Ασφαλιστικό:  Επιχείρηση συναίνεση 

MAKEDONIA_logo_GR-2Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την αποδοχή των ελεύθερων επαγγελματιών  για το νέο ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος βρέθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr

“Το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, δεν είναι θέμα ενός κόμματος, αφορά όλο το λαό. Επιβάλλεται να γίνουν ριζικές αλλαγές για να αντέξει το ασφαλιστικό για τα επόμενα 50 χρόνια. Θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει επιλογές κοινής αποδοχής”είπε μεταξύ άλλων ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος της ΟΕΕΘ Γιάννης Μανδρίνος.

Το περιβάλλον ήταν φιλόξενο καθώς η διοίκηση της ομοσπονδίας είναι φιλικά προσκείμενη προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο κ. Πετρόπουλος είχε καλλιεργήσει τις σχέσεις του με τα σωματεία των επαγγελματιών, από την εποχή που ήταν πρόεδρος στον ΟΑΕΕ.

“Ήρθα για να συζητήσουμε, να βρούμε λύσεις για πρόβλημα που δεν επιδέχεται άλλη καθυστέρηση” είπε στους μικρομεσαίους επαγγελματίες που γέμισαν την μικρή αίθουσα της Ομοσπονδίας. Αφού αναφέρθηκε στα “χρόνια της αθωότητας” και στο ότι η αριστερά ήταν ο κατεξοχήν πολιτικός χώρος που υπερασπίστηκε την κοινωνική ασφάλιση, μίλησε τη γλώσσα των αριθμών.

ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Υπενθύμισε ότι ήταν πάγιο αίτημα των ίδιων των  ελευθέρων επαγγελματιών να συνδεθεί η ασφαλιστική εισφορά τους με το εισόδημα, κάτι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Μάλιστα σημείωσε το 56% των ελεύθερων επαγγελματιών, που δηλώνει στην εφορία κάτω από 7.000 ευρώ, θα έχει εισφορές μειωμένες κατά 32 ευρώ, με βάση τους νέους συντελεστές υπολογισμού για την κατώτατη κλίμακα. Όπως είπε, ο στόχος είναι 400.000 ανθρωποι που σήμερα είναι εκτός συστήματος γιατί αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υψηλές εισφορές “να επανέλθουν στην ασφάλιση”. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχασαν την ρύθμιση των χρεών τους να μπορέσουν να ενταχθούν σε νέα, κάτι που τέθηκε από πολλούς από τους παριστάμενους, αλλά έμεινε αναπάντητο.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των επαγγελματιών απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το αν η εισφορά 20% επί του εισοδήματος θα υπολογίζεται προ ή μετά φόρων λέγοντας ότι “δεν καταλήξαμε στα θέματα υπολογισμού επί των εισφορών”. Αναγνώρισε και ο ίδιος ότι υπάρχουν στρεβλώσεις, ιδίως στα μεγάλα εισοδήματα, που σε συνδυασμό με τη φορολογία οδηγούν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν προσαρμογές.

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΞΑΝΑ

Κάνοντας αναδρομή από το 1955 μέχρι σήμερα είπε το σύστημα εμφανίζει εκροές 100 δισ. ευρώ, εξαιτίας όπως είπε του PSI,  των δομημένων ομολόγων της διαφθοράς και της μη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων. Το 2010 με ανεργία 12% το ασφαλιστικό σύστημα εμφάνιζε πλεόνασμα 1,3 δισ.ευρώ, ενώ το 2014 με ανεργία 25% το έλλειμμα έφτασε τα 2,8 δισ. ευρώ. Σήμερα, το σύστημα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, αν δεν γίνουν παρεμβάσεις, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας. “Αν δεν κάνουμε τίποτα μέχρι τον Φεβρουάριο, τον Μάρτη θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, θα έχουμε πάλι το μαχαίρι στο λαιμό και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να ξαναπλησιάσει στο λαιμό μας, τώρα που μπορούμε να διαπραγματευτούμε” ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε το σκεπτικό της κυβέρνησης που δεν προχώρησε στη 12η κατά σειρά μείωση των συντάξεων γιατί “δεν ωφελεί την οικονομία μια ακόμα μεγαλύτερη καθίζηση, για αυτό και οι κοινωνικοί εταίροι αποδέχτηκαν την αύξηση 1% στις εργοδοτικές εισφορές.  Προέβλεψε δε ότι από το 2017, όποτε θα έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα βρεθούν κι άλλοι πόροι για να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση και να δημιουργηθούν αποθεματικά στο σύστημα. Σκοπός του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι “να ανακόψει την κατηφόρα, να θέσει τις βάσεις για να πατήσει η ανάπτυξη” είπε.

ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΘΥΜΟΣ

Στο άκουσμα της τελευταίας λέξης ακούστηκε από το ακροατήριο η φράση “Ποια ανάπτυξη; Έλεος”. Αυτή δεν ήταν η μόνη αντίδραση κατά τη διάρκεια της ομιλία του κ. Πετρόπουλου. Κατά την άφιξή του ένας νέος επαγγελματίας φώναζε ότι το νέο ασφαλιστικό είναι οδοστρωτήρας και ότι με τους φόρους και τις εισφορές δεν του μένουν χρήματα για να ζήσει. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Πάρις Μπίλιας έκανε λόγο για εξοντωτικές εισφορές που μαζί με τους φόρους αφήνουν σε έναν νέο μηχανικό μόλις των 10% των χρημάτων που βγάζει.

“Ο θυμός είναι κατανοητός” είπε ο κ. Πετρόπουλος, αλλά ζήτησε να μην χρεώνεται μια κυβέρνηση μερικών μηνών την ευθύνη για τα προβλήματα του ασφαλιστικού που δημιουργήθηκαν με την πάροδο δεκαετιών. “Πάντα σας άκουγα” είπε στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο.

Όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαργύρης ζήτησε να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις- όπως να ληφθεί μέριμνα για τα υψηλά κλιμάκια που επιβαρύνονται υπέρογκα, ή να υπάρχει πρόβλεψη για τις ασγαλιστικές εισφορές όσων δουλεύουν με μπλοκάκια- κάποιος από την αίθουσα φώναξε “δεν θέλουμε βελτιώσεις, να μην περάσει καθόλου θέλουμε”- ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στην κοινωνία.

MAKEDONIA_logo_GR-2

 

Σχολιάστε