
Όχι μόνο κανένας από τους οκτώ υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν απέσυρε το ενδιαφέρον του, αλλά εμφανίστηκαν και άλλες εταιρείες που επεδίωξαν συνεργασία με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Το στοιχείο αυτό, που έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας είναι αποκαλυπτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και των προοπτικών ανάπτυξης που έχει. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Απρίλιο του 2016, ενώ στη σύμβαση θα υπάρξει όρος υποχρεωτικών επενδύσεων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καθοριστεί το ύψος τους. Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη με τους φορείς της πόλης ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι “εισέπραξα από όλους τους φορείς θετική στάση στην παραχώρηση, υπό τον όρο ότι θα γίνουν επενδύσεις και το θεωρώ εύλογο. Η δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι υποχρεωτικό ένα μεγάλο ποσό επενδύσεων για την ανάπτυξη του λιμανιού”.
Κατά τον ίδιο το γεγονός ότι οκτώ σημαντικές εταιρείες από όλο τον κόσμο έδειξαν ενδιαφέρον δείχνει “τη στρατηγική σημασία που έχει το λιμάνι” για την οποία “χρόνια μιλάμε” και “είναι η ώρα και κάτι να κάνουμε πέρα από το να μιλάμε. Το λιμάνι θα μεγαλώσει, θα έχει διαχειριστή παγκόσμιο παίκτη που θα μπορέσει να αναδείξει τα πλεονάσματά του”. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ότι εκτός από τις οκτώ υπάρχουν και άλλες εταιρείες που εξέφρασαν όψιμο ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορούν να συμμετάσχουν αφού παρήλθαν οι προθεσμίες του διαγωνισμού. Αυτές οι εταιρείες”μας έχουν ζητήσει τα στοιχεία των οκτώ, μήπως μπορέσουν και κάνουν κάποια συνεργασία μαζί τους”.
ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
Στο μεταξύ για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του 67% των μετοχών της εταιρείας “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ” θα πρέπει προηγοουμένως να συσταθεί η λιμενική αρχής, η οποία θα αναλάβει τις εξουσίες δημοσίου συμφέροντος τις οποίες ασκεί σήμερα η ΟΛΘ ΑΕ. Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζεται ποια θα είναι ακριβώς η μορφή της λιμενικής αρχής. Επίσης μένει να διευκρινιστεί αν το δημόσιο αποδεχτεί την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ να αυξηθεί το αντάλλαγμα που θα παραχωρεί ο ιδιώτης που θα διαχειρίζεται το λιμάνι- από 2% σε 3,5% επί του τζίρου- και να διατίθεται όχι στο δημόσιο ταμείο, όπως συμβαίνει σήμερα αλλά στους δήμους. “ Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει η οικονομική δυνατότητα των δήμων και είναι σωστό, διότι οι δήμοι δέχονται την όχληση από τη λειτουργία του λιμανιού και οι δήμοι δεν μπορεί γι’ αυτό να μην αποζημιώνονται” σημείωσε ο κ. Πιτσιόλας.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΚΟΝΟΥ
Άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του λιμανιού είναι και η τύχη του σιδηροδρόμου αλλά και η προοπτική δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ (διαχειριστής του σιδηροδρομικού δικτύου). Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε συνενόηση με τη ΓΑΙΑΟΣΕ ώστε να προχωρήσει σε διαγωνισμό προκειμένου να αναπτυχθεί εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου. Προηγουμένως θα πρέπει το πρώην στρατόπεδο να καθαριστεί από νάρκες και άλλα υλικά. Ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα αναμένεται να γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο.
Εργαζόμενοι
Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις
Αν το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει για να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσιες οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Τη Δευτέρα, οπότε θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές για το λιμάνι του Πειραιά οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία αι πορεία προς το ΤΑΙΠΕΔ. Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διαδικασία της επιχειρούμενης πώλησης του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει στη λειτουργία του, τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μέσομακροπρόθεσμα, αλλά και για τις μορφές της συνέχισης των κινητοποιήσεων από τις αρχές του 2016. Για τους εργαζόμενους “η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με δημόσιο χαρακτήρα είναι μονόδρομος”.
