ΛΙΜΑΝΙΑ Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση

Ανοίγει από αύριο το θέμα πώλησης πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (και σε δεύτερο χρόνο της Θεσσαλονίκης) με την ενημέρωση της Βουλής από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την πρόσκληση ενδιαφέροντος πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Αν δεν γίνει κάτι άμεσα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, το λιμάνι «θα καταντήσει γραφική μαρίνα» τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι η πόλη διεκδικεί μέρισμα από την ιδιωτικοποίηση.
Χθες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ενώ για αύριο έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη πώληση μετοχών των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας. Εργαζόμενοι από όλα τα λιμάνια της χώρας πρόκειται να μεταβούν νωρίς το πρωί στην Αθήνα, όπου και προγραμματίζεται πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΗ
«Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν είμαστε οι επόμενοι στη σειρά» επισήμανε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Φανή Γουργούρη, προσθέτοντας ότι «για να συζητήσουμε το οποιοδήποτε άλλο μοντέλο αξιοποίησης των λιμανιών, πρέπει να απομακρυνθεί πλήρως το όποιο ενδεχόμενο πώλησης».
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον ΟΛΘ νωρίς το πρωί μετέβησαν στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Στέλιου Αγγελούδη και του επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται, αλλά και τις θέσεις τους για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έκαναν παρέμβαση και κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ καλούν το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα προς την επιλογή κατευθύνσεων που θα ενισχύσουν και θα αναπτύξουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να καταστεί ένα μεγάλο και σύγχρονο δημόσιο λιμάνι, «κρίκο στη μεταφορική αλυσίδα, καταπώς του πρέπει». Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ επισημαίνουν ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη και στη βαλκανική ενδοχώρα, αλλά ταυτόχρονα είναι λιμάνι που εξυπηρετεί την εθνική οικονομία. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ τονίζουν ακόμη ότι η μετατροπή της κερδοφορίας του λιμανιού σε ανάπτυξη μπορεί να γίνει με σχεδιασμό του επενδυτικού προγράμματος, με νέες υποδομές και με εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων, με συμπράξεις για την υλοποίηση του logistics terminal, crusie terminal, με αξιοποίηση και εκσυγχρονισμό χερσαίων δικτύων μεταφοράς για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, με προσέλκυση νέων φορτίων και δημιουργία clusters υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και με βελτίωση του χρόνου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ΠΟΛΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, τονίζοντας ότι τα ανταγωνιστικά λιμάνια (Κωστάντζας, Δυρραχίου κτλ.) αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς έναντι αυτού της Θεσσαλονίκης, ενώ ούτε λόγος σύγκρισης με τον Πειραιά, που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Κατά τον ίδιο, ό,τι αποφασιστεί για την ανάπτυξη του λιμανιού πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλιώς θα μετατραπεί σε «γραφική μαρίνα». Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στον διάλογό του με τον επίτροπο Μεταφορών Σιμ Καλάς, από τον οποίο ζήτησε να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να επισπεύσει την αξιοποίηση του λιμένα. Επίσης τόνισε ότι «δεν μπορεί το κράτος να αποφασίζει ερήμην της πόλης» προσθέτοντας ότι, όποιο μοντέλο ιδιωτικοποίησης και αν επιλεγεί, ο δήμος θα βάλει όρους, διεκδικώντας «μέρισμα» επί του τζίρου, εγγύηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, προστασία του Θερμαϊκού κόλπου και ανακαίνιση του παλαιού εμπορευματικού σταθμού. Ήδη ο δήμος έχει ζητήσει τη διαχείριση της πρώτης προβλήτας του λιμένα, αίτημα που έτυχε θετικής υποδοχής από το ΤΑΙΠΕΔ, τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονια» http://www.makthes.gr/news/economy/118060/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s