Σκουριές:Αναστολή εργασιών αποφάσισε η Eldorado

Σε αναστολή λειτουργίας της επένδυσης στις Σκουριές προχωρά η “Ελληνικός Χρυσός” εξαιτίας “πολιτικών παιχνιδιών” όπως κατήγγειλε η διοίκηση της εταιρείας. “Δεν εκβιαζόμαστε” απαντά η κυβέρνηση. Η αναστολή εργασιών της Ελληνικός Χρυσός οδηγεί αυτομάτως στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

Καθόλου συμπτωματικός δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος δημοσιοποίησης της απόφασης για επιβολή προστίμου στην εταιρεία 1,7 εκατ. ευρώ, χθες, για υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και καιρό. Η κόντρα  γύρω από μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα σκληραίνει σε μια περίοδο που οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην οικονομία είναι αναγκαίες όσο ποτέ, στέλνοντας ένα αρνητικό μήνυμα προς υποψήφιους επενδυτές.

Η αναστολή των εργασιών θα οδηγήσει σε απολύσεις περισσότερων από 600 εργαζομένων στο έργο των Σκουριών, ενώ εάν όλα πήγαιναν βάσει του αρχικού σχεδιασμού, μέσα στο επόμενο τρίμηνο η εταιρεία θα προσλάμβανε περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με όσα είπε ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός.

“ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ”

“Ήρθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό, υπάρχουν γεωλογικοί πόροι και θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι αρωγοί μας στην προσπάθεια. Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πώς θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως αρρωστημένο πολιτικό παιχνίδι. Το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης” είπε ο Πώλ Ράιτ, πρόεδρς και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado (θυγατρική της οποίας είναι η Ελληνικός Χρυσός) εξηγώντας γιατί η εταιρεία αποφάσισε αναστολή εργασιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιπολίτευση στήριζε την μη εκτέλεση της επένδυσης. Τώρα που έγινε κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί σε μία μειοψηφία και στους τοπικούς βουλευτές, να μην συνεχίσει».

Όταν δε ρωτήθηκε εάν θα συμβούλευε έναν ξένο επενδυτή να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, σημείωσε με νόημα: «Είναι δύσκολο, να πω, υπό τις παρούσες συνθήκες «ελάτε να επενδύσετε εκατοντάδες εκατομμύρια». Ωστόσο, οι προοπτικές υπάρχουν, οι επενδυτές θέλουν να είναι εδώ, οι επενδυτές μας είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Είμαστε εδώ για να επενδύσουμε χρήματα, αλλά χρειαζόμαστε έναν πραγματικό εταίρο τον οποίο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή».

Πάντως ο κ. Ράιτ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να πετάξουμε τα κλειδιά και να φύγουμε. Δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε τέτοιες γελοίες πρακτικές (σ.σ. χωρίς να διευκρινήσει ποιες ακριβώς εννοεί) στην πορεία του έργου. Είμαι αισιόδοξος ότι το πρόβλημα κάποια στιγμή θα λυθεί».

“ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ”

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό, σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM”. Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 – 850 εργαζόμενους. «Όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή” πρόσθεσε. Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η πρόθεσή της εταιρείας για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή”.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη “η βασική αιτία που η εταιρία αυτή τη στιγμή φεύγει “ είναι ότι “η μετοχή της κατέρρευσε. Όλες οι άλλες αιτιάσεις ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις”. Μάλιστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήτα ιδιαίτερα ανεκτική με την εταιρεία γιατί “δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης, που ήταν συμβατική της υποχρέωση. Εμείς φοβόμαστε ότι η εταιρία δεν είχε ποτέ πρόθεση να την χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και επειδή έφτασε στο επέκεινα αναγκάζεται προφανώς και ανακρούει πρύμναν. Η εταιρία τελικά είναι αυτή που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους. Και αυτό δυστυχώς αποδείχθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σε κάθε περίπτωση εργαζόμενοι είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες της στάσης της κυβέρνησης και της εταιρείας σε αυτό το επικοινωνιακό μπρα ντε φερ. “Ήδη από την παραμονή τη πρωτοχρονιάς σταμάτησαν να εργάζονται 29 άτομα στις στοές Καρακόλιου και Σκουριών. Μας ενημέρωσαν ότι στα τέλη της εβδομάδας θα σταματήσουν άλλοι 30 και συνολικά 140 για αυτές τις στοές. Με την παύση εργασιών άλλοι 500 εργαζόμενοι στις Σκουριές θα περάσουν στην ανεργία” αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Ζαφειρούδας

“Αφού η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται περιμένουμε να πάρει μια απόφαση. Να μας πει αν η εταιρεία παρανομεί και που παρανομεί. Αν όχι να βγουν οι άδειες. Αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση περιμένει φαίνεται να φύγει ο επενδυτής χωρίς κόστος για την ίδια” σχολιάζει. Από την άλλη δεν αποκλείει αυτή η εξέλιξη να εξυπηρετεί και την εταιρεία. “Θέλει να υλοποιήσει επένδυση; Να βγει να το πει. Εμείς δεν είμαστε υποχείρια κανενός. Μας χρησιμοποιούν και οι δυο πλευρές, και η εταιρεία σαν μοχλό πίεσης και η πολιτεία που κρατά 2.000 εργαζόμενους σε ομηρεία. Περίμενα από μια αριστερή κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα και να το λύσει. Οι δικαστικές αποφάσεις και οι νόμοι πρέπει να τηρηθούν”.

Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία από τις 4 Ιανουαρίου, για τις απολύσεις που προηγήθηκαν και από χθες βρίσκονται στην Αθήνα για να παρακολουθούν τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις εκδοθείσες αποφάσεις του ΣτΕ, να παραμερίσει ιδεοληψίες και τακτικισμούς, λαμβάνοντας μέριμνα για τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. “Καλούμε Κυβέρνηση και Eldorado Gold, να διακόψουν εδώ και τώρα κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού. Είναι απαίτηση των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Χαλκιδικής, ν΄ αναζητηθεί άμεσα ισόρροπη και βιώσιμη λύση σ’ αυτήν τη μακροχρόνια διαμάχη” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Αποικιοκρατική και εκβιαστική νοοτροπία καταλογίζει στην καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold, μητρική της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού. ‘Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η καναδική εταιρεία «κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες την πίεση προς την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία και παρά το γεγονός ότι για χρόνια ισχυρίζεται ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι το ερώτημα είναι τώρα «αν οι θεσμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον -όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη- θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς».

ΠΛΑΙΣΙΟ

Αναστολή σε Σκουριές και Ολυμπιάδα

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2011, και μετά από μια σειρά από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωναν την εταιρεία, η επένδυση στις Σκουριές δεν προχωρά καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες “παίζουν καθυστερήσεις” στην έκδοση επιμέρους αδειών, όπως η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού. Το 2015 μάλιστα, το Υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός, κάτι που είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.

“Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων Δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου” ανέφερε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τη ίδια ανακοίνωση:

  • Σκουριές: Αναστέλλονται κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών (όπου έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια). Εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται.
  • Ολυμπιάδα: Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016  το Υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια για την ανακατασκευή του εργοστάσιου κατεργασίας στην Ολυμπιάδα, “η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι”. Σημειωτέον ότι το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος ποσότητας 385.000 τόνων περίπου ετησίως. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα από το μεταλλείο θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, αφού ανακατασκευαζόταν εντός του 2016 με επένδυση 55 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Στρατώνι: To μεταλλείο Στρατωνίου, επί του παρόντος έχει ζωή τριών ετών. Υπάρχουν γεωλογικές δυνατότητες επέκτασης των αποθεμάτων και παράτασης της ζωής του μεταλλείου, όμως η διαπίστωση των πρόσθετων αποθεμάτων απαιτεί ανάπτυξη και εκτέλεση προγράμματος γεωτρήσεων με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατομμύρια δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.

ΡΑΣΤΕΡ

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, επέβαλαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με αποφάσεις με τις οποίες έκαναν δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η διοίκηση της εταιρείας την αναστολή των επενδύσεων στο έργο των Σκουριών. Οι παραβάσεις αφορούν στο υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας και στο υποέργο Ολυμπιάδας, αφορούν σε ακατάλληλη διάθεση λυμμάτων, αποθήκευση αποβλήτων σε ακατάλληλους χώρους και ελλειπή παρακολούθηση και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραβάσεις ελέγχθηκαν αλλά «τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν «ξεχασμένα» σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά, όπως φαίνεται, όχι και τη βούληση, να επιβάλουν τη νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως, επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον». “Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου” απάντησε αργά χθες το βράδυ με ανακοίνωσή της η Ελληνικός Χρυσός. Ως προς τη χρονική συγκρυρία της ανακοίνωσης των προστίμων η εταιρεία σημειώνει ότι “για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα”.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μ. Θεοδωρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η εταιρεία έχει λαμβάνειν 60 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

Η κυβέρνηση να παραμερίσει τις ιδεοληψίες της

Έκκληση να παραμερίσει η κυβέρνηση τις ιδεοληψίες της και βρεθεί χρυσή τομή διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας .

Η ανακοίνωση της άμεσης αναστολής των επενδύσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης στη χώρα, όταν η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων είναι επιτακτική, δίνει το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένους επενδυτές τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος. Ο ΣΒΒΕ απευθύνει έκκληση στην πολιτεία “να αντιληφθεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλογισθεί αν με καθυστερήσεις και εμπόδια μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδυθούν στην αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρας μας και αν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας κυρίως στις τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίζονται με συνεχή άρνηση”

Για μια άκρως αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ  Κωνσταντίνος Μίχαλος. “Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση”.

Να συζητήσει εποικοδομητικά με την με την  Eldorado Gold και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, ώστε να μη χαθεί η επένδυση και να μην ζημιωθούν και άλλο οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και η εθνική οικονομία, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας προσθέτοντας ότι πρέπει “να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διώξουμε τους ελάχιστους επενδυτές, που έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην Ελλάδα, να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην οικονομική της ανάπτυξη”.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τις ιδιωτικές επενδύσεις, που έχει κοστίσει ακριβά στη χώρα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να δώσει λύση στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και να σταματήσει να μεταθέτει διαρκώς τις αποφάσεις της», προσθέτει ο περιφερειάρχης υποστηρίζοντας πως «η Κεντρική Μακεδονία δεν αντέχει κι άλλους ανέργους».

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

“Η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη. Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το λάθος μήνυμα. Και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ. Χθες η διοίκηση της εταιρείας συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Στις 9:30 σήμερα το πρωί η διοίκηση της εταιρεάις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματά, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, στις 12 μ. με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκης και στις 2:30 προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

 

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 13/1/2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s