Επενδύσεις ανάλογα με την αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμο «Μακεδονία»
Πάνω από 35.000 τ.μ. θα προστεθούν στους χώρους εξυπηρέτησης του αεροδρομίου “Μακεδονία” στην πρώτη πενταετία της παραχώρησης στην κοινοπραξία Fraport Slentel.
Πρόκειται για μια αύξηση στο 128% σε σχέση με σήμερα μέχρι το 2020, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας. “Έχει έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ένα επίπεδο παροχής υπηρεσιών από τα αεροδρόμια, το οποίο θα πρέπει να διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της παραχώρησης, τα 40 χρόνια. Που σημαίνει ότι αν αυξάνονται οι ανάγκες, θα πρέπει να γίνονται νέες επενδύσεις για να ικανοποιείται το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Και αυτό είναι το σημαντικό” τόνισε. Ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος των επενδύσεων που αντιστοιχούν στο “Μακεδονία” από τα 350 εκατομμύρια που θα επενδυθούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια την πρώτη πενταετία. Σημειωτέον ότι μόνο η κατασκευή σύγχρονου επιβατικού σταθμού και η επέκταση του εμπορευματικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα κόστιζαν 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης (master plan). “
Αναφορικά με το έργο επέκτασης του αεροδιαδρόμου, που χρηματοδοτείται με κοινοτικά κονδύλια ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης επειδή η επένδυση “δε γίνεται σε μια περιουσία ιδιώτη”. “Εδώ μιλάμε για μια παραχώρηση για 40 χρόνια. Και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Όταν επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο θα επιστρέψουν στη μορφή που θα έχουν τότε. Αναβαθμισμένα”. Ανέφερε ακόμη ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι σε βασικά θέματα πριν από οποιαδήποτε απόφαση είναι υποχρεωτική η σύμφωνη γνώμη του ελληνικού δημοσίου, ενώ για τις υφιστάμενες συμβάσεις, είπε ότι σε τομείς όπως το handling και τα duty free “ θα ανανεωθούν και δεν θα καταγγελθούν”. Ως προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είπε ότι θα περιοριστεί στο ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής αλλά ότι δεν θα απολυθεί κανείς. Μάλιστα προέβλεψε ότι εξαιτίας της παραχώρησης στον ιδιώτη “στα αεροδρόμια θα προκύψουν τουλάχιστον 1.700 νέες θέσεις εργασίας”.
ΔΕΣΦΑ: Για την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου τον διαγωνισμό κέρδισε SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο για λόγους που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με την μονοπώληση της αγοράς, ένα ποσοστό του 67% πρέπει να μεταβιβαστεί σε ευρωπαϊκή εταιρεία. Η ιταλική Snam και ένα εταιρικό σχήμα από το Βέλγιο και την Ισπανία διενεργούν τον έλεγχο στα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ και μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να υποβάλλουν προσφορές και να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση. “Εάν προλάβουμε, αν κάνουμε εύστοχες κινήσεις κι αν δεν επιτρέψουμε σε άλλους ανταγωνιστές να μας περιθωριοποιήσουν και να μας παρακάμψουν θα καταφέρουμε να γίνουμε η κεντρική πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη” είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υπενθυμίζοντας και την περίπτωση του αγωγού ΤΑΡ.
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Η Εγνατία Οδός θα ακολουθήσει στο δεύτερο κύμα αποκρατικοποιήσεων αφού προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στα δίκτυα μεταφορών (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, εμπορευματικά κέντρα). “Μιλάμε για την παραχώρηση του δρόμου και όχι της εταιρείας” η οποία θα τον έλεγχο του ιδιώτη αν τελικά προχωρήσει η παραχώρηση, διευκρίνισε ο κ. Πιτσιόρλας. “ Η Εγνατία είναι ένας δρόμος πάρα πολύ σημαντικός. Βεβαίως έχει τεράστιο κόστος συντήρησης και αυτό το κόστος δεν μπορεί να το επωμιστεί ο λαός”.
ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στους πρώτους μήνες του 2016 αναμένεται να έχει το καινούργιο Ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημόσιου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα υπαχθεί στο νέο σχήμα, αλλά θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά του, μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Σ.ΧΡ.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Μακεδονία» 19/12/2015