% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Οι απαιτούμενες επενδύσεις περιγράφονται σχηματικά στο στρατηγικό σχέδιο και θα προσδιοριστούν στο επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που εκπονείται αυτό το διάστημα.  
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι κύριες στρατηγικές επενδύσεις της Ο.Λ.Θ. Α.Ε., όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο «Οριζοντιογραφία Γενικής Διάταξης Λιμένα», περιλαμβάνουν συνοπτικά τα ακόλουθα:
– Επέκταση του κρηπιδώματος 26 του 6ου προβλήτα για τη δημιουργία κρηπιδωμάτων μεγαλύτερου βάθους (16 μ.) και για την αύξηση της δυναμικότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), ώστε να εξυπηρετεί το προβλεπόμενο ετήσιο μεταφορικό φόρτο περίπου 1,4 εκατ. TEUs
-Επέκταση του κρηπιδώματος 24 του 6ου προβλήτα για τη δημιουργία κρηπιδωμάτων μεγαλύτερου βάθους (16 μ.) και την ανάπτυξη  νέας τερματικής εγκατάστασης χύδην φορτίου υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, ώστε να εξυπηρετεί την προβλεπόμενη ετήσια διακίνηση ξηρού χύδην φορτίου περίπου 8 εκατ. τόνων.
– Διαμόρφωση του προβλήτα 2 ως σύγχρονης τερματικής εγκατάστασης υποδοχής κρουαζιέρας, για υπηρεσίες λιμένα αφετηρίας (Home Port) και για υπηρεσίες διερχόμενων κρουαζιερόπλοιων (Transit), με δυνατότητα εξυπηρέτησης τουλάχιστον 150.000 επιβατών ετησίως.  
– Ενοποίηση των προβλητών 4 και 5 για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου σε έκταση προβλήτα, που θα διαθέτει στο μέτωπο νέο κρηπίδωμα μεγαλύτερου βάθους -15m.  Ο νέος προβλήτας θα λειτουργεί ως Πολυχρηστικός Τερματικός Σταθμός (Multipurpose Terminal) με κυριότερη δραστηριότητα την εξυπηρέτηση Γενικού Φορτίου (steel products, κ.α.). Θα μπορεί να εξυπηρετεί προβλεπόμενη ετήσια διακίνηση γενικού φορτίου μεγαλύτερη των 1 εκατ. τόνων.
-Αξιοποίηση της λιμενολεκάνης μεταξύ του 1ου και 2ου προβλήτα για τη δημιουργία υδατοδρομίου και τουριστικού καταφυγίου μεγάλων τουριστικών σκαφών (mega yachts).
– Ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου του Επιβατικού Σταθμού (πρώην Τελωνείου) του Λιμένα Θεσσαλονίκης και αξιοποίησή του ως χώρου πολλαπλών χρήσεων συνδεδεμένων με την επιβατική και τουριστική δραστηριότητα του λιμένα, καθώς και με τις πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της πόλης.  
Με βάση την αρίθμηση του τοπογραφικού, χωροθετούνται μεταξύ άλλων σε κάθε τομέα:
1 Υποδομές ελλιμενισμού μεγάλων τουριστικών σκαφών άνω των 25 μέτρων, κρουαζιερόπλοιων αλλά και υδροπλάνων, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης. 
Ελικοδρόμιο, ενυδρείο, ξενοδοχείο 240 κλινών για την εξυπηρέτηση των τουριστών κρουαζιέρας, χώροι εστίασης και συνεδριακοί χώροι.
3,6 Λιμενικές ζώνες επιβατικής, εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας. 
4,5 Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, τράπεζες, χώροι στάθμευσης και εστίασης 
7 Υπηρεσίες διοίκησης λιμένα, γραφεία, τράπεζες, χώροι στάθμευσης, εστίασης και αστικού πρασίνου, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης κ.α
8 Τελωνειακές χρήσεις, αποθήκευση γενικών φορτίων, χώρος παραμονής εισαγόμενων αυτοκινήτων (car terminal), αποθήκες, δεξαμενές κ.α.
9 Αποθήκευση γενικών φορτίων και scrap, σιλό για σιτηρά, car terminal, λιμενικές ζώνες για βοηθητικά σκάφη (ρυμουλκά, πυροσβεστικά κλπ)
10 Λιμενικές ζώνες για βοηθητικά σκάφη, αποθήκες, συνεργεία, σταθμός καυσίμων, αντλιοστάσιο ΕΥΑΘ
11 Αποθήκες logistics και συσκευασίας, αποθήκευση κενών κοντέινερς, συνεργεία, τελωνειακές υπηρεσίες
12 Δεξαμενές υγρών φορτίων, τελωνειακές υπηρεσίες
13-15 Αποθήκες, συνεργεία, τελωνειακές υπηρεσίες
————————–
Μήπως η φάβα έχει κάποιο λάκκο; 
Πηγές που είναι σε γνώση της α΄ φάσης  του master plan σημειώνουν ότι οι εκτιμήσεις για την αύξηση του φορτίου είναι υπεραισιόδοξες, κάτι που μπορεί να υποκρύπτει σκοπιμότητα.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το διακινούμενο φορτίο από περίπου 300 χιλιάδες TEUs σήμερα θα φτάσει το 1,4 εκατ. TEU’s σε 25 χρόνια, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 4,5 φορές. Ανάλογες προβλέψεις γινόταν και στη μελέτη της Οcean Consultant το 2008, εν όψει της τότε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο από τότε η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε υφεσιακή τροχιά, ενώ στο μεταξύ η Cosco στον Πειραιά έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος της διακίνησης. “Υπάρχει η αίσθηση ότι οι προβλέψεις ειναι υπεραισιόδοξες, με σκοπό  να φανεί ότι θα ζητηθούν πολλές επενδύσεις από τον ιδιώτη, ώστε να δημιουργηθεί ευρεία συναίνεση στην κοινή γνώμη υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι σε μερικά χρόνια ο ιδιώτης δεν θα ζητήσει αναθεώρηση του μάστερ πλαν και θα κατεβάσει τον πήχυ” αναφέρει στη “ΜτΚ” πηγή από την πλευρά των εργαζομένων. “Τι θα συμβεί αν ο ιδιώτης που θα αγοράσει το 51% της ΟΛΘ ΑΕ δεν κάνει στη συνέχεια επενδύσεις;” διερωτάται η ίδια πηγή.  Πάντως, αν η “τιμωρία”του ιδιώτη είναι να μην πάρει το υπόλοιπο 16%, δεν αποτελεί ισχυρό “φόβητρο” για να υποχρεωθεί να ολοκληρώσει τις επενδύσεις. Ζήτημα προκύπτει και με την υπόθεση του εμπορευματικού κέντρου (logistics center) για το οποίο δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη στην α’ φάση του master plan. “To βασικό είναι να έρθουν φορτία, χώρος για την αποθήκευσή τους υπάρχει και μέσα στο λιμάνι” σημειώνει ένας από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση. Μάλιστα ο ίδιος αφήνει αιχμές για “κατευθυνόμενη μελέτη» ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η μη πρόβλεψη για εμπορευματικό κέντρο εντός του λιμανιού ή σε άλλη δημόσια έκταση να σχετίζεται με συμφέροντα ιδιοκτητών γης στην ευρύτερη περιοχή.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 15/11/2015

Σχολιάστε