Eμβάσματα ζωής

Μαζί με τα ψώνια της εβδομάδας από το μίνι μάρκετ της γειτονιάς η Ταμάρα θα στείλει και 150 ευρώ στη μητέρα της, που έμεινε πίσω στη Γεωργία. Με αυτά τα λεφτά η οικογένεια θα περάσει τους επόμενους μήνες και μπορεί να μείνει ένα ποσό για αποταμίευση.Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Καταστήματα μεταφοράς χρημάτων έχουν «ξεφυτρώσει» παντού, σε όλη τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Β. Ελλάδας. Εκτός από τα επίσημα στοιχεία η ανάπτυξη των καταστημάτων αυτών αποτελεί έναν ανεπίσημο δείκτη για το ρόλο των μεταναστών στην παραγωγή πλούτου στη χώρα. Στην αρχή οι μετανάστες έστελναν χρήματα με γνωστούς τους που επέστρεφαν στην πατρίδα. Στη συνέχεια άρχισαν να χρησιμοποιούν τα πρακτορεία διεθνών συναλλαγών και εσχάτως τις τράπεζες. Τα εμβάσματα των Αλβανών από την Ελλάδα και την Ιταλία αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοσκελίζει τον ισολογισμό της χώρας, αναφέρει στη «Θ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της American Bank of Albania Σπύρος Κορδοπάτης. Το 70% των εμβασμάτων αυτών προέρχεται από την Ελλάδα.
Από δίκτυα έως… μίνι μάρκετ
χωρίς να περιλαμβάνονται και τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, τα οποία επίσης συνεργάζονται με την πολυεθνική εταιρεία μεταφοράς χρημάτων. Η άλλη μεγάλη εταιρεία του χώρου, η Moneygram, διαθέτει 78 σημεία επαφής στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Οι υπηρεσίες των εταιρειών μεταφοράς χρημάτων παρέχονται όχι μόνο από πρακτορεία που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μεταφορά χρημάτων αλλά και από ταξιδιωτικά γραφεία, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, χαρτοπωλεία, ακόμη και από μίνι μάρκετ! Ο Αμ. Νεόπουλος είναι ιδιοκτήτης ενός τέτοιου καταστήματος, του Τroihka Μarket, όπου οι μετανάστες από την πρώην ΕΣΣΔ βρίσκουν τρόφιμα και ποτά από τις πατρίδες τους. «Έβαλα και αυτή την υπηρεσία στο μαγαζί, για να τραβήξω τους πελάτες. Οι περισσότεροι έρχονται εδώ για τα ρώσικα προϊόντα και μερικοί από αυτούς στέλνουν κάθε μήνα μικρά ποσά. Βέβαια υπάρχουν και μήνες που δεν στέλνουν καθόλου», λέει στη «Θ».
Οι γυναίκες στέλνουν συχνότερα
Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν για τους μετανάστες το σύνδεσμο με τις οικογένειες που άφησαν πίσω στην πατρίδα τους, τις οποίες προσπαθούν να στηρίξουν οικονομικά. Τα ποσά που στέλνουν με εμβάσματα οι μετανάστες ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 5.000 ευρώ. Μάλιστα οι γυναίκες στέλνουν χρήματα στα παιδιά τους και στους ηλικιωμένους γονείς τους σε πιο σταθερή βάση απ’ ό,τι οι άντρες μετανάστες. Συνήθως στέλνουν 400-500 ευρώ, δύο φορές το εξάμηνο, αναφέρει ιδιοκτήτης πρακτορείου μεταφοράς χρημάτων, επί της Μοναστηρίου. Για τους μετανάστες της πρώτης γενιάς όλη τους η ζωή είναι δουλειά -όπως ακριβώς ήταν και για τους έλληνες μετανάστες η δεκαετία του 1960. Πολλοί έρχονται στην Ελλάδα και δουλεύουν ασταμάτητα για δέκα μήνες, πηγαίνουν για δύο μήνες στην πατρίδα τους, για να δουν την οικογένεια, και μετά επιστρέφουν για άλλους δέκα μήνες δουλειάς.
12ωρη δουλειά και αποταμίευση
«Οι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα για ένα σκοπό, να μαζέψουν χρήματα, για να τα στείλουν πίσω στις οικογένειές τους», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Θεσσαλονίκης Μιμόζα Ντάκο. «Οι άντρες το πρωί θα πάνε στην οικοδομή και το απόγευμα θα ψάξουν για κανένα έξτρα μεροκάματο. Οι γυναίκες θα κοιτάξουν να καθαρίσουν καμιά σκάλα, όταν σχολάσουν από τη δουλειά τους. Δουλεύουν δώδεκα ώρες και παραπάνω, κοιτάνε να νοικιάσουν φθηνά σπίτια, δεν βγαίνουν έξω, περιορίζουν στο ελάχιστο τα έξοδά τους. Έτσι καταφέρνουν να στείλουν χρήματα πίσω στους γονείς τους. Αποταμιεύουν, για να μπορέσουν να χτίσουν ένα σπίτι στην πατρίδα, να κάνουν κάποτε τη δική τους επιχείρηση», καταλήγει.
