Μόνο το 45% θεωρεί την Ε.Ε. κάτι καλό!

 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ αστάθεια και οι αυξανόμενες τιμές δημιουργούν απαισιοδοξία στους ευρωπαίους πολίτες για όσα τους επιφυλάσσει το μέλλον, κάτι που αποτυπώνεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για το 2008.

Καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, οι ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι για την κατάσταση της χώρας τους όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και την κατάσταση της οικονομίας (37%), αλλά και την ανεργία (26%), ενώ πολύ χαμηλότερα σε ό,τι αφορά τα φλέγοντα θέματα τοποθετούν την εγκληματικότητα (17%), τις συντάξεις (10%) τη μετανάστευση (9%), το εκπαιδευτικό σύστημα (7%) και την τρομοκρατία (5%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “15” οι Αυστριακοί είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, ενώ οι Ολλανδοί έχουν το μεγαλύτερο άγχος για την κατάσταση της οικονομίας.

ΜΕΓΑΛΗ Η “ΨΑΛΙΔΑ”

Η έρευνα κατέδειξε αντιθέσεις ως προς το πόσο αισιόδοξοι αισθάνονται οι ευρωπαίοι πολίτες από διαφορετικές χώρες της Ένωσης. Στη Σλοβακία, που έγινε μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2009, η κοινή γνώμη εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για την οικονομία της χώρας σε σχέση με το 2007. Από την άλλη, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία είναι δύο από τις πιο απαισιόδοξες χώρες, ως προς τις οικονομικές εξελίξεις. Κατά τα λοιπά:

> Το 33% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την οικονομική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πιο αισιόδοξους τους Σλοβάκους (62%). Μόλις το 22% των Ελλήνων και το 11% των Πορτογάλων συμφωνεί…

> Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν καλή γνώμη για την οικονομία της χώρας είναι ακόμη μικρότερο (10%), με πιο αισιόδοξους τους Φινλανδούς (78%) και πιο απαισιόδοξους τους Ούγγρους (5%).

> Όσο για την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, μόλις 8% των Ελλήνων τη χαρακτηρίζουν “καλή”, σε αντίθεση με το 91% των Δανών, σε ό,τι αφορά φυσικά τη δική τους χώρα…

> Το 64% των Ευρωπαίων στην Ε.Ε. των “27” πιστεύει ότι τα οικονομικά της οικογένειάς τους είναι σε καλή κατάσταση, με τους Ολλανδούς (92%) και τους Σουηδούς (91%) στην πρώτη θέση και τους Έλληνες (46%) να νιώθουν λίγο καλύτερα από τους “νέους” της Ε.Ε., τους Ρουμάνους (44%) και τους Βούλγαρους (34%).

> Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Πολωνοί είναι οι μόνοι που προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε. (αλλά όχι και στη χώρα τους…) τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι στις προβλέψεις τους είναι οι Φινλανδοί (56%). Πιο απαισιόδοξοι για τη χώρα τους είναι οι Ιρλανδοί -το 64% βλέπει “σύννεφα” στην οικονομία και το 10% στην απασχόληση.

> Περισσότερο απ’ όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι Έλληνες θεωρούν ότι η Ε.Ε. όχι μόνο δεν τους βοηθά να επωφεληθούν από τα θετικά της παγκοσμιοποίησης (57%), αλλά δεν τους προστατεύει και από τα αρνητικά της (60%)!

> Τέλος, το Ευρωβαρόμετρο επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά το ελληνικό παράδοξο: το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., αλλά μόλις το 45% θεωρεί την Ε.Ε. κάτι καλό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s