“Εάν σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια προκύψει ένα οικονομικό πρόβλημα μεγάλο, βρεθεί κάποιος άνεργος, το πρώτο που θα σκεφτεί είναι ότι έχω κάποια χωράφια από τον πατέρα μου, έχω ένα σπίτι, να δω εάν θα το νοικιάσω, αν θα το πουλήσω. Δεν θα σκεφτεί να κόψει το φαγητό των παιδιών του”.

Αυτή είναι η λογική που διέπει τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα ο οποίος προχωρά ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες πολέμησε με πάθος ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης. Η στάση αυτή δεν έχει αλλάξει για πολλά στελέχη ακόμα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτού του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, που δήλωσε ότι υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με πολύ πόνο και ουσιαστικά δικαιολόγησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι “Δεν δώσαμε εμείς τα αεροδρόμια. Τα έδωσαν όσοι έκαναν τον διαγωνισμό που έβαλαν τους συγκεκριμένους όρους». Αντιθέτως για τον κ. Πιτσιόρλα “η υπογραφή αυτής της σύμβασης είναι ένα πολιτικό μήνυμα με ανυπολόγιστη αξία αυτή τη στιγμή. Την ώρα που η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα πιέζεται και υπάρχουν ακόμα σοβαρές αμφιβολίες για αν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, αν θα καταφέρουμε να μείνουμε εντός του ευρώ, την ώρα αυτή μια πολύ μεγάλη γερμανική εταιρεία η Fraport έρχεται και επενδύει 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια ως άμεση επένδυση το τίμημα κι άλλα 350 εκατομμύρια τα τέσσερα χρόνια που ακολουθούν”. Τόσο για τα αεροδρόμια όσο και για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να χρυσώσει το χάπι, που ως αντιπολίτευση ήταν δηλητήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι “παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Αυτό που θα προκύψει είναι ότι με τις επενδύσεις που θα γίνουν και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα αναβαθμιστούν. Όταν επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο θα επιστρέψουν στη μορφή που θα έχουν τότε. Αναβαθμισμένα”.
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟΙ
ΜΕ “ΠΟΝΟ ΨΥΧΗΣ”
Ο ίδιος μπορεί να περηφανεύεται ότι “ πριν από μερικούς μήνες όταν έλεγα ότι θα τελειώσουμε τα αεροδρόμια, ακούγανε οι συνομιλητές μου και χαμογελούσαν ευγενικά. Τελειώσανε όμως. Το ίδιο συνέβαινε και με το λιμάνι του Πειραιά. Μου λέγανε ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Τελειώνει”. Όταν στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη η συζήτηση ήρθε στη στάση του κ. Σπίρτζη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σήκωσε το γάντι υπονοώντας ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει. “Η κυβέρνηση έχει σταθερή κατεύθυνση -και το απέδειξε- να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Προφανώς θα περάσει και από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης, όμως δεν θα είχε ενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ από μόνο του αν δεν είχε τη στήριξη της Κυβέρνησης. Είναι λογικό να υπάρχουν και απόψεις διαφορετικές. Σημασία έχει η κατάληξη, σημασία έχει ότι η σύμβαση υπογράφτηκε και σημασία έχει ότι θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέματα τα οποία καταγράφονται μια μέρα και ξεχνιούνται την επόμενη”.
Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αντιλήψεις που δεν επέτρεψαν επί δεκαετίες να γίνει απολύτως τίποτα, υπενθυμίζονταςι ότι “τις μεγάλες εθνικοποιήσεις, κρατικοποιήσεις στην Ελλάδα δεν τις έκανε η αριστερά”. Η αριστερά αντιθέτως προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις, ή κατά τον κ. Πιτσιόρλα άνοιγε “καινούργιους δρόμους σε αυτά τα θέματα. Με δυσκολίες, με προβλήματα, με πόνο ψυχής, αλλά θα κάνει βήματα τα οποία δεν προσδοκά κανείς να γίνουν. Είναι και η ανάγκη της στιγμής και οι πιέσεις που έχουμε. Κυρίως όμως νομίζω ότι στο βάθος – βάθος είναι ότι έχει ωριμάσει η ιδέα ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει πορεία. Και σε αυτό αναγκαστικά θα διαμορφωθεί σιγά – σιγά μια ευρύτερη συναίνεση, διότι είναι μονόδρομος να πάμε μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε τα βήματα”.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αναφερόμενος στο Νέο Ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου είπε ότι εκεί θα συγκεντρωθούν το ΤΑΙΠΕΔ, ένα δεύτερο κομμάτι, το ΤΧΣ, έοι ΔΕΚΟ με την ευρύτερη έννοια και τα ακίνητα. “ Τα ακίνητα που είναι στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου είναι πάρα πολλά. Απλώς ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς του δημοσίου.
Κτίρια δημόσια που ρημάζουν, κτήματα δημόσια που ρημάζουν, ή κτήματα δημόσια τα οποία κάποιοι τα καταπατούν. Πολύ λίγα είναι αυτά που αξιοποιούνται όπως πρέπει. Το να μπορέσει μια κυβέρνηση να τα συνενώσει όλα κάτω από μια αρχή και να αναθέσει σε αυτή την αρχή, μια συστηματική μελέτη για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, είναι επανάσταση στην Ελλάδα. Επανάσταση. Το ότι δεν γίνεται είναι γιατί σας είπα ότι υπάρχει ένα πλέγμα και λανθασμένων αντιλήψεων και συμφερόντων”.
Ω ς παράδειγμα έφερε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου το 45% των μετοχών ανήκει σε συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά. “Δηλαδή πήραν τα λεφτά των συνταξιούχων, έκαναν μια επένδυση και αυτή αποδίδει πάρα πολλά γιατί το αεροδρόμιο πάει πολύ καλά στο συγκεκριμένο ταμείο. Ποια είναι τα δικά μας αντίστοιχα παραδείγματα;” διερωτήθηκε. “ Εμείς τα ταμεία όλα έχουν πάρα πολύ μεγάλη περιουσία. Πολύ μεγάλη ακίνητη, την οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα Υπουργεία, το ίδιο συμβαίνει με όλα τα πανεπιστήμια. Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους Οργανισμούς. Αυτό πρέπει κάποτε να ξεκινήσουμε να το συζητάμε σοβαρά” πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο είναι λάθος η λογική των περικοπών βασικών παροχών ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία. “Αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά και νομίζω ότι αυτό η κυβέρνηση η σημερινή της αριστεράς θα το κάνει. Και θα το κάνει γιατί και τη λογική έχει να σταματήσει τις περικοπές, και τη λογική να κάνει τομές στην ελληνική κοινωνία”.
δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 20/12/2015