Από τη Δράμα της ανεργίας στο όνειρο της ανάπτυξης

 

 

Η Δράμα των διονυσιακών δρωμένων της αρχαιότητας προσπαθεί να ξεπεράσει το δράμα της ανεργίας και της υπανάπτυξης του σήμερα και να κατακτήσει τη δόξα που έχει απολέσει εδώ και χρόνια η ομώνυμη τοπική ομάδα ποδοσφαίρου.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Την περασμένη Δευτέρα, παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της Δράμας, χιλιάδες παιδιά άφησαν καραβάκια με τις ευχές τους να ταξιδέψουν στα νερά των πηγών Αγίας Βαρβάρας. Σήμερα οι νομάρχες όλης της χώρας θα στείλουν όχι τις ευχές αλλά τα δικά τους μηνύματα στην κυβέρνηση, από το βήμα του 12ου συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος που πραγματοποιείται στη Δράμα. Με αφορμή το συνέδριο της ΕΝΑΕ, η «Μ» επιχειρεί μια περιήγηση στις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα του νομού Δράμας.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ανεργία είναι η απάντηση όλων, όταν τίθεται το ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του νομού Δράμας. Οι άλλοτε πολυάριθμες βιοτεχνίες ρούχων που μεταφέρθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στη γειτονική Βουλγαρία και η Αθηναϊκή Χαρτοποιία που έκλεισε άφησαν περίπου 6.000 ανθρώπους χωρίς δουλειά. Τα προγράμματα

με τα οποία η πολιτεία προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα ήταν απλές ασπιρίνες.

Το 2004 ο νομός Δράμας εντάχθηκε στην υψηλότερη ζώνη κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου, γεγονός που αποτέλεσε θετική εξέλιξη αλλά ήταν ήδη αργά. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και η επενδυτική άπνοια έκοψε τα φτερά ακόμη και των πιο αισιόδοξων.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μονάδα «Θερμοκήπια Δράμας Α.Ε.», που δημιουργήθηκε αυτό το διάστημα. Θεωρείται πρότυπη, καθώς λειτουργεί με φυσικό αέριο, από την καύση του οποίου παράγεται θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, απασχολεί περίπου 180 εργαζόμενους, ενώ η παραγωγή εξάγεται στο σύνολό της. Από την άλλη δεν μπορούν να παραγνωριστούν οι αξιόλογες ντόπιες παραγωγικές δυνάμεις, όπως η συνεχώς αναπτυσσόμενη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ, τα βραβευμένα διεθνώς κρασιά Λαζαρίδη, τα μάρμαρα Παυλίδη με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας όπως η Raycap. Ελπίδες γεννά και η σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, από την κινεζική κρατική εταιρεία Niscat Manufacturing και τον ελληνικό όμιλο ITA.

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΞΟΧΗΣ

Το άνοιγμα του τελωνείου Εξοχής στα σύνορα με τη Βουλγαρία ήταν ένα ορόσημο για τη Δράμα. Όχι μόνο γιατί πλέον, αντί για τους Έλληνες, οι Βούλγαροι είναι αυτοί που περνούν μαζικά τα σύνορα για αγορές και διακοπές στην Ελλάδα, αλλά κυρίως γιατί έγινε σαφές, τόσο σε σημειολογικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο, ότι ανοίγεται μια μεγάλη ενδοχώρα, ένα πεδίο δράσης και συνεργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι δήμοι, η νομαρχία και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Δράμας υλοποιούν δεκάδες διασυνοριακά προγράμματα με τους αντίστοιχους φορείς της γείτονος.

Ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα που θα συνδέει το τελωνείο Εξοχής με το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Όντας μια περιοχή από την οποία δεν διέρχεται η Εγνατία οδός, η πρόσβαση είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα για το νομό Δράμας. Πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων ήταν και είναι η σύνδεση του οδικού δικτύου με το διεθνή αυτοκινητόδρομο. Μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε η μελέτη για τη χάραξη ενός νέου δρόμου που θα συνδέει τη Δράμα με την Αμφίπολη, στο ύψος της Εγνατία οδού.