450 δισ. δολ. το 2005-2006 σε παγκόσμια κλίμακα
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα τα εμβάσματα που έστειλαν οι ανά τον κόσμο μετανάστες σε συγγενείς τους στην πατρίδα τους άγγιξαν τα 200 δισ. δολάρια το 2005 και τα 250 δισ. δολ. το 2006. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται ούτε κατά προσέγγιση τα τεράστια ποσά που δεν μεταφέρονται μέσω των τραπεζικών αγορών αλλά μέσω «ανεπίσημων οδών». Τα εμβάσματα είναι η μόνη χρηματική ροή που συνεχώς ανεβαίνει, καθώς η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (official flows), οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και οι χρηματικές ροές από τις κεφαλαιαγορές (capital market flows) υποχωρούν. «Πρόκειται για οικονομική βοήθεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εισπράττουν οι αναπτυσσόμενες χώρες από διεθνείς οργανισμούς», επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου του ΟΗΕ για την Ελλάδα Δ. Φατούρος. Ενώ η βοήθεια που εισπράττουν οι αναπτυσσόμενες χώρες από διεθνείς οργανισμούς συχνά κατασπαταλείται ή καταλήγει σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών, τα εμβάσματα των μεταναστών καταλήγουν στην τσέπη των φτωχών. Αυτό υποστηρίζει ο Φιλίπ Λεφρέν στο βιβλίο του «Immigrants: Your Country Needs Them».
Θετικές μακροοικονομικές επιδράσεις
«Από τα εμβάσματα ωφελούνται ακόμη και τα νοικοκυριά που δεν έχουν κάποιο μέλος τους ως μετανάστη, καθώς επωφελούνται από την ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών τους», σημειώνει ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Μιχάλης Σάρρας. «Το μεγαλύτερο μέρος των εμβασμάτων χρησιμοποιείται για καταναλωτικούς σκοπούς, πράγμα που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών-αποδεκτών», προσθέτει και συνεχίζει: «Επιπλέον μέρος των χρημάτων δαπανάται στην παιδεία και στον τομέα της υγείας, επιφέροντας θετικές μακροοικονομικές επιδράσεις, καθώς βελτιώνεται το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο και δημιουργούνται εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης. Οι μεταβιβάσεις των μεταναστών, όταν χρηματοδοτούν επενδύσεις, στηρίζουν είτε τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων είτε ενισχύουν νέες, συχνά καινοτόμες. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, επομένως και την παραγωγή, και βελτιώνει στο σύνολό της την οικονομία, δημιουργώντας επιπλέον απασχόληση».
Στην Ελλάδα – Στα 700 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα εμβάσματα που φεύγουν από την Ελλάδα στην Αλβανία. Μαζί με τα 300 εκατ. ευρώ της Ιταλίας οι αλβανοί μετανάστες «ισοσκελίζουν» τον ισολογισμό της χώρας τους. – Περί τους 200.000-250.000 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ανήκουν σε μετανάστες. – Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας οι μετανάστες έχουν στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ της Αλβανίας και είναι δέκα φορές υψηλότερο από τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. – Οι μετανάστες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000. Αντιπροσωπεύουν το 12% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

http://www.makthes.gr/news/reportage/5729/

Ήταν το πρώτο μου ρεπορτάζ στο συγκρότημα της «Μακεδονίας»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s