Ακύρωση της πώλησης του ΟΛΘ έστω την ύστατη ώρα ζητούν οι εργαζόμενοι

Ακύρωση της πώλησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης “ακόμα και την ύστατη ώρα” θα επιδιώξουν οι εργαζόμενοι, με προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο τετράμηνο, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 67% των μετοχών του Οργανισμού.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εσκεμμένες καθυστερήσεις -σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αλλά και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης- που οδήγησαν το λιμάνι σε απαξίωση, ώστε να παγιωθεί η αντίληψη στην κοινή γνώμη ότι “μπορεί να είναι κακή η διαδικασία πώλησης, αλλά εδώ που φτάσαμε είναι αναγκαία”. “Η πολιτική απαξίωσης χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να μας πουν ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η πώληση. Αυτοί που απαξιώνουν το λιμάνι δεν μπορούν να επικαλούνται την ανάγκη να αναπτυχθεί” σχολίασε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Φανή Γουργούρη σε συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 δεν έγινε καμία επένδυση σε υποδομές και ανωδομές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επέκταση της έκτης προβλήτας, έργο το οποίο “εγκαινιάστηκε” έξι φορές, και ενώ είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και είχε επιλεγεί ο ανάδοχος, το 2012, παρενέβη το ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας να παγώσει η διαδικασία ενόψει της επικείμενης (τότε) ιδιωτικοποίησης. Για αυτή την υπόθεση τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν να ανοίξουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων, αλλά και της ανοιχτής διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που πάγωσε αναπτυξιακά έργα για χρόνια, η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει. Κάπως έτσι, οι φορείς που το 2014 ήταν αναφανδόν κατά της πώλησης και υπέρ του μοντέλου των παραχωρήσεων έχουν τροποποιήσει τώρα τη θέση τους. Το επιχείρημα “αν είναι να μη γίνει τίποτα ας πάει σε ιδιώτη” είναι προσχηματικό, κατά τον πρόεδρο του Σωματείου Χειριστών Λάζαρο Τανταλίδη.

“Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΠΑΖΕΙ” 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα “μπάζει” από παντού.

> Υπενθύμισαν ότι το 2012, όταν μνημονιακή δέσμευση ήταν η εξεύρεση βέλτιστου μοντέλου αξιοποίησης, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ πρότειναν το μοντέλο των παραχωρήσεων, συμβουλή που δεν ελήφθη υπόψιν. Τρία χρόνια μετά, και αφού το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ εκτροχιάστηκε ουκ ολίγες φορές, η κυβέρνηση ανάλαβε τη δέσμευση για πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ.

> Διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν οι ιδιώτες να καταθέτουν προσφορές (χθες για το λιμάνι του Πειραιά, σε τέσσερις μήνες για αυτό της Θεσσαλονίκης) χωρίς να έχει γίνει αποτίμηση της αξίας του λιμένα, χωρίς να τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης με το δημόσιο (ή τουλάχιστον χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί κάτι τέτοιο) και με ανοιχτό το ζήτημα της αρχής λιμένος. “Κάνουν προσφορές χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς παίρνουν και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν;” ανέφεραν. Σημείωσαν δε ότι εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης.

> Επεσήμαναν τον κίνδυνο να υπογραφεί μια σύμβαση με “δήθεν ακριβό επενδυτικό σχέδιο, βάσει του master plan”, το οποίο όμως “μπορεί να τροποποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή”.

“ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙ”

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί πραγματικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και οι επενδύσεις από ίδια κεφάλαια. Με βάση την οικονομική του κατάσταση (κερδοφορία και αποθεματικά) το λιμάνι μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικό φθηνό χρήμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του. “Υπάρχει χρόνος, υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα. Το ποσό που θα κερδίσει το δημόσιο από τον ΟΛΘ είναι ασήμαντο” σημείωσαν οι εργαζόμενοι. Μόνο την τελευταία διετία το δημόσιο εισέπραξε από μερίσματα και φόρους 82 εκατ. ευρώ. Αυτή η ροή εσόδων θα μειωθεί αισθητά αν οι μετοχές του ΟΛΘ περάσουν σε ιδιώτη. Ο επενδυτής που θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ έναντι 180-200 εκατ. ευρώ θα κάνει απόσβεση μόλις σε οκτώ χρόνια, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καθώς το λιμάνι έχει κερδοφορία της τάξης των 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

“Δεν θα γίνει ο αγώνας μας σκόρπιες ντουφεκιές. Τα λιμάνια θα δώσουν μια νίκη, μετά από συνεχόμενες σφαλιάρες, στέλνοντας μήνυμα σε εγχώριους και ξένους καπιταλιστές. Θα κάνουμε τον αγώνα μας υπόθεση όλης της κοινωνίας”, τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων ΟΛΘ Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης. Τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν αίτημα για το άνοιγμα των πρακτικών των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν και τον κύκλο των απεργιακών κινητοποιήσεων, τις οποίες θα συνεχίσουν μέχρι τον Απρίλιο. Παράλληλα θα επιδιώξουν να ενεργοποιήσουν και τους φορείς όλης της πόλης, προκειμένου να υπάρξει κοινή αντίδραση στην πώληση. “Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο νομικό, με οποιονδήποτε τρόπο, θα προσφύγουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Επιτροπή Μεταφορών, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια”, τόνισε η κ. Γουργούρη.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαργιανόπουλος.

 

Τον Ιανουάριο ανοίγουν  οι προσφορές για τον ΟΛΠ

Στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι επενδυτές που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών έληξε χθες, αλλά στο άνοιγμα των προσφορών θα πρέπει να είναι παρόντες στο διοικητικό συμβούλιο οι ξένοι παρατηρητές και εμπειρογνώμονες, που απουσιάζουν λόγω διακοπών. Για την εξαγορά ποσοστού 51% στον ΟΛΠ ενδιαφέρονται η κινεζική Cosco Group, η δανέζικη APM Terminals (οι δύο πρώτες ενδιαφέρονται και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης) καθώς και η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services. Η πώληση του 51% του ΟΛΠ θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 200 εκατ. δολαρίων περίπου, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

“Είναι μια πολιτική, που υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας, διότι παραχωρεί το συγκριτικό πλεονέκτημά της, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ξένα κρατικά μονοπώλια”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s