Γρεβενά: Δορυφορική πρόληψη πυρκαγιών

 

Από το… διάστημα περιμένει βοήθεια η νομαρχία Γρεβενών για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το δορυφορικό σύστημα εποπτείας και έγκαιρης προειδοποίησης εκτάκτων αναγκών που πρόκειται να εγκαταστήσει για αυτόν το σκοπό είναι το μοναδικό σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Σημαντικό εργαλείο για το νομό Γρεβενών χαρακτήρισε το δορυφορικό σύστημα ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κιουπτσίδης, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία “Άρατος Τεχνολογίες” Α.Ε.

ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ, ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ… ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΥΣ 

Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα λήψης δεδομένων από δορυφόρους σε πραγματικό χρόνο. Ειδικότερα:

  • Δίνει το δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς από την προηγούμενη ημέρα, συλλέγοντας στοιχεία για τη θερμοκρασία, την ένταση και τη φορά των ανέμων, το δείκτη βλάστησης κτλ.

  • Εντοπίζει τα σημεία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά και παρουσιάζει το ιστορικό των πυρκαγιών στην περιοχή ενδιαφέροντος.

  • Εντοπίζει και παρουσιάζει τη σεισμική δραστηριότητα καθώς επίσης και το ιστορικό των σεισμών στην περιοχή ενδιαφέροντος.

  • Συλλέγει μετεωρολογικά δεδομένα (για τον άνεμο, τη θερμοκρασία εδάφους, την ατμοσφαιρική πίεση, την υγρασία, την ορατότητα, τη βροχόπτωση), τα οποία ανανεώνονται κάθε 15-30 λεπτά.

  • Επιπλέον, το σύστημα παρέχει στοιχεία που μπορεί να φανούν χρήσιμα για τη χαρτογράφηση και το χαρακτηρισμό περιοχών (αστικές, αγροτικές ή δασικές περιοχές, δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες κτλ.).

Μετά τον εντοπισμό του συμβάντος, τα δεδομένα καταχωρούνται στο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) της νομαρχίας Γρεβενών. Στη συνέχεια η νομαρχία θα μπορεί να δίνει κρίσιμες πληροφορίες στην πυροσβεστική υπηρεσία και στην αστυνομία, σχετικά με το ανάγλυφο της περιοχής, τα μετεωρολογικά δεδομένα, τους επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους μέσω των οποίων μπορούν να προσεγγίσουν το συμβάν, καθώς και τα σημεία που υπάρχουν τα πυροφυλάκια και τα πυροσβεστικά υδροστόμια. Το δορυφορικό σύστημα μπορεί να φανεί εξίσου χρήσιμο και για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις, πλημμύρες, παγετός κτλ.).

ΚΑΙ GPS ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των δομών πολιτικής προστασίας η νομαρχία έθεσε σε επιχειρησιακή λειτουργία τον αριθμό εκτάκτων αναγκών 15189, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση και δέχεται τα τηλεφωνήματα κατοίκων και επισκεπτών των Γρεβενών.

Επιπλέον, σχεδιάζει να εγκαταστήσει σύστημα πλοήγησης GPS σε όλα τα μηχανήματα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης καθώς και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ώστε να υπάρχει κάθε στιγμή το στίγμα των μηχανημάτων και των δυνάμεων που θα πρέπει να κινηθούν προς το σημείο του συμβάντος. Η εγκατάσταση των GPS μπορεί να επεκταθεί και στα οχήματα των δήμων και κοινοτήτων ώστε, εάν χρειασθεί να συνδράμουν, να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συντονισμού. Τέλος, μέσω του ΕΣΠΑ η νομαρχία θα επιδιώξει να εγκαταστήσει σε κομβικά σημεία του νομού συστήματα ηλεκτρονικής ενημέρωσης των οδηγών, σχετικά με την κατάσταση του δρόμου και την πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ώρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s