ΟΛΘ Επιχειρεί βαλκανικό «άνοιγμα»

 Ευκαιρίες ανάπτυξης προς τις χώρες της Βαλκανικής διανοίγει η τακτική σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια, το Βελιγράδι και τη Σόφια.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Μεταφορές εμπορευμάτων με τρένο προς τις συγκεκριμένες πρωτεύουσες γίνονται και σήμερα, είναι όμως κατά περίπτωση και αν υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με τα τακτικά δρομολόγια, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν τα προϊόντα τους θα υπολογίζουν με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και τιμολόγια. Μάλιστα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπολογίζει ότι το κόστος μεταφοράς μεταξύ λιμανιού και σιδηροδρομικού terminal διαμορφώνεται σε μόλις 60% εκείνου που απαιτείται για τη διακίνηση με φορτηγά.
Στο πλαίσιο αυτό, από τις 26 Μαΐου και κάθε Δευτέρα θα υπάρχει τακτικό τρένο μεταφοράς κοντέινερς από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, ενώ μέσα στον Ιούνιο θα προστεθεί και δεύτερο δρομολόγιο, κάθε Πέμπτη. Από τον Ιούνιο εγκαινιάζεται και δρομολόγιο προς το Βελιγράδι (κάθε Τρίτη), ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το τρίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα δρομολογίων προς τη Σόφια. Αρχές φθινοπώρου θα ανοίξει το πρόγραμμα δρομολογίων προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ, αν υπάρξουν ενδιαφέρον και φορτία, ενδέχεται να δρομολογηθεί απευθείας γραμμή και προς το Κοσσυφοπέδιο.

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Ο ΟΛΘ
Με τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομικής σύνδεσης, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ευελπιστεί ότι η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη Βουλγαρία θα επανέλθει τουλάχιστον στα επίπεδα του 2008 (40.000 εμπορευματοκιβώτια). Ανάλογος στόχος τίθεται και για την περίπτωση της Σερβίας, που την τελευταία δεκαετία αποτελεί σχεδόν χαμένη αγορά για την ΟΛΘ ΑΕ: σήμερα, ο όγκος των διακινούμενων φορτίων από και προς Βελιγράδι έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επειδή η διακίνηση γίνεται μέσω του λιμένα του Μπαρ, στο Μαυροβούνιο, και του Δούναβη -ή, εναλλακτικά, μέσω Βουλγαρίας.
Με το δυναμικό αυτό «άνοιγμα» προς τη βαλκανική ενδοχώρα και την Τουρκία, ως προς τη μεταφορά των κοντέινερς, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναδειχθεί σε εμπορευματικό κόμβο (hub) για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει δρομολογήσει τακτική εμπορευματική γραμμή από την Αθήνα προς τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και, όπως ανέφερε ο κ. Ζηλιασκόπουλος, πολλές ημέρες εκτελούνται δύο και τρία δρομολόγια.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Μ» αν η σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη (και στη συνέχεια με τις βαλκανικές πρωτεύουσες) ακυρώνει το πλεονέκτημα της εγγύτητας που έχει η πόλη προς τη βαλκανική ενδοχώρα, ο κ. Αγγελούδης απάντησε αρνητικά. Όπως εκτίμησε, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης μεταφοράς, της αξιόπιστης παροχής υπηρεσιών και των χαμηλών τελών ελλιμενισμού σε σχέση με τα ανταγωνιστικά λιμάνια.

ΑΥΞΗΣΗ 16% ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡΣ
Με σημαντική άνοδο στη διακίνηση των κοντέινερς (άνω του 16%) έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2014 για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση στη διακίνηση κοντέινερς σε ετήσια βάση έως και 12%, με παράλληλη αύξηση των κερδών κατά περίπου 4%, την ίδια περίοδο.
Κατά τα λοιπά, η διοίκηση του ΟΛΘ ανακοίνωσε χθες την παραχώρηση χώρου στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να στεγαστούν στο λιμάνι τα δύο τελωνεία της Θεσσαλονίκης -κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες: πρόκειται για πρωτοβουλία που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους συναλλασσόμενους με τις τελωνειακές υπηρεσίες, αλλά και για τους χρήστες του λιμανιού, οι οποίοι θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία των μετακινήσεων από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Σχολιάστε