Εξάγει «συνταγές» για να δέσει το ξύλο

 

Lab all.jpegΜια μικρή επιχείρηση από τη Θεσσαλονίκη προμηθεύει την παγκόσμια βιομηχανία ξύλου με τεχνολογία για την παρασκευή ρητινών. Η NTL Chemical Consulting δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης ρητινών για την ξυλοβιομηχανία. “Φτιάχνουμε τη ‘συνταγή’, την τεχνογνωσία, για το πώς θα παρασκευαστούν οι κόλλες που χρησιμοποιούνται, ώστε να συγκολληθούν τα ξυλοτεμαχίδια, οι ίνες, τα ξυλόφυλλα, κ.ά, για να παραχθούν μοριοσανίδες, ινοσανίδες (MDF), κόντρα πλακέ, κ.ά» εξηγεί με απλό τρόπο ο ιδρυτής της εταιρείας, Νίκος Παργιανάς.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr

Τα έπιπλα εσωτερικών χώρων κατασκευάζονται σε μεγάλο ποσοστό από ξύλο και προϊόντα ξύλου. Οι υψηλές τιμές του συμπαγούς ξύλου, αλλά και τα τεχνικά μειονεκτήματα που αυτό παρουσιάζει (ανομοιογένεια, περιορισμός διαστάσεων, κτλ.) έχουν οδηγήσει την παγκόσμια βιομηχανία ξύλου στη λύση των συγκολλημένων προϊόντων ξύλου (μοριοσανίδες, ινοσανίδες, κτλ.), για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται συγκολλητικές ουσίες. Οι συγκολλητικές ουσίες με βάση τη φορμαλδεΰδη έχουν επικρατήσει, ωστόσο παρά τις ικανοποιητικές τους ιδιότητες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα εκπομπής φορμαλδεΰδης, με δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία του τελικού χρήστη (π.χ. έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου). Η εταιρεία αναπτύσσει κόλλες με πολύ χαμηλή εκπομπή φορμαλδεΰδης, στα επίπεδα του φυσικού ξύλου, που συνδυάζουν τις επιθυμητές ιδιότητες σε ανταγωνιστικό κόστος.

IMG_5925.JPG

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΚΕΑ

Η εταιρεία στεγάζεται στη θερμοκοιτίδα του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης από το 2008. Εκεί γίνονται οι δοκιμές για να παραχθεί η κατάλληλη κόλλα για τις ανάγκες κάθε πελάτη.  Αν χρειαστεί γίνονται πιλοτικές δοκιμές μικρών διαστάσεων πάνελ, στα εργαστήρια του ΑΠΘ και του ΤΕΙ Καρδίτσας. Η NTL πουλά την τεχνογνωσία σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου, από τη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, μέχρι τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, ενώ έχει κάνει ανοίγματα για συνεργασίες με εταιρείες στην Κίνα, τον Καναδά, την Ινδία, το Μεξικό, κ.α. 

Γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής κόλας δεν αναπτύσσουν οι ίδιες τις “συνταγές” για τις ρητίνες που χρειάζονται;

“Έχουμε την εμπειρία να προσφέρουμε υψηλή τεχνογνωσία σε αποδοτικό κόστος προσφέροντας μεγάλα οικονομικά οφέλη στους πελάτες” απαντά ο κ. Παργιανάς με τη σιγουριά που του δίνει η εμπειρία 30 ετών στο χώρο. “Εξάλλου, οι ανάγκες της αγοράς αλλάζουν διαρκώς και εμείς αναπτύσσουμε tailor made προϊόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε πελάτη. Επίσης, επειδή είμαστε μικρή εταιρεία, έχουμε άμεση επαφή με τον πελάτη, είμαστε πιο ευέλικτοι στις διαδικασίες και προσφέρουμε ανταγωνιστικές τιμές” εξηγεί. Έτσι, η NTL κατάφερε να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να συμμετάσχει σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με τα πανεπιστήμιο Linnaeus στη Σουηδία και Αριστοτέλειο στην Ελλάδα, για την παραγωγή ινοσανίδων (MDF) με συγκολλητικό υλικό που βασίζεται σε φυσικά προϊόντα όπως το ρετσίνι, χωρίς καθόλου φορμαλδεΰδη. Το πρόγραμμα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την ΙΚΕΑ.

ΝΕΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΕΣ

Επίσης, η NTL συμμετείχε στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. (FP7) έργο Fibre+, με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Χαρτοβιομηχανιών  (CEPI), τα πανεπιστήμια του Γκέτινγκεν (Γερμανία) και της Μαδρίτης (Ισπανία), την παγκοσμίως γνωστή ερευνητική εταιρεία στον τομέα χαρτοπολτού & χαρτιού Innventia (Σουηδία), τη βιομηχανία Rapina Mill (Εσθονία), τη βιομηχανία DS Smith Packaging (Ιταλία) κ.ά. για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της χαρτόκουτας. Η ελληνική εταιρεία ανέπτυξε μια κόλλα που ισχυροποιεί το δέσιμο των ινών, ώστε η χαρτόκουτα να μπορεί ανακυκλώνεται περισσότερες φορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και το περιβάλλον. Ήδη, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία από Βραζιλία, Ολλανδία και Βέλγιο.

ΣΕ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥΣ  ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Μεταξύ των καινοτομιών που αναπτύσσει περιλαμβάνονται ακόμη:

α) τεχνολογία για χρωματιστές μέσης πυκνότητας ινοσανίδες (MDF). Οι ίνες χρωματίζονται με ομοιόμορφο τρόπο, με αποτέλεσμα να έχει χρώμα όλος ο όγκος του ξύλου (και όχι απλώς η επιφάνειά του) ενώ παράλληλα διατηρείται η αίσθηση του ξύλου στην αφή. Οι χρωματιστές αυτές ινοσανίδες, με την τεχνολογία χαμηλής έκλυσης φορμαλδεΰδης της NTL εξάγονται σε διάφορα μέρη του κόσμου & χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και σε παιδικούς σταθμούς στη Ν. Κορέα.

β) Τεχνολογία ρητινών για τη χημική τροποποίηση προϊόντων ξύλου. Με τον όρο χημική τροποποίηση εννοούμε την επεξεργασία “μαλακών” ξύλων (π.χ. ξύλο ερυθρελάτης, πεύκου, λεύκης, οξιάς), ώστε να αποκτήσουν ανάλογες ιδιότητες με τα τροπικά (σκληρά) ξύλα, που είναι πιο σπάνια και ακριβά, με μεγάλη αντοχή στο νερό. Οι κόλλες αυτές δοκιμάστηκαν στα εργαστήρια του πανεπιστήμιου Γκέτινγκεν Γερμανίας για λογαριασμό κορεάτικης εταιρείας και ήταν συγκρίσιμα με προϊόντα πολύ γνωστών γερμανικών εταιριών, όπως BASF και INEOS.

Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, για την ανάπτυξη ρητινών με εκλύσεις φορμαλδεΰδης στα επίπεδα του φυσικού ξύλου, που υπερκαλύπτουν τη διεθνή νομοθεσία και προσελκύουν υποψήφιους αγοραστές από τη διεθνή αγορά. Μέσω του προγράμματος κατάφερε να καλύψει το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που της επέτρεψε να διαφοροποιήσει και να βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες που παρέχει.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 22/11/2015

Σχολιάστε