Οι αγωνίες των επιχειρηματιών, οι απαντήσεις των πολιτικών

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος και κυρίως η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στις 26 Ιανουαρίου έχουν «στοιχειώσει» την επιχειρηματική κοινότητα. Η «ΜτΚ» δίνει το λόγο στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, ώστε να θέσουν οι ίδιοι, με άμεσο τρόπο, τα ερωτήματά τους στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων που με βάση τις δημοσκοπήσεις θα λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Επιμέλεια: Σοφία Χριστοφορίδου

Οι επιχειρηματίες θέτουν ερωτήματα για το άμεσο μέλλον: Πόσο θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα; Αν το κράτος στραφεί στις τράπεζες για εσωτερικό δανεισμό, απορροφώντας τη ρευστότητα, πότε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία; Κι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και πάμε σε νέες εκλογές; Για πόσο καιρό θα αντέξει η οικονομία να βρίσκεται στον πάγο; Επίσης τίθενται και πιο δομικά ζητήματα, που είναι όμως καίρια για την οικονομία, όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση νέων επενδυτών, ενώ η ρευστότητα και η υπερφορολόγηση είναι από τα θέματα που καίνε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Στις ερωτήσεις των προέδρων των τριών επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (Εμπορικό και Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό), των Συνδέσμων Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, καθώς και των Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απαντούν εκ μέρους της ΝΔ ο υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς (δεξιά) και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών Γαβριήλ Σακελλαρίδης (αριστερά).

Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Και τα δύο κόμματα αποκλείουν την αθέτηση πληρωμών των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο. Αν όμως παραταθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και πέραν του Φεβρουαρίου, και άρα καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις., αυτά τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν με εσωτερικό δανεισμό, από τις τράπεζες. Αν συμβεί αυτό, πώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία; Πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση ώστε να αρχίσει η οικονομία να κινείται;

Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος

Γ. Σακελλαρίδης: Ένας από τους βασικούς στόχους της διαπραγμάτευσης είναι η βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία και το ρόλο του ίδιου του τραπεζικού συστήματος αλλά και με τη συνολικότερη διευθέτηση ζητημάτων, όπως το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει αυτό το ζήτημα ολοκληρωμένα και πιστεύει ότι μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει σταθερή και αξιόπιστη ανάκαμψη της οικονομίας. Οι προτάσεις μας για ένα ευρωπαϊκό new deal, για μη υπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό (βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Ρέντσι), για συνεργασία της ΕΤΕπ με χώρες που έχουν ανάγκη επενδυτικά προγράμματα στρέφονται προς την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Γ. Γεωργαντάς: Κατανοώ πλήρως την αγωνία σας και τη συμμεριζόμαστε όλοι στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και εξασφαλίσαμε τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Εναπόκειται στη βούληση του ελληνικού λαού να αναδείξει ως κυρίαρχη δύναμη τη Νέα Δημοκρατία, την υπεύθυνη παράταξη, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η έξοδος από τα μνημόνια και η διευθέτηση του χρέους. Η δική μας πρόταση άλλωστε είναι γνωστή και ρεαλιστική. Αντίθετα από όσα προτείνονται με περισσή επιπολαιότητα από άλλες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να υπολογίζουν το εθνικό κόστος.
Εμείς επιδιώκουμε τη συνετή έξοδο από την κρίση μέσα από τη συμφωνία που θα προέλθει με τους ευρωπαίους εταίρους μας αμέσως μετά τις εκλογές. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει και πάλι νωπή εντολή στην παράταξή μας να διαπραγματευτούμε την καλύτερη δυνατή λύση, τώρα που έχουμε ως χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις μας και έχουμε εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Μέχρι στιγμής παρατηρούμε την αποδόμηση της παραγωγικής βάσης με τη φυγή ανθρώπινου και επιχειρηματικού κεφαλαίου αλλά και χρηματικών πόρων στο εξωτερικό, καθώς χάσαμε την ανταγωνιστικότητά μας λόγω γραφειοκρατίας, υπερφορολόγησης, στρεβλώσεων στις αγορές και ολιγοπωλιακών φαινομένων σε βασικές αγορές. Η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση οδήγησε στο κλείσιμο πολλές υγιείς μέχρι χθες επιχειρήσεις με δραματικές συνέπειες και στο μέτωπο της ανεργίας. Η κατάσταση της οικονομίας τη στιγμή αυτή είναι τραγική λόγω της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει οι εκλογές και το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών πολύ φοβάμαι ότι θα προκαλέσει ντόμινο κλεισιμάτων και άλλων επιχειρήσεων, καθώς η επιβίωσή τους είναι ζήτημα ημερών! Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, προκειμένου να δούμε τις επιχειρήσεις να ανακτούν την αναγκαία ρευστότητα, και ποια τα μέτρα που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη στο επιχειρείν;

