O πρόεδρος της ΠΓΔΜ θέλει τη Frontex στα σύνορα

Αν οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την είσοδο των μεταναστών, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Γκέοργκι Ιβανόφ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ποποσκι τόνισε ότι θα γίνει ότι ειναι δυνατόν ώστε να γίνει το σύστημα αδιάτρητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσουν τα σύνορα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Αποστολή: Σκόπια

 

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη η χώρα αποφάσισε να δέχεται στο έδαφός της μόνον Σύριους, Ιρακινούς και Αφγανούς, ενώ με τα σκαπτικά μηχανήματα που στάλθηκαν στην περιοχή για να κάνουν προακταρκτικές εργασίες στο χώρο του συνοριακού περάσματος έστειλε σαφές μήνυμα για τις προσθέσεις της. Ωστόσο και οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γείτονες απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως στο ερώτημα αν η χώρα προτίθεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα.

Τόνισαν πάντως ότι τρείς εβδομάδες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, “δεν έχει συμβεί το παραμικρό για την υλοποίηση των αποφάσεων», καθώς, «κυριαρχεί η ίδια γραφειοκρατική λογική» ενώ η ΠΓΔΜ διαχειρίζεται τα κύματα των προσφύγων χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., ενώ ξοδεύει ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα μόνο για την αστυνομία της στην Ειδομένη, όπως τόνισαν οι δύο αξιωματούχοι.

Θα τους στέλνουμε πίσω 

«Στόχος είναι η δημιουργία ενός μοναδικού σημείου διέλευσης. Δεν κλείνουμε τα σύνορα. Περιορίζουμε τους παράτυπους μετανάστες που δεν γίνονται πλέον δεκτοί στον βορρά» δήλωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνομιλία του με Ελληνες δημοσιογράφους που συμμετείχαν σε συναντήσεις με συναδέλφους τους από την  ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι σε ένα δίμηνο εντοπίστηκαν πάνω από 7500 περιστατικά ανθρώπων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να εμπίπτουν στην  κατηγορία του πρόσφυγα. “Οι Σύροι και οι Ιρακινοί πηγαίνουν στα σημεία καταγραφής, αλλά παράνομοι οικονομικοί μετανάστες δεν θέλουν να καταγραφούν και προσπαθούν να εισέλθουν από άλλα σημεία εισόδου”είπε, κάτι που διαπίστωσε και η “Θ” στην Ειδομένη, οπου οι ανθρωποι προσπαθούσαν να εισέλθουν από τα παρακειμενα χωράφια.  Όπως εξήγησε ο κ. Ιβάνοφ, για αυτό τον λόγο «αποφασίσαμε πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την είσοδο αυτών των παράτυπων οικονομικών μεταναστών, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο”. «Στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε, «εξουσιοδοτήσαμε τον στρατό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι έτοιμος σε μια τέτοια περίπτωση, αν δούμε ότι στη βόρεια Ευρώπη αρχίζουν να τους περιορίζουν”. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά 24ωρα, η Σερβία επέστρεψε πίσω στην ΠΓΔΜ μια ομάδα 300 ατόμων, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα.

Χίλιοι μαχητές στα Βαλκάνια

Σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ απο τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ πήγαν να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία 1000 μαχητές, από τους οποίους 600 έχουν επιστρέψει.

πήγαν να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία 1000 μαχητές, από τους οποίους 600 έχουν επιστρέψει και περί τους 69 εκτιμάται ότι βρίσκονται στη χώρα του. “Σκεφτείτε τι έκαναν στο Παρίσι μόνο οκτώ άτομα” σχόλιασε.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών (περί τα 60 εκατομμύρια) που δυνητικά θα επιθυμούσαν να εισέλθουν στην Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.  Τόνισε ότι πλέον οι μετανάστες χρησιμοποιούν τον «διάδρομο» που έχουν χαράξει οι πρόσφυγες στον δρόμο προς την Ευρώπη, παρατηρώντας πως «στην αρχή, το 80% αυτών που περνούσαν ήταν Σύροι, αλλά όσο περνάει ο καιρός το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 40%, ενώ υπάρχουν μέρες που οι Αφγανοί είναι περισσότεροι από τους Σύρους”. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το υψηλό ποσοστό ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας πως μόνο τους τελευταίους δύο μήνες πέρασαν από το έδαφος της ΠΓΔΜ περίπου 10.000 «και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αν πρόκειται για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων (trafficking) ή για ορφανά παιδιά».

Δεν θα κλείσουν τα σύνορα

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ποποσκι, απαντώντας σε ερώτηση της “Θ” για το ενδεχόμενο κατασκευής φράχτη σημείωσε ότι “το σύστημα μας απέχει από το να θεωρείται αδιάτρητο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τρέχουσα κατάσταση, όπου περνά περίπου ο οποιοσδήποτε θέλει, όποια ώρα θέλει. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε έλεγχο, ούτε η Ελλάδα, ούτε οι Σέρβοι, οι Κροάτες, οι Σλοβένοι κλπ Θα βελτιώσουμε τον έλεγχο στα σύνορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Όσο μιλάμε οι άνθρωποι συνεχίζουν να εισέρχονται, ελπίζω και να εξέρχονται”.

Τόσο ο κ. Ιβάνοφ όσο και ο κ. Ποποσκι μίλησαν για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο σε κατώτερο επίπεδο μεταξύ αστυνομικών στο Πολύκαστρο και τη Γευγελή, όπως γίνεται σήμερα αλλά και σε επίπεδο Υπουργών εσωτερικών. Επίσης τέθηκε ξανά το ζήτημα παρουσίας της Frontex στα σύνορα, καθώς “είναι το μόνο εξωτερικό σύνορο της ζώνης Σένγκεν που δεν έχει τη Frontex. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από την Ε.Ε. για αυτό ζητάμε να εξασφαλιστεί ότι καταγράφονται, να έρχονται όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα θέλει να μετακινηθούν στο βορρά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εμείς και  η Σερβία είμαστε σε αρκετά ευάλωτη θέση επειδή είμαστε το κενό στη ζώνη Σέγκεν» είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι η μόνη που υποδέχεται μετανάστες από χώρα της ζώνης Σέγκεν και τους προωθεί σε χώρα που δεν ανήκει στη ζώνη. “ Ο φόβος μας είναι ότι η Σερβία ως ένα βαθμό θα πιεστεί να κάνει ό,τι και όλοι οι άλλοι. Η μεγαλύτερη απειλή είναι να συνεχίσουν εισέρχονται άνθρωποι που δεν μπορούν να περάσουν τα επόμενα σύνορα”.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 23/11/2015

 

 

 

Σχολιάστε