Όταν κάνει σχέδια ο επαγγελματίας το κράτος γελά…

planning-620299_960_720.jpgΜπλόκα και καταλήψεις από τους ασφαλισμένους, πιθανό «μπλόκο» και από τους δανειστές στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν αύριο. Στο μεταξύ ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, μηχανικοί είναι «πελαγωμένοι» με τις αλλαγές που έρχονται και εξανεμίζουν το εισόδημά τους. Κανείς τους δεν πιστεύει ότι οι υπέρογκες εισφορές που θα πληρώσουν  θα έχει ανταποδοτικότητα. Όλοι αναρωτιούνται «τι να πρωτοκαλύψει κανείς και από πού αλήθεια να τα εισπράξει;».
Κάποιοι σκέφτονται ακόμα και την μετανάστευση, ως ύστατη λύση. Η «ΜτΚ» μίλησε με πέντε νέους ανθρώπους, που επένδυσαν σε σπουδές, επένδυσαν κεφάλαια για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και διαπιστώνουν ότι στην περίπτωσή τους η ρήση»όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο θεός γελά» παραφράζεται στο «όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας κάνει σχέδια, το κράτος γελά».

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

«Οδηγούμαστε στη μετανάστευση»
Γιώργος Μάριος Κοσμίδης, πολιτικός μηχανικός
2016-01-29.jpg«Ξεκίνησα να εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός το 2010 σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση επηρέασε την οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μας και σηματοδότησε το «τέλος εποχής» της παραδοσιακής εκδοχής του επαγγέλματος του μηχανικού στην Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα ο κλάδος των μηχανικών έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό, που οδηγεί τους νέους μηχανικούς όπως εγώ, είτε να μην θέλουν καν να εισέλθουν στον επαγγελματικό στίβο, είτε να αποτελεί μονόδρομο γι’ αυτούς η φυγή στο εξωτερικό. Όσοι επιλέξαμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα παρά τις αντίξοες επαγγελματικές συνθήκες, οδηγηθήκαμε εξαιτίας της δύσκολης αυτής συγκυρίας,  τόσο στην αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών μας εισφορών, όσο και αντίστοιχα στη δραματική μείωση των εσόδων. Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε για το Ασφαλιστικό με τις υπέρογκες αυξήσεις που αυτό επιφέρει (στις ήδη αυξημένες από το 2011 ασφαλιστικές εισφορές), – έως και 50% -, η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών μας εισφορών καθίσταται πλέον δεδομένη. Αν προστεθούν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις (αυξημένη φορολογία εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, Τέλος Επιτηδεύματος κ.α.) ο νέος μηχανικός καλείται να αποδώσει στο κράτος κοντά στο 75% του εισοδήματός του. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με τις ανωτέρω ρυθμίσεις ο νέος μηχανικός αδυνατεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις οικονομικές του υποχρεώσεις αλλά και στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής του. Έτσι, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην πλέον δύσκολη απόφαση, να εγκαταλείψουμε είτε τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών, είτε το επάγγελμα το οποίο έχουμε επιλέξει και είχαμε επενδύσει χρήματα, χρόνο και ελπίδες  σε αυτό…».

«Tο κράτος μας κόβει τα πόδια»
Βασίλης Ψυχουδάκης, ελεύθερος επαγγελματίας http://www.dialogos.net.gr 

