Κάθετες ανεμογεννήτριες ελληνικής κατασκευής

Στο ισόγειο ενός κτιρίου, στο βιομηχανικό πάρκο Θέρμης μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση παράγει κάθετες ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσης. Πρόκειται για τη νέα τάση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό- από όπου μέχρι σήμερα γινόταν εισαγωγές και στην Ελλάδα. 

DSCN0883

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr 

Η εταιρεία Myronwind, που εδρεύει στη Θέρμη, ανέπτυξε μια ανεμογεννήτρια που μπορεί να εγκατασταθεί στην ταράτσα ενός σπιτιού, μόνη της ή σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά πάνελ και να εξασφαλίσει σημαντικό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας στον χρήστη. Η ελληνικής κατασκευής κάθετη ανεμογεννήτρια η Olympus-1.5kW βασίζεται στην πατέντα που κατοχύρωσε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας η Myronwind. Επίσης έχει πιστοποιηθεί από την  EMC ΕΛΛΑΣ, θυγατρική εταιρεία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Γενικά οι κάθετες ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από στροβιλισμούς που δημιουργούνται πάνω στα κτίρια, περιστρέφονται συνεχώς ακόμη και όταν ο αέρας αλλάζει κατεύθυνση, έχουν χαμηλή εκπομπή θορύβου, δέχονται από τον άνεμο πολύ χαμηλότερη ροπή ανατροπής λόγω ανεμοπίεσης.

“ Αυτό που μας διαφοροποιεί από ανταγωνιστές του χώρου μας είναι ότι έχουμε κατασκευάσει μια κάθετη ανεμογεννήτρια η οποία αντέχει σε αντίξοες συνθήκες. Επίσης έχει σχεδιαστεί ένα πατενταρισμένο σύστημα αυξομειώσεις στροφών,  το οποίο αποτρέπει την ανεμογεννήτρια να αναπτύξει υψηλές ταχύτητες πάνω από το επιτρεπτό όριο ακόμα και σε ισχυρούς ανέμους. Παράλληλα το προϊόν διαθέτη έναν δικό του ευφυή ηλεκτρονικό ρυθμιστή που ανταποκρίνεται πλήρως στην καλύτερη απομάστευση της ενέργειας” εξηγεί ο κ. Μύρων Νούρης, μηχανικός της εταιρείας. Με ένα τριπλό σύστημα ασφαλείας (ατενταρισμένο σύστημα αυξομείωσης στροφών, κραδασμικό αισθητήρα, μπουτόν έκτακτης ανάγκης και επαγωγικό μέτρησης στροφών) κατατάσσεται στην πιο ασφαλή ανεμογεννήτρια του είδους της.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Η ανεμογεννήτρια μπορεί να συνδεθεί με συσσωρευτές (μπαταρίες) για την αποθήκευση ενέργειας, ή να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και μέσω μετατροπέα (inverter) η τάση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος να μετατρέπεται από συνεχής σε εναλλασσόμενη τάση. Οι μικρές ανεμογεννήτριες κάθετου τύπου της Μyronwind είναι κατάλληλες να τοποθετηθούν σε χώρους όπου δεν υπάρχει δίκτυο διανομής ηλεκτριής ενέργειας (κατοικίες, αγροκτήματα, καταφύγια, τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς), σε συστήματα ασφαλείας για ενεργειακή αυτονομία (κάμερες ασφαλείας CCTV, ηλεκτρικούς φράχτες κ.α.). Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν σε ταράτσες σπιτιών που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο παροχής ρεύματος, μόνες τους ή παράλληλα με συστήματα φωτοβολταικών για βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

IMAG0426.jpgΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 δηλαδή εν μέσω κρίσης. Για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” του ΕΣΠΑ, με 164.000 ευρώ.

Ο στόχος της επιχείρησης είναι να δημιουργήσει αλυσίδες με προμηθευτές και εγκαταστάτες στην Ελλάδα και έπειτα στο εξωτερικό. Οι αγορές στόχοι, πέραν της Ελλάδας είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Αγγλία, η Ρουμανία που έχουν είδη θέσπιση το νομικό πλαίσιο για αυτοπαραγωγή από μικρές ανεμογεννήτριες. Η επιχείρηση ήδη έχει αρχίσει να πουλά και να κλείνει συμφωνίες πώλησης. Ωστόσο στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ είναι δύσκαμπτο και δημιουργεί ζητήματα στην ευρεία χρήση του προϊόντος. “Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη υπουργική απόφαση που να εξειδικεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες, ούτε ειδικές διατάξεις σχετικά με τους όρους δόμησης σε κτίρια ή άλλες δομικές κατασκευές. Επίσης δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα για αυτοπαραγωγούς γνωστό και ως Net-metering” σημειώνει ο κ. Νούρης.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η Myronwind έχει επιτύχει μικρό όγκο κατασκευής, απλή εγκατάσταση, ελάχιστη αδράνεια στην εκκίνηση, ευκολία στην πρόσβαση και ασφάλεια στην συντήρηση και κυρίως ελεγχόμενο μέγιστο στροφών με τον συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών πτερυγίων.

Η καινοτομία της συνίσταται στο γεγονός ότι η εταιρεία ανέπτυξε μια τεχνολογία που λειτουργεί σαν “κόφτης” όταν τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας αναπτύξουν υπερβολική ταχύτητα.Τα πτερύγια είναι κατασκευασμένα αεροδυναμική διατομή και τοποθετημένα με άριστη ζυγοστάθμιση ώστε να μην προκαλείται μείωση της απόδοσης λόγω τριβών ή κραδασμών. Σταδιακά εάν η ταχύτητα του ανέμου είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, τα πτερύγια αλλάζουν θέση και έτσι αλλάζει η γωνία πρόσπτωσης του ανέμου έτσι ώστε να αντιστέκονται στην ροή του αέρα, κρατώντας σχετικά σταθερή την ταχύτητα περιστροφής του, αποφεύγοντας την υπερβολική ταχύτητα που μπορεί να είναι επιζήμια για την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και την ίδια την ανεμογεννήτρια. Συνέπεια αυτού είναι η απόδοση στο σύστημα σταθερής παραγωγής ισχύος.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κάθετες ανεμογεννήτριες ελληνικής κατασκευής

Σχολιάστε