Οι τοπικοί φορείς διεκδικούν χρόνια τώρα τη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος και έδρας μεταβατικού εφετείου, με το σκεπτικό ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορεί να αντισταθμίσουν το έλλειμμα της ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση απέδωσαν μόνο στην περίπτωση της ανέγερσης δικαστικών φυλακών στο χωριό Νικηφόρο Δράμας.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Προσπαθώντας να αναστρέψουν την πορεία υπανάπτυξης, οι τοπικοί φορείς και οι ιδιώτες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον τουρισμό. Και όχι άδικα. Η Δράμα είναι μια περιοχή παρθένα, που περιμένει τον επισκέπτη να την ανακαλύψει, σημειώνουν ο δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης και ο νομάρχης Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης. Η Δράμα είναι ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος, με κορωνίδα το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας και ένα εκ των σπουδαιότερων στην Ευρώπη, το δάσος του Φρακτού, στα όρη της Ροδόπης. Στα πανέμορφα ορεινά χωριά του νομού έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες ξενώνες, μέσω των προγραμμάτων Leader.

Το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Φαλακρό, που είναι και το σύμβολο της Δράμας, συγκεντρώνει χρόνο με το χρόνο το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων εκδρομέων. Πόλο έλξης για τους επισκέπτες αποτελεί και το σπήλαιο Αγγίτη με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, ανάμεσα από τους οποίους διέρχεται υπογείως ο ποταμός. Το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη είναι επίσης ιδανικό για ράφτιγκ και καγιάκ.

Εκτός από τον οικοτουρισμό, το τελευταίο διάστημα η Δράμα έδωσε έμφαση στο συνεδριακό τουρισμό και ανέλαβε τη διοργάνωση δεκάδων επιστημονικών συνεδρίων με συνδυασμένη αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων της. Τα καταλύματα της Δράμας αριθμούν συνολικά 1.500 κλίνες, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων σε διατηρητέα καπναποθήκη.

Απολύσεις, επενδύσεις και σχέδια

6.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι όταν άρχισε η μαζική φυγή επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’90

20 εκατ. ευρώ είναι το ύψος της σχεδιαζόμενης επένδυσης δημιουργίας μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ

1.500 κλίνες αριθμούν τα καταλύματα της Δράμας η οποία ποντάρει στην τουριστική ανάπτυξη για την έξοδο από το τέλμα

 


Κρασί και όνειρα Μικρού Μήκους

Η Δράμα είναι γνωστή στο πανελλήνιο τουλάχιστον για τα κρασιά της και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Οι πέντε γνωστότερες οινοποιίες της Δράμας -Κτήμα N. Λαζαρίδη και Κτήμα Μανωλεσάκη στην Αδριανή, Κτήμα K. Λαζαρίδη στην Αγορά, Κτήμα Τέχνη Αλυπίας στο Μικροχώρι και Kτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια- έχουν στη συλλογή τους δεκάδες διεθνή βραβεία για τα κρασιά τους. Κάποια από τα κτήματα αποτελούν σταθμούς στους Δρόμους του Κρασιού, ενώ όλα είναι επισκέψιμα στους φίλους του κρασιού που θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της οινοποίησης.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα διεθνώς. Το ελληνικό τμήμα φέτος τριαντάρισε, ενώ το διεθνές μετρά ήδη 13 χρόνια ζωής και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μικρομηκάδες εκτός συνόρων. Για τα επόμενα 12 χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύτηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης να στηρίξει οικονομικά τη διοργάνωση. Επόμενος στόχος είναι το φεστιβάλ να αποκτήσει τη δική του στέγη. Για το σκοπό αυτό ο δήμος προορίζει την καπναποθήκη Περδίκα, για την ανακατασκευή της οποίας ωστόσο πρέπει να εξασφαλίζει περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Δράμα φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά της και με τα Χριστούγεννα. Η γιορτή της Ονειρούπολης ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τα Θεοφάνια. Πέρυσι την επισκέφτηκαν 70.000 άτομα και φέτος οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Με το καρουσέλ, τα τρενάκια, τους ξυλοπόδαρους και τον Αϊ-Βασίλη η Δράμα προσπαθεί να ξορκίσει τους καλικατζάρους και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Το περίφημο δάσος ερυθρελάτης της Ελατιάς, το χιονδρομικό κέντρο Φαλακρού και το σπήλαιο Αγγίτη

Τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Δράμας, για να δοκιμάσετε κρασιά εξαιρετικής ποιότητας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης στο Παρανέστι με σπάνια εκθέματα πανίδας και χλωρίδας της περιοχής

Τα μεγάλης ιστορικής σημασίας οχυρά του Λίσσε

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s