Δημήτρης Μπακατσέλος, πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Γ. Σακελλαρίδης: Το ζήτημα της ανάπτυξης και κυρίως του περιεχομένου της είναι πράγματι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να σταματήσει η μεγάλη φυγή ανθρώπων με μόρφωση και προσόντα, που όμως εντάσσεται στο ευρύτερο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό που πρέπει όμως να φροντίσουμε είναι να βάλουμε τα θεμέλια για μία πραγματικά βιώσιμη παραγωγική βάση. Σε αυτό απαντά η ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οποία συμπληρώνουν οι προτάσεις μας για τη διαχείριση των χρεών των επιχειρήσεων και τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας, που θα στηρίζει και θα προωθεί αυτήν την προσπάθεια.
Οι εκλογές ήταν μία αναγκαία διέξοδος στο τέλμα στο οποίο είχε οδηγηθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία λόγω της παρατεταμένης πολιτικής των μνημονίων. Ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή μιας νέας περιόδου βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και δικαιοσύνης.

Γ. Γεωργαντάς: Όπως γνωρίζετε, οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς ανεβαίνουμε μέρα με τη μέρα θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και αυτό το πιστοποιούν και οι διεθνείς οίκοι.
Κατανοούμε ωστόσο πλήρως ότι η ρευστότητα αποτελεί έναν από τους κρίσιμους παράγοντες ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Για το λόγο αυτό προτάξαμε την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, θωρακίζοντας το τραπεζικό μας σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής, είναι κρίκος της νομισματικής ένωσης σε επίπεδο Ευρωζώνης και πλέον έτοιμες να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρηματικές δράσεις. Γνωρίζετε άλλωστε ότι εμείς εισάγαμε τη λύση για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις απέρριπταν στη Βουλή κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία μας.
Έχοντας κάνει τα πρώτα βήματα, εμείς εγγυόμαστε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σταδιακά, για να πετύχουμε στο εγγύς μέλλον οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις να αγγίξουν το 15%. Στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού αποτελεί ο ενιαίος φόρος επιχειρηματικών κερδών, για την καθιέρωση του οποίου εργαζόμαστε συστηματικά, βελτιώνοντας τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις. Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες του κόμματός σας στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων και της διευκόλυνσης εγχώριων επενδυτών; Σε τι χρόνο προγραμματίζετε να υλοποιήσετε αυτές τις προτεραιότητες;

Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος

Γ. Σακελλαρίδης: Σημαντικό στοιχείο για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι ο τερματισμός της πολιτικής της λιτότητας και η βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο, ώστε να εκλείψει ο μακροοικονομικός κίνδυνος για τη χώρα. Ακόμη απαραίτητη είναι η διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης, ώστε να υπάρχουν καταναλωτές για τα προϊόντα που θα παράγονται, αλλά και ενίσχυση της εξωστρέφειας, ώστε να μπορούν αυτά τα προϊόντα να διοχετευτούν και στις αγορές του εξωτερικού. Ένα περιβάλλον φιλικό για τις επενδύσεις μπορεί να δημιουργηθεί με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη προτεραιότητα σχετικά με τις επενδύσεις είναι μία νέα διευθέτηση του χωροταξικού ζητήματος. Πρέπει να μπουν συγκεκριμένοι και σταθεροί κανόνες σχετικά με τη χρήση γης, τον καθορισμό δασικών εκτάσεων κ.λπ. Το δεύτερο ζήτημα είναι το φορολογικό σύστημα. Βασικός στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός διαφανούς και κυρίως σταθερού φορολογικού συστήματος. ώστε να μπορεί κάθε επιχείρηση να προϋπολογίζει το φορολογικό κόστος που θα έχουν οι δραστηριότητές της. Το τρίτο ζήτημα είναι να σπάσει η ολιγοπωλιακή δομή της ελληνικής οικονομίας, η λεγόμενη διαπλοκή, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες ξένες επενδύσεις, καθώς θέτει επιπλέον ένα εμπόδιο, το οποίο μεταφράζεται τελικά σε έμμεσο κόστος. Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Άλλο πράγμα οι ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν μεταβίβαση της ιδιοκτησίας υπαρχουσών επιχειρήσεων και συχνά οδηγούν στη συρρίκνωση ή στο κλείσιμό τους κι άλλο πράγμα οι παραγωγικές επενδύσεις, που ενισχύουν την απασχόληση και την προστιθέμενη αξία.

Γ. Γεωργαντάς: Η πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν την Ελλάδα φιλική σε νέους επενδυτές, έχει ήδη εκφραστεί με πράξεις. Αρκεί μόνο να θυμηθεί κανείς ότι απλοποιήσαμε την αδειοδότηση νέων επενδύσεων, την έναρξη νέων επιχειρήσεων αλλά και την έναρξη επαγγέλματος. Παράλληλα όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας είχαν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως συνέβη στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τα δάση και τον αιγιαλό, προσελκύοντας επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Επιπλέον εστιάσαμε, συγκρουόμενοι με κατεστημένα και νοοτροπίες, σε στρατηγικές συμμαχίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως συνέβη στην περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο έχει καταστεί διεθνής διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και τολμώντας εκείνες τις αποκρατικοποιήσεις, παραδείγματος χάρη στο Ελληνικό, οι οποίες τοποθετούν τη χώρα μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκόσμιων επενδυτικών ομίλων. Η προσπάθειά μας εντείνεται στο εξής στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των επενδυτών, στοχεύοντας στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών από πλευράς του κράτους.

Ο ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΠΑ  ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τι πολιτική θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση σχετικά με το ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου;

Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Γ. Σακελλαρίδης: Ο διπλασιασμός του ΦΠΑ για τον τουρισμό επιβαρύνει αδιαμφισβήτητα το τουριστικό προϊόν. Και αυτό παρότι γνωρίζει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κλάδους με τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε το μερίδιο του προϊόντος που επιβαρύνεται μπορεί να είναι από ένα μικρό ποσοστό και να φτάνει περίπου ως το ένα τρίτο, ανάλογα με το είδος του τουριστικού προϊόντος. Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι η μείωση του μέσου όρου αυτής της επιβάρυνσης. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει οι επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο να πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ώστε ο σημαντικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας να συμβάλει και στα δημοσιονομικά οφέλη. Η αύξηση όμως του ΦΠΑ είναι απαράδεκτη και δεν ευσταθεί ούτε με αναπτυξιακά ούτε με κοινωνικά κριτήρια.