IMG_5496.JPG

«Το θέμα του ασφαλιστικού είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλους μας. Το σύστημα έχει λεηλατηθεί εδώ και πολλά χρόνια κυρίως από το κράτος και τις αποφάσεις του.
Το ποσοστό επί των κερδών που ορίζει το νομοσχέδιο ότι πρέπει να δίνουμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι τεράστιο για ένα βασικό λόγο: οι εισφορές μας δεν θα έχει ανταποδοτικότητα. Η δουλειά μου έχει να κάνει με συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευρωπαϊκά προγράμματα από τα οποία δεν πληρωνόμαστε σταθερά κάθε μήνα και συνήθως πρέπει να τελειώσουμε το έργο για να πληρωθούμε. Με τις υπέρογκες εισφορές και την μεγάλη προκαταβολή του φόρου το κράτος μας κόβει τα πόδια για να συνεχίσουμε. Η ρευστότητα σε μια επιχείρηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να μπορεί να κρατά το προσωπικό σε σταθερή βάση και γενικότερα για να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αν τη μια χρονιά που πας καλά με όλους αυτούς τους φόρους και τις εισφορές, το εισόδημά σου λεηλατείται πως θα αντεπεξέλθεις την επόμενη που κανένας δε ξέρει πως θα είναι;
Όλες αυτές οι υπέρογκες εισφορές θα οδηγήσουν τους επιχειρηματίες να βρουν άλλους τρόπους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν, κάτι που είναι ενάντια στο κράτος και στα δικαιώματα των υπαλλήλων.  Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει ένα ανώτατο πλαφόν σε λογικά πλαίσια – όμως δε βλέπω καμία λογική γενικά τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια. Πιστεύω ότι όποιος και ήταν στην κυβέρνηση τα ίδια θα έκανε».

«Πως να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια;»
Άγγελος Συναδάκης, ελεύθερος επαγγελματίας (www.socialmind.gr)

Συναδάκης_ασφαλιστικό.JPG
«Είναι εύκολο να πάρουμε θέση για το αν είναι δίκαιη ή άδικη η προτεινόμενη μεταρρύθμιση ή αν θα φέρει περισσότερα ή λιγότερα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα κληθεί να πληρώσει την επόμενη ημέρα. Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο πιο πολύ θάβεσαι μέσα σε φήμες, αντικρουόμενες προτάσεις, απόψεις και ψιλά γράμματα. Το ενδιαφέρον για εμένα, βέβαια, είναι αλλού· ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας, δηλαδή μίας οικονομίας που παρουσιάζει αυξημένη ανάπτυξη με συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας, της οποία το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη μίας οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί με σταθερότητα στο ασφαλιστικό της σύστημα, με αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, ευνοϊκότερο για την επιχειρηματικότητα, με πάταξη της γραφειοκρατίας, με κίνητρα για το επιχειρείν. Έχουμε αφιερώσει αρκετή ώρα και πολύ σκέψη για να προετοιμάσουμε το πλάνο της Social Mind για τα επόμενα χρόνια. Πως θα αναπτύξουμε την εταιρία; Τι νέα προϊόντα και υπηρεσίες θα δημιουργήσουμε; Πως θα μεγαλώσουμε την ομάδα; Τελικά, με όλες τις (πυκνές) αλλαγές που συμβαίνουν στο οικονομο-πολιτικό περιβάλλον, πόσος χρόνος χάνεται από την πραγματική εργασία; Πόσο συχνά καλούμαστε να αναδιαμορφώσουμε τα σχέδιά μας; Τι κόστος έχει όλη αυτή η διαδικασία;».

