Πάνω από ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει σταματήσει πλέον να καταβάλλει εισφορές στο ασφαλιστικό του ταμείο, ενώ ένας στους δύο ασφαλισμένους εκτιμά πως δεν θα καταφέρει να καταβάλλει τις εισφορές του ώς το τέλος του 2013.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Τα συγκλονιστικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε δείγμα 1.200 ασφαλισμένων και συνταξιούχων και αποτυπώνουν τη δεινή θέση των ασφαλισμένων του ταμείου.
Συγκεκριμένα, το 26,9% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν καταβάλλει πλέον εισφορές. Εξ αυτών, ένας στους τέσσερις έχει δύο χρόνια να πληρώσει τον ΟΑΕΕ και τέσσερις στους δέκα τον τελευταίο χρόνο. Η πλειοψηφία οφείλει ποσά από 2.000 έως 6.000 ευρώ (30,8%) και από 6.000 έως 10.000 ευρώ (22,4%), ενώ πάνω από 20.000 ευρώ χρωστά μόνο το 7%.
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ για το 2013, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν 7 στους 10 ασφαλισμένους οφείλουν έως και 10.000 ευρώ στο Ταμείο. Την ίδια στιγμή, μόνον οι μισοί ασφαλισμένοι του οργανισμού, που συμμετείχαν στην έρευνα, θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους για το υπολειπόμενο διάστημα του 2013…
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ
Προκειμένου να απαλλαγούν από τον βραχνά του χρέους και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες βλέπουν με καλό μάτι την παρακράτηση μέρους της εισφοράς για την εξόφληση προηγούμενων οφειλών (έστω κι αν αυτό συνεπάγεται μελλοντική μείωση στη σύνταξη), ενώ 9 στους 10 θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι το ποσό εισφοράς, ασχέτως των ετών εργασίας, με ανάλογη προσαρμογή της σύνταξης. Παράλληλα, τέσσερις στους 10 ασφαλισμένους εκτιμούν ότι μπορούν αντεπεξέλθουν σε μια εισφορά έως 300 ευρώ το δίμηνο, ώστε να είναι συνεπείς.
«ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;»
Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες στο πλαίσιο της έρευνας εκτιμούν ότι δεν έχουν εξασφαλισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είτε ως προς το ύψος της μελλοντικής σύνταξης είτε σε ό,τι αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που λαμβάνουν σήμερα.
Ακόμη και όσοι παίρνουν ήδη σύνταξη νιώθουν ανασφάλεια: επτά στους δέκα φοβούνται ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι επισφαλή (φοβούνται μείωση της σύνταξης ή χειροτέρευση των παροχών υγείας) και μόνο το 28,8% νιώθει σιγουριά. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 9 στους 10 ασφαλισμένους και 8 στους 10 συνταξιούχους κρίνουν ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιητικές τις παροχές και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, σε σχέση με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ… ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ
Μόλις τρεις στις 10 συντάξεις βγαίνουν εντός 6 μηνών, ενώ σχεδόν ένας στους δύο χρειάζεται να περιμένει για τουλάχιστον έναν χρόνο, πριν αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξή του.
«ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»
Για τρεις στους τέσσερις συνταξιούχους του ΟΑΕΕ η σύνταξη είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός τους, οι περισσότεροι ωστόσο αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα μόνο μ’ αυτήν. Τα λεφτά της σύνταξης επαρκούν για τρεις εβδομάδες για το 30%, μόλις που βγάζει τον μισό μήνα το 23% των ερωτηθέντων, ενώ μόνον οι 2 στους 10 τα φέρνουν βόλτα με τα λεφτά της σύνταξης για όλο τον μήνα.
Κάτι αντίστοιχο περιμένει και τους μελλοντικούς συνταξιούχους: οι 7 στους 10 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα δεν θα έχουν μελλοντικά καμία πηγή πρόσθετου εισοδήματος πέραν της σύνταξης, το 14% υπολογίζει στις αποταμιεύσεις που έχει, το 13,6% βασίζεται σε προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης (έναντι αντίστοιχου ποσοστού 3,3,% μεταξύ των σημερινών συνταξιούχων, που έχουν πρόσθετη ασφάλιση) και το 6% υπολογίζει να συμπληρώνει το εισόδημά του από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του.
Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΦΕΣΗ
Από έξι μήνες έως και δύο (και πλέον) χρόνια έχουν να καταβάλουν οι περισσότεροι επαγγελματίες τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Κοινώς, από τότε που η ύφεση ρήμαξε την αγορά.
«Είμαι ‘πίσω’ δύο δόσεις. Προσπαθώ να μην ξεφύγω, για να μη μεγαλώσει το χρέος, αλλά ο τζίρος μας μειώθηκε και μέχρι να πληρώσω τη μία δόση έρχεται η επόμενη», εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο κ. Γιώργος Ουζούνης, ιδιοκτήτης παντοπωλείου. «Όλα ισοπεδώθηκαν. Η αγορά βαρυγκωμά. Κάθε δίμηνο που καταφέρνω να συγκεντρώσω το ποσό και να πληρώσω τον ΟΑΕΕ νιώθω ανακούφιση…» συμπληρώνει ο κ. Παύλος Πιλιτσίδης, ο οποίος διατηρεί συνοικιακό μανάβικο, ενώ ο κ. Κώστας Ζιάκας (φωτ.), ο οποίος έχει κατάστημα με ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών και μετρά μήνες για να βγει στη σύνταξη (αν και δεν είναι και πολύ αισιόδοξος για το ποσό που τελικώς του αναλογεί…), λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε οριακά, για να μη μας πάρει η μπάλα».
Ο κ. Χ.Κ., που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έχει καθυστερήσει τις οφειλές του για περισσότερο από έναν χρόνο και παλεύει να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, με τον τζίρο να μειώνεται κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά της, η κυρία Α.Τ. διατηρεί κατάστημα εστίασης και, όπως λέει, «αφήνω την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μου τελευταία: προηγείται η μισθοδοσία των υπαλλήλων μου και τα ένσημά τους, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, οι προμηθευτές και τόσα άλλα… Κάπως έτσι μαζεύτηκε το χρέος στον ΟΑΕΕ».
Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 14/7/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/106982/
Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 14/07/2013