Thess πελάτες από τα Mall

open
Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον κατήφορο των μικρών καταστημάτων, που αρχικά πλήγηκαν από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα χρόνια της ευημερίας, και στη συνέχεια από την “παύση αγορών” που κήρυξαν οι καταναλωτές, τα χρόνια της κρίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία ένα “ανοικτό εμπορικό κέντρο” ή “Open ThessMall” 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 
 
Το “Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο” είναι ένα πρότζεκτ που συζητείται τουλάχιστον από τις αρχές του 2012. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πιλοτικό πρόγραμμα για την εμπορική αναβάθμιση των κέντρων έξι πόλεων (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη), υπό την ευθύνη των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη όπου θα λειτουργήσει Open Mall-  η γραφειοκρατία έπαιξε το ρόλο της στην καθυστέρηση που σημειώθηκε όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης – και πιθανότατα να είναι η τελευταία, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο. Για αυτό εξάλλου οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν ώστε, έστω και παραμονές Πρωτοχρονιάς να γίνουν τα εγκαίνια. “Γίνεται πρώτη φορά στην Ευρώπη, το παρακολουθούν όλοι με μεγάλη αγωνία, μάλιστα ενδιαφέρθηκαν κάποιοι από τη Γαλλία και τη Γερμανία για να δουν πως θα λειτουργήσει και να το εφαρμόσουν” υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης. 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Το Open ThessMall βρίσκεται μεταξύ Αριστοτέλους και Λευκού Πύργου, από την οδό Μητροπόλεως έως τη λεωφόρο Νίκης. “Πήγαμε σε μια περιοχή, που είναι αναβαθμισμένη στο μυαλό μας, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για υποβαθμισμένη αγορά σε σχέση με την Τσιμισκή” εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης. Ο βασικός πυρήνας της ιδέας είναι η δικτύωση των καταστημάτων μια συγκεκριμένης περιοχής και η άμεση ενημέρωση του καταναλωτή, για τις προσφορές και τις δράσεις όσων συμμετέχουν στο δίκτυο. Τα καταστήματα που συμμετέχουν θα κάνουν κοινή διαφήμιση ενώ οι προσφορές τους θα εμφανίζονται  σε τέσσερις φωτεινούς χάρτες που θα τοποθετηθούν στα όρια του “ανοιχτού εμπορικού κέντρου”, όπου θα προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο και χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη. επίσης θα προβάλλονται στο portal της δράσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύσωης. Επιπλέον, περνώντας μπροστά από κάθε κατάστημα του δίκτυου, είτε είναι ανοικτό είτε είναι κλειστό, ο διερχόμενος καταναλωτής θα ειδοποιείται μέσω bluetooth ή εφαρμοργής για κινητά για τις τρέχουσες προσφορές και θα βλέπει στο κινητό του τηλέφωνο το εσωτερικό του καταστήματος. “Στην πορεία θα ζητήσουμε συμπράξεις πχ μεταξύ καταστημάτων ρούχων και παπουτσιών με καφέ και εστιατόρια ώστε ψωνίζοντας από το ένα μαγαζί να σου δίνει προσφορές στο άλλο ή εκπτώσεις σε χώρους στάθμευσης” επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
open2.pngΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Τι διαφορετικό θα αντικρίζει ο καταναλωτής σε ένα μήνα από σήμερα, οπότε και θα εγκαινιαστεί το Open Mall; Με τον προϋπολογισμό των 200 χιλιάδων ευρώ θαύματα δεν γίνονται στη λειτουργία της πόλης, ούτε είναι αρμοδιότητα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να τα κάνει, κι ας περιλαμβάνονται στους στόχους του προγράμματος η “δημιουργία περιβάλλοντος στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο που να μπορεί να ανταγωνιστεί τα περιφερειακά malls” και η “τόνωση της επισκεψιμότητας, κινητικότητας και εμπορικότητας του κέντρου της πόλης”. Καταρχάς θα οριοθετηθεί και θα σηματοδοτηθεί η περιοχή του Open ThessMall. Θα τοποθετηθεί ειδική σήμανση στην περιοχή σχολείων γύρω από τη Μητρόπολη, σήμανση στις διαβάσεις πεζών (“Κοίτα δεξιά- κοίτα αριστερά”), σήμανση για αποτροπή της στάθμευσης των μοτοσυκλετών, κάποια στέγαστρα  για τη βροχή, ποτίστρες για σκυλιά, παγκάκια και τέσσερις οθόνες με χάρτες που θα δείχνουν την πόλη, τα όρια του ανοιχτού εμπορικού κέντρου και τις προσφορές των καταστημάτων που συμμετέχουν στη δράση..
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ
Από τα 452 καταστήματα της περιοχής του Open ThessMall εντάχθηκαν μόνο τα 108, καθώς αρχικά υπήρξε επιφυλακτικότητα, για το αν υπάρχει πχ κόστος συμμετοχής, μήπως υπάρχει διαφοροποίηση στο ωράριο και την κυριακάτικη λειτουργία. “Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Η μόνη “υποχρέωση”  είναι τα καταστήματα για ένα χρόνο να φέρουν στο σήμα της δράσης. Σήμερα προσπαθούν όλοι να ενταχθούν, αλλά η δράση έκλεισε. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να εντάξουμε κι άλλους, έστω κι εκτός προγράμματος”
Μετά την λήξη του προγράμματος ο εμπορικός σύλλογος θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, με σκοπό να συνεχίσει τη λειτουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και την επανενεργοποίηση της εκπτωτικής κάρτας ThessBonus Card.
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ
Αν η Μητροπόλεως θεωρείται υποβαθμισμένη, τι να πουν και οι καταστηματάρχες στην οδό Εγνατία στο κέντρο, αλλά και σε όλες οι περιφερειακές αγορές, που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα; “Αν θα έπρεπε να βοηθήσουμε την αγορά, κατά τη γνώμη μου έπρεπε να πάμε στην Κασσάνδρου που είναι ο χειρότερος δρόμος της Ε.Ε. Όμως το συγκεκριμένο έργο έχει άλλο στόχο, να αλλάξει πολύ γρήγορα μια περιοχή, για να μπορέσουμε να στοχεύσουμε σε ένα ακόμη μεγαλύτερο έργο και να ανέβουμε στην Εγνατία. Αν πηγαίναμε τώρα, με όλα τα βάσανα που έχει αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος δρόμος, η απόδοση θα ήταν πάρα πολύ μικρή. Στόχος μου είναι σε 1-2 χρόνια να έχουμε εντάξει όλη την πόλη. Για μένα η αγορά της Θεσσαλονίκης δεν είναι το κέντρο, είναι επτά χιλιάδες μαγαζιά σε όλες της περιοχές”.
ΠΡΟΒΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
“Κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να δούμε, πως μπορούμε να ανεβάσουμε την αγορά, και να δημιουργήσουμε συνθήκες που έχουν οι πολυχώροι και τα πολυκαταστήματα. Είναι μια πρόβα επιβίωσης, είναι η απάντησή μας στα κλειστά mall” επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης.
Σε τι θα προσπαθήσει να μιμηθεί η αγορά τα πολυκαταστήματα; “Στην κοινή προβολή, στις συγκεκριμένες προδιαγραφές του χώρου και των διαδικασιών… Σε κανέναν mall δεν θα δείτε πεταμένα έξω από την πