Συνέδριο ΣΒΒΕ: Εξαγωγές… επειγόντως

Κατεπείγουσα ανάγκη αποτελεί για την ελληνική οικονομία η δημιουργία ενός νέου προτύπου ανταγωνιστικότητας, με ταυτότητα και εξωστρέφεια: αυτό ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής, πρώτης ημέρας του συνεδρίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με τίτλο «Export Summit: Roadmap to growth», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.Η πρόταση του συνδέσμου για αύξηση των εξαγωγών βασίζεται σε μια στρατηγική που έχει ως βασικούς άξονες το νέο οικονομικό μοντέλο «Παράγω & Εξάγω», την επανατοποθέτηση των ελληνικών προϊόντων στον διεθνή «χάρτη» (brand repositioning), την ενίσχυση της ρευστότητας με τη βοήθεια του τραπεζικού τομέα, αλλά και την προσέλκυση και ενίσχυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι πρέπει να εισαχθεί ενιαίος φορολογικός συντελεστής (flat tax rate) 15%, να γίνει αναδιάρθρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και να υπάρξει εντονότερος έλεγχος και εποπτεία της αγοράς. Παράλληλα, για τον ΣΕΒΕ είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια γενική γραμματεία Εξωστρέφειας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, από κοινού με «έξυπνα» μοντέλα για την υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών (όπως ένα joint venture μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου). Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ. Χάρης Κυριαζής, ανέδειξε ως κρίσιμα συστατικά ενός μείγματος δράσεων που ενισχύει την εξωστρέφεια την επίλυση άμεσων προβλημάτων (δυσλειτουργίες των τελωνείων, προβληματική επιστροφή του ΦΠΑ κτλ., τη χρηματοδοτική διευκόλυνση και τη δημιουργία νέων, λειτουργικών δομών πληροφόρησης.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒΕ για τη στοχευμένη ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών την επόμενη τριετία, που παρουσίασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του συνδέσμου, δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης, για παραπάνω από τις μισές εκ των 97 κατηγοριών προϊόντων, τις οποίες μελέτησε ο ΟΟΣΑ ως προς το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Πρωταθλητής» των κλάδων στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η γούνα, ενώ στις επόμενες 9 θέσεις ακολουθούν τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, το βαμβάκι, τα καπνά και τα υποκατάστατα καπνού, το αλάτι, το θείο και ο γύψος, τα πλεκτά ενδύματα, τα λίπη και έλαια, οι νωποί καρποί και φρούτα, τα ψάρια και τα ιχθυηρά, το αργίλιο και τα τεχνουργήματα.

Ο ΣΕΒΕ έχει σκοπό να εξειδικεύσει την έρευνα σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς, επιμελητήρια και μεμονωμένες επιχειρήσεις, εστιάζοντας στη διαμόρφωση ενός πίνακα που θα συνδυάζει προϊόντα και αγορές και από τον οποίο θα προκύπτουν οι κατευθύνσεις πολιτικής, έτσι ώστε να διπλασιαστεί το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου απηύθυνε ο υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google, κ. Διονύσης Κολοκοτσάς, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του εξαγωγικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων.

Ο Δ. Κολοκοτσάς

Σύμφωνα με την έρευνα «Παράγων ‘Ίντερνετ’: το διαδίκτυο ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» που διεξήγαγε η εταιρία «The Boston Consulting Group» με την υποστήριξη της Google, το 2010 το διαδίκτυο συνεισέφερε 2,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας το 1,2% του ΑΕΠ (ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. των «27», που ανέρχεται στο 3,8%). Η συνεισφορά του διαδικτύου στην ελληνική οικονομία αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ το 2015, με την εφαρμογή μιας σειράς συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ωστόσο, θα μπορούσε να διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 6,5 δισ. ευρώ.


Τι λένε οι ειδικοί

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, manager στη «Deloitte Business Solutions», παρουσίασε την επισκόπηση των πέντε θεμελιωδών τάσεων (megatrends) και ενός σημαντικού κινδύνου, που αναμένεται να διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και την ανθρωπότητα στις επόμενες δεκαετίες. Αυτά είναι (α) οι δημογραφικές εξελίξεις, (β) η μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου, (γ) η πίεση στο φυσικό περιβάλλον και η εξάντληση των φυσικών πόρων, (δ) οι εξελίξεις στην τεχνολογία και (ε) η ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα των αλληλοσυνδέσεων και αλληλεπιδράσεων σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, στην παγκόσμια κοινωνία. To συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα, με τρία workshops που φιλοδοξούν να δώσουν πρακτικές πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πιο εξωστρεφείς

Σοφία Χριστοφορίδου

http://www.makthes.gr/news/economy/87715/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s