Γ. Γεωργαντάς: Νομίζω ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%, έργο της δικής μας κυβέρνησης, δείχνει την κατεύθυνση παρά τις έκτακτες συνθήκες, που δεν μας επέτρεψαν να γενικευτεί η τάση αυτή και στον τουρισμό. Είναι ωστόσο αντιληπτό ότι ιδιαίτερα για τον τουρισμό έχουμε προβεί σε τομές που απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του κλάδου.
Έπειτα από δεκαετίες η κατάργηση του «καμποτάζ», που δεν τους άφηναν καν να προσεγγίσουν με κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια της, έχει τη σφραγίδα της δικής μας κυβέρνησης, προσθέτοντας μόνο φέτος από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
Ως κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας; Κυριότερα αγκάθια είναι η έλλειψη ρευστότητας και η υπερφορολόγηση, με το κόστος ενέργειας να ακολουθεί.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Γ. Σακελλαρίδης: Η φορολογική πολιτική να διασυνδεθεί μέσω σχετικών και κλιμακούμενων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών με τη συμβολή της ΜμΕ στην προώθηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων ποιοτικών και ποσοτικών γενικών στόχων, στοχευμένων σε τομείς προτεραιότητας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Σε πρώτο επίπεδο με τη συμβολή της στην ενίσχυση της απασχόλησης, π.χ. ρήτρα απασχόλησης. Σε δεύτερο επίπεδο με την ενθάρρυνση των συνενώσεων, δικτυώσεων και συνεργειών υφιστάμενων ΜμΕ με την καινοτομία, την περιβαλλοντική προστασία και την ενεργειακή αναβάθμιση.
Για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός από την κεφαλαιοποίηση των οφειλών οι προτάσεις για ευνοϊκές και ρεαλιστικές ρυθμίσεις που έχουν διατυπωθεί πρέπει να συνδεθούν με αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια ανασυγκρότησης, σε οριζόντια τοπική διάταξη ή κάθετη περιφερειακή. Με μελέτες βιωσιμότητας των αναφερόμενων επιχειρήσεων ή ανάλογα σχέδια για νέες επιχειρήσεις εταιρικής ή συνεταιριστικής μορφής, που θα προκύπτουν με συνένωση παλαιών, με στόχο οικονομίες κλίμακας και βιώσιμη προοπτική. Σημαντικός επίσης είναι ο συμψηφισμός των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις (επιστροφές ΦΠΑ) με οφειλές προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.
Για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΜμΕ σημαντική είναι η ίδρυση μιας τράπεζας ειδικού σκοπού, που θα συγκεντρώνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα και μέσω αυτού του τραπεζικού ιδρύματος μπορούν να αναπτυχθούν μέθοδοι αξιολόγησης και κατανομής πόρων και σταδιακά να δημιουργηθούν και άλλα αξιόπιστα χρηματοδοτικά μέσα ειδικότερου χαρακτήρα και σκοπού (π.χ. Εταιρείες Συμμετοχών, κεφάλαια σποράς για νέες ΜμΕ, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (Venture Capital) με σκοπό την «αφύπνιση πόρων».
Το κόστος ενέργειας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την παροχή κινήτρων για χρήση φθηνών ΑΠΕ αλλά και με ειδικά τιμολόγια στη βάση ρητρών κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Γ. Γεωργαντάς: Εμείς, κ. Παπαδόπουλε, δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας μαζί με τους μικρομεσαίους, πετυχαίνοντας τις πρώτες μικρές νίκες. Δεν ζούμε αποκομμένοι από την πραγματικότητα, αλλά επιχειρούμε συστηματικά τη μεταστροφή του οικονομικού μας περιβάλλοντος. Στη διάρκεια της θητείας μας μειώθηκαν η φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από το 45% στο 42%, ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επίσης κατά 30% και κατά 15% ο φόρος ακινήτων από το 2012 στο 2013.
Μπορώ να σας αναφέρω δεκάδες ακόμη παραδείγματα, μεταξύ των οποίων και η καίρια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις χωρίς περιοριστικές προϋποθέσεις. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως τους μικρομεσαίους και θα συνεχιστούν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό, καθώς βρίσκονται στις προτεραιότητές μας.
Επιπρόσθετα έχουν εξασφαλιστεί μέσα από κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως το ΣΕΣ 2014-2020, οι πόροι εκείνοι που θα υποστηρίξουν στο εξής επενδυτικά σχέδια και καινοτόμες δράσεις.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΙΟΥ
Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το υπερδιογκωμένο φαινόμενο του παραεμπορίου;

Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Γ. Σακελλαρίδης: Κατ’ αρχάς πρέπει να τονίσουμε μία, νομίζω, κοινώς αποδεκτή αλήθεια. Η μεγάλη πληγή για το εμπόριο σήμερα είναι η πολιτική της λιτότητας και η δραματική μείωση του εισοδήματος και της κατανάλωσης των νοικοκυριών που έχει επιφέρει. Προφανώς δεν παραγνωρίζουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες του παραεμπορίου και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία παρανομία δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Το ζήτημα αυτό όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά. Ο έλεγχος και η πάταξη του παραεμπορίου πρέπει να φτάσει στην πηγή, στα μεγάλα κυκλώματα παραεμπορίου, να χτυπηθεί στα σημεία εισόδου των παράνομων προϊόντων στη χώρα και στις μεγάλες αποθήκες. Αν δεν χτυπηθεί το χονδρεμπόριο του παραεμπορίου, τα σεντόνια θα είναι απλωμένα στα πεζοδρόμια, όσες επιχειρήσεις σκούπα κι αν γίνουν για τα μάτια του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση που έχει διατυπωθεί και από τη δημοτική μας παράταξη στην Αθήνα είναι η δημιουργία υπαίθριων πολυεθνικών αγορών, όπου οι μετανάστες θα μπορούν να πωλούν νόμιμα προϊόντα από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς να μην καταφεύγουν στην παραβατικότητα, αλλά και να μην υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο.

Γ. Γεωργαντάς: Γνωρίζετε ότι είμαι κάτοικος ακριτικού νομού και η ευαισθησία μου απέναντι στο παραεμπόριο είναι αυξημένη. Το ίδιο ισχύει για την κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχα, αφού προωθήσαμε συστήματα ελέγχου διακίνησης καυσίμων, τοποθετώντας συσκευές ακτίνων-x στις πύλες εισόδου της χώρας, χτυπώντας το πρόβλημα στη ρίζα του. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και τα αποτελέσματα μας κάνουν αισιόδοξους για τον περιορισμό του παραεμπορίου.