«Τα φαρμακεία θα καταρρεύσουν»
Θάνος Αλειφτήρας, φαρμακοποιός

Θάνος Αλειφτηρας.jpg
Το σχέδιο για το ασφαλιστικό βάζει με μαθηματική ακρίβεια την ταφόπλακα στην επιχειρηματικότητα, αφού μετατρέπει τις ασφαλιστικές εισφορές σε φόρους. Ουσιαστικά βάζει το χέρι στην τσέπη του ελεύθερου επαγγελματία και αρπάζει όσα περισσότερα μπορεί. Και αυτό το κάνει κυρίως με δύο τρόπους. Αφ’ ενός κάνει μια ενοποίηση σε όλα τα ταμεία χωρίς καμία μελέτη, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι υγιή ταμεία και ελλειμματικά, κάτι που έχει στεφθεί με πλήρη αποτυχία στο παρελθόν. Αφ’ ετέρου σε βάζει να πληρώσεις ανάλογα με το εισόδημά σου, όχι όμως με ανταποδοτικότητα, δηλαδή αν ποτέ βγει κανείς στην σύνταξη θα πάρει την «εθνική σύνταξη» των 380 ευρώ άσχετα με το πόσα έχει δώσει σε όλο τον εργαζόμενο βίο του.
Όλα τα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μνημονιακή επιτήρηση, λες και κάποιος βάλθηκε να «ξηλώσει» το ελληνικό φαρμακείο από το χάρτη, και μαζί με αυτό και όλο τον ιστό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της χώρας. Η συνεχής αφαίρεση επαγγελματικής ύλης (γάλατα, ΦΥΚ), η απορρύθμιση και το «ξεχείλωμα» του ωραρίου λειτουργίας (ωράριο ζούγκλας), οι συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων στο ήδη αγορασμένο απόθεμα, rebate, είναι μόνο μερικά από αυτά. Τα φαρμακεία πάντα στήριζαν την ελληνική κοινωνία είτε με την χορήγηση «δανεικών» φαρμάκων στους ασθενείς, είτε ακόμα περιμένοντας υπομονετικά την καταβολή από το κράτος των μισθών και των συντάξεων στους δικαιούχους, για να έρθουν με την σειρά τους να πληρώσουν τις συμμετοχές τους. Στήριξαν τις δομές του κράτους, και με τις εργοδοτικές τους εισφορές και πιστώνοντας τον ΕΟΠΥΥ παρά τις καθυστερήσεις των πληρωμών του, που σε μερικές περιπτώσεις έφτασαν τους πέντε μήνες. Στήριξαν το ίδιο το κράτος, διότι δεν φοροδιαφεύγουν. Με αυτό το ασφαλιστικό χάνεται κάθε έννοια επιχειρηματικότητας, τα φαρμακεία μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν θα καταρρεύσουν, όπως και πάρα πολλές επιχειρήσεις, και μαζί τους θα καταρρεύσει και η κοινωνία και το ίδιο το κράτος. Όλα αυτά οι φαρμακοποιοί, αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δε μπορούμε να τα δεχθούμε».

Η δικηγορία στον καιρό της κρίσης

της Αυγής Βογιατζόγλου, δικηγόρου Θεσσαλονίκης

Avgi Vogiatzoglou - IMG_6296.jpg

Οι ραγδαίες αλλαγές στη δικηγορία χρονολογούνται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και κορυφώνονται σήμερα. Η λαίλαπα των μεταρρυθμίσεων αφορά όλα τα πεδία δράσης της δικηγορίας και ο αγώνας για την οικονομική επιβίωση μακραίνει.
Ριζικές, αδιανόητες και διαρκείς αλλαγές (5 φορές ο νόμος Κατσέλη άλλαξε σε 4 μήνες) εξακολουθούν να επέρχονται με ταχύτατα στην απονομή της δικαιοσύνης, στη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, το ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς και στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
Ο αέναος αγώνας για την κάλυψη των μηνιαίων λειτουργικών, φορολογικών, ασφαλιστικών και βιοτικών αναγκών δημιουργεί κατάσταση έντονου άγχους και μόνιμης ανασφάλειας. Τι να πρωτοκαλύψει κανείς και από πού αλήθεια να τα εισπράξει; Η έλλειψη ρευστότητας των πελατών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον δικό τους Γολγοθά, συνεπάγεται πάγωμα πληρωμών. Η αποχή για το δίκαιο κι εύλογο αγώνα μας συνεχίζεται και η αγωνία μεγαλώνει επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο: η ζωή ή ο επαγγελματικός θάνατος μιας μεγάλης μερίδας δικηγόρων. Πράγματι εάν η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και φορολογικό ψηφιστεί, θα αυξηθούν τρομαχτικά οι ανείσπρακτες εισφορές των ταμείων κι ένας σημαντικός αριθμός δικηγόρων θα οδηγηθεί στη φτώχια, την επαγγελματική έξοδο και την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Παρ’ όλα αυτά στη νεοφυή δικηγορική μας εταιρία Newlaw (www.newlaw.gr)  πιστεύουμε πως τώρα περισσότερο από ποτέ καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό στον πελάτη-συμπολίτη μας, τη δικαιοσύνη και τη χώρα. Με αισιοδοξία μέσα στον οικονομικό κυκλώνα δημιουργήσαμε την πρώτη πλατφόρμα  online νομικών υπηρεσιών για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Φτιάξαμε έτσι ένα εργαλείο για να δώσουμε νέα πνοή στον τρόπο που ασκείται το επάγγελμα της δικηγορίας και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που χρειάζονται αποτελεσματικές νομικές υπηρεσίες με ταχύτητα και οικονομία. Ελάτε να φτιάξουμε και να στηρίξουμε μαζί το μέλλον μας!

Σχολιάστε