Ογδόντα λουκέτα καθημερινά

Εβδομήντα με ογδόντα επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα κλείνουν καθημερινά, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. 

Η εκτίμησή του βασίζεται σε μελέτες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες την εξαετία της κρίσης έκλεισαν 240.000 επιχειρήσεις σ’ όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη διαπιστώνει ότι κλείνουν καθημερινά εμπορικές επιχειρήσεις, ακόμα και ορισμένες που μετρούσαν πολλά έτη λειτουργίας. Στις περιφερειακές αγορές το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο -“γίνεται πάρτι”, όπως σχολιάζει πικρά- αλλά και στο κέντρο κλείνουν “μαγαζιά-γωνία”. Ο αριθμός των λουκέτων μεταβάλλεται καθημερινά και “αν δεν ληφθούν μέτρα, θα έχουμε πάρα πολλά μέχρι το τέλος του έτους” εκτιμά.

“Αν έχεις δεχτεί καμιά δεκαριά σφαίρες και δεν έχεις πεθάνει, μπορεί τελικά να πεθάνεις και από κουνούπι” αναφέρει, περιγράφοντας την εξάντληση που βίωσαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης. Tα capital controls, που μόνο “κουνούπια” δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, “μπορεί οι καταναλωτές να τα γνώρισαν τον Ιούλιο, όμως για μας οι τράπεζες είχαν κλείσει από το 2009” τονίζει ο κ. Φιλιππίδης. “Οι μικρομεσαίοι κολυμπούν στα βαθιά χωρίς κανείς να τους πετάξει σωσίβιο. Αν θέλουν να σωθούν οι 700.000 οικογένειες εμπόρων, πρέπει να σταματήσει η οικονομική αφαίμαξή μας και να μας στηρίξουν, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε δουλειά στον κόσμο που υποφέρει”.

Κατά τον ίδιο, “η προεκλογική συζήτηση αναλώθηκε για το ποιος έκανε το μεγαλύτερο κακό την προηγούμενη μέρα, δεν ακούσαμε κανένα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων; Με τα φορολογικά μέτρα; Συμφώνησαν για μας χωρίς εμάς”. Για αυτό και πλέον “σχεδόν κανείς από όσους επέλεξαν το επιχειρείν, δεν επιθυμεί να συνεχίσει να το στηρίζει και όλοι τρέχουν να προλάβουν τη συνταξιοδότηση”.

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Με τη φράση “η Κυριακή τελικά αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν είναι ημέρα δουλειάς, αλλά ξεκούρασης”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της αγοράς, τις δύο Κυριακές λειτουργίας της, κατά τη διάρκεια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). “Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ήταν καταστροφικές” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης. Όπως ανέφερε, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου “όχι μόνο δεν ανακούφισε ούτε στο ελάχιστο τους ιδιοκτήτες, αλλά αντίθετα τους επιβάρυνε με επιπλέον λειτουργικά έξοδα και επιφόρτισε την ήδη έντονα αρνητική τους ψυχολογία. Προσανατολιζόμαστε στο να μην ανοίγουμε τα εμπορικά μας καταστήματα καμία Κυριακή του χρόνου, αφού πλέον είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν προσφέρει τίποτα θετικό στην τσέπη και την ψυχολογία των καταστηματαρχών” επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΚ

Οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης, θα αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πρόβλημα σε λίγες εβδομάδες. Σε αντίθεση με τις πολυεθνικές, που μπορούν να εισάγουν εμπορεύματα με ένα απλό δελτίο αποστολής, μέσω της μητρικής τους εταιρείας, οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανεφοδιασμού με νέα προϊόντα, εξαιτίας των capital controls. Με στοκ εμπόρευμά θα προσθέσουν ακόμη ένα μειονέκτημα στον ήδη πολύ σκληρό ανταγωνισμό από τις αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

Σ.ΧΡ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 16/9/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s