Τα πανεπιστήμια καινοτομούν  προς όφελος της αγροτικής οικονομίας

AGROLAB_RDS_FieldStudies1.jpgΑγροχημικά που παρήχθησαν με νανοτεχνολογία και βοηθούν στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων, διαγνωστικά εργαλεία υψηλής ακριβείας, εμβόλια κατά της ευλογιάς που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη γενετική τροποποίηση του φυτού, τεχνικές για τη βελτίωση της ποιότητας των ροδακίνων.
Οι παραπάνω έρευνες έγιναν από έλληνες επιστήμονες σε ελληνικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του διαγωνισμού Επιχειρηματικών Σχεδίων Έρευνας και Καινοτομίας που προκήρυυξε και χρηματοδότησε ο Όμιλος Ευθυμιάδη

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Οι ερευνητικές προτάσεις αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τα σημαντικότερα ελληνικά γεωπονικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα για τον εντοπισμό και επιβράβευση καινοτόμων και κυρίως υλοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων έρευνας στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας και ειδικότερα στα πεδία των Γεωργικών Εισροών και της Αγροδιατροφής. Η  απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Σχεδίων Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της αγροτεχνολογίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, στον πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για τον εορτασμό των 80 χρόνων λειτουργίας του Ομίλου Ευθυμιάδη για τον εορτασμό των 80 χρόνων λειτουργίας του.
ΝΑΝΟ-ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ
Το πρώτο βραβείο, που χρηματοδοτείται με 8.000 ευρώ, έλαβε η πρόταση «Ανόργανα νανοσωματίδια ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα». Η πρόταση αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Γεωργικών Φαρμάκων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και  εφαρμόζει μεθόδους της αγρό-νανοτεχνολογίας για την σύνθεση νανοσωματιδίων διαφόρων μεγεθών, με στόχο την ανάπτυξη τυποποιημένου προϊόντος για ένταξη στην αγορά των αγροχημικών. Η καινοτομία της πρότασης αφορά στην σύνθεση και τη δημιουργία αγροχημικών που είναι  αποτελεσματικά σε μικρότερες δόσεις (κάτι που είναι σημαντικό για την ασφάλεια των τροφίμων), και παράλληλα αντιμετωπίζουν πολλούς εχθρούς και ασθένειες των φυτών. Η τεχνολογία αυτή (νανοκάψουλες) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τυποποίηση βιολογικών γεωργικών φαρμάκων φυτικής προέλευσης των οποίων η ανάπτυξη έως το 2020 προβλέπεται ραγδαία. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Ουρανία Μενκίσογλου – Σπυρούδη, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ, Αικατερίνη Δενδρινού – Σαμαρά, Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Αικατερίνη Καραμανώλη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ.
9980
ΥΨΗΛΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Το 2ο βραβείο, που συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ για την κάθε μια έλαβαν δυο προτάσεις
α) «Ανάπτυξη πρότυπων υπηρεσιών εκτίμησης του πληθυσμού εδαφογενών φυτοπαθογόνων μυκήτων και νηματωδών σε εδάφη κηπευτικών καλλιεργειών». Η πρόταση αναπτύχθηκε στα Εργαστηρία Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ως στόχο την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της ταυτότητας και του πληθυσμού του φυτοπαθογόνου παράγοντα που βρίσκεται στο έδαφος κάθε αγρού με χρήση μεθόδων PCR πραγματικού χρόνου. Με την εφαρμογή του επιχειρηματικού σχέδιου αναμένεται να αναπτυχθούν καινοτόμα και υψηλής ακρίβειας διαγνωστικά εργαλεία τα οποία θα καταστήσουν δυνατή την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον και τον παραγωγό-χρήστη μεθόδων αντιμετώπισης των εδαφογενών φυτοπαθογόνων μυκήτων και νηματωδών. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι: Δημήτριος Καρπούζας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καλλιόπη Παπαδοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Γιαννακού, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
9952
β)«Διαδικτυακή Πλατφόρμα Χαρτογράφησης Προσβολών Καλλιεργειών»Τα παθογόνα των κηπευτικών καλλιεργειών αποτελούν σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας και μείωση της ποσότητας. Η γνώση της ύπαρξης του παθογόνου, των νέων εστιών και των ειδών του παθογόνου οδηγεί στη σωστή διαχείριση, στην πιο ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προιόντων, στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας και τέλος στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η πλατφόρμα απευθύνεται σε αγρότες, γεωπόνους ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, διακινητές γεωργικών εφοδίων, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, φοιτητές. Η νέα υποδομή της πλατφόρμας εντάσσει προχωρημένες τεχνολογίες και μοριακές αναλύσεις, οι δε χρήστες με μικρό κόστος μπορούν  να διαχειριστούν τα στοιχεία της χαρτογράφησης.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι: Κρίτων Καλαντίδης, Συνεργαζόμενος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης- Συντονιστής, Ιωάννης Βόντας, Καθηγητής Γεωπονικής ΑθηνώΝ, Νικόλαος Κατής, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Ιωάννης Λιβιεράτος, Ερευνητής ΜΑΙΧ- ΚρήτηςΗ πρόταση αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, και το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας ΑΠΘ

9967.jpg

ΕΜΒΟΛΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε δύο προτάσεις, με χρηματοδότηση 3.000 ευρώ  έκαστη. Οι προτάσεις που βραβεύτηκαν είναι: 
α) «Ανάπτυξη εμβολίου με βάση την τεχνολογία της επαγόμενης γονιδιακής σίγησης για την προστασία των φυτών από την ιό της ευλογίας». Η καινοτομία της προτεινόμενης προσέγγισης στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει γενετική τροποποίηση των φυτών ή χρησιμοποίηση επικίνδυνων χημικών ουσιών και οδηγεί ταχύτερα στην αντιμετώπιση ενός σοβαρού ιολογικού προβλήματος με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Μελλοντικά μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη αντίστοιχων εμβολίων προστασίας των φυτών από ένα ευρύ φάσμα ιών ή άλλων παθογόνων με ευαισθησία στο μηχανισμό της σίγησης RNA τροποποιώντας κάθε φορά τον ιικό φορέα ώστε να εκφράζει τμήμα του γονιδιώματος του υπό μελέτη ιού/ παθογόνου-στόχου. Η πρόταση αναπτύχθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Γεωπονίας Αθανάσιο Μολασιώτη στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ .
β) «Εφαρμογή πρωτοκόλλων διαχείρισης ροδάκινων για την βελτίωση της ποιότητας τους»/ Η πρόταση αφορά στην ανάπτυξη μεθόδου για εφαρμογή σε εμπορική κλίμακα πρωτοκόλλου “ready to eat” και “preconditioning”, καθώς και τη μελέτη της επίδρασής του στην ποιότητα των ροδάκινων για την αντιμετώπιση του “chilling injury”. Το προτεινόμενο έργο θα συμβάλει στην εφαρμογή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μιας τεχνικής βελτίωσης της ποιότητας συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ροδακίνων με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος προς όφελος των παραγωγικών μονάδων, και την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων των ροδακίνων εξαιτίας της βελτίωσης της συντηρισιμότητάς τους.  Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Βαρβάρα Μαλιόγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ. και Νικόλαος Κάτης, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ. 
9865.jpg

Σχολιάστε