ΕΣΕΕ Επτά ερωτήματα που «καίνε» τους επιχειρηματίες
«Με ποιον φορολογικό συντελεστή θα πληρώσουμε φόρους;», «Ποιοι Έλληνες θεωρούνται φτωχοί και ποιοι πλούσιοι;», «Τι πιστεύετε για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου;», αλλά και «Θα ζητηθεί παράταση του μνημονίου;», «Τι απαντάτε στα ενδεχόμενα Grexit, bank run, default;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που «καίνε» την αγορά και για τα οποία ζητά σαφείς απαντήσεις και ρητές δεσμεύσεις η Εθνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου.
«Η προεκλογική πολιτική ασάφεια σε συνδυασμό με την υπερβολή δηλώσεων και υποσχέσεων δημιουργεί φόβο στους μικρομεσαίους και έχει οδηγήσει την αγορά σε αδράνεια πράξεων και σκέψεων. Ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα η αλήθεια για την επόμενη ημέρα των εκλογών να κρατά τους ανθρώπους της αγοράς σε αγωνία» σχολιάζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης. Η ΕΣΕΕ έθεσε στους αρχηγούς των κομμάτων επτά ζητήματα, ή κατά την ίδια επτά «πληγές της αγοράς», ζητώντας να διευκρινίσουν ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουν. Οι απαντήσεις των κομμάτων θα διαβιβαστούν σε όλες τις ομοσπονδίες καθώς και στους 285 εμπορικούς συλλόγους – μέλη της ΕΣΕΕ σε όλη τη χώρα.
1) Φορολογία: Το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα άνισων φορολογικών μεταχειρίσεων που πλήττουν υπέρμετρα τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές/υπερφορολόγηση, συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αφορολόγητου κ.ά.). Ποιες συγκεκριμένες διορθωτικές παρεμβάσεις έχετε σκοπό να εφαρμόσετε άμεσα για την αποκατάσταση των παραπάνω στρεβλώσεων; Ποιοι Έλληνες θεωρούνται φτωχοί και ποιοι πλούσιοι; Ποιος θα είναι ο φορολογικός συντελεστής α) για τα φυσικά πρόσωπα και β) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
2) Ρευστότητα: Παρά την ολοκλήρωση των διαδικασιών λειτουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και την ισχυροποίηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η διόδευση πόρων στην πραγματική οικονομία παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και με ιδιαίτερα υψηλό κόστος (χρονοβόρες διαδικασίες, όροι αποκλεισμού, απαγορευτικά επιτόκια χορηγήσεων). Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στις πηγές ρευστότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες προειδοποιήσεις/συστάσεις της ΕΚΤ για το καθεστώς των ελληνικών συστημικών τραπεζών;
3) Ασφαλιστικό – ΟΑΕΕ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών/επιτηδευματιών προς τον κύριο φορέα ασφάλισής τους έχουν διογκωθεί σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό (ένας στους δύο ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί πλέον στις υποχρεώσεις του). Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές καθιστούν δυσχερή την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών του φορέα προς τους ασφαλισμένους του. Έχετε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο και λεπτομερές σχέδιο, το οποίο να εξασφαλίζει το ταμείο, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους; Δεσμεύεστε για την κατάργηση του νόμου ποινικοποίησης των οφειλετών του ΟΑΕΕ;
4) Ανεργία: Παρά την εφαρμογή εκτεταμένων και ιδιαίτερα επώδυνων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση πλήττει κατά κύριο λόγο τους νέους και δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων. Λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και τις αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης του εγχώριου «επιχειρείν», ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσετε για την ουσιαστική αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας;
5) Αυτορρύθμιση λειτουργίας των τοπικών αγορών: Ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις σας για τον κώδικα δεοντολογίας και λειτουργίας της αγοράς καθώς και ποια η επίσημη θέση σας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου;
6) Διαπραγμάτευση ελληνικού προγράμματος και χρέους: Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα; Θεωρείτε ότι επαρκεί ο χρόνος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωσή της συζήτησης του ελληνικού χρέους ή θα ζητηθεί παράταση του μνημονίου;
7) Ευρώ – Καταθέσεις – Πιστωτικό γεγονός: Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί άμεσα η δύσκολη καθημερινότητα του Έλληνα και τι απαντάτε στα ενδεχόμενα «Grexit», «bank run», «default»;

ΣΕΒ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ «Επιβάλλεται η επανεξέταση του δημοσίου χρέους»
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επέλεξε να απευθυνθεί όχι στα κόμματα αλλά στους ευρωπαίους ηγέτες. Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας ζητά «έμπρακτη αλληλεγγύη στην ελληνική οικονομία».
Μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ υπενθυμίζει ότι «η ελληνική κοινωνία και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση» και σημειώνει ότι «είναι καθήκον της Ελλάδας και της Ευρώπης να τηρήσουν τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο όραμα ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη, και ιδιαίτερα στις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Ο ΣΕΒ αναγνωρίζει ότι «χρειάζεται να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας», αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «επιβάλλεται η επανεξέταση του δημοσίου χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Η ελληνική οικονομία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα δίδυμα ελλείμματά της (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών). Μια ευνοϊκή συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της για το δημόσιο χρέος (σύμφωνα με τη ‘Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα’, τον Νοέμβριο του 2012) θα αφαιρούσε κάθε είδος σκεπτικισμού απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα αναβάθμιζε τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών κεφαλαίου και θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ελκυστική στους επενδυτές. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά».

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 18.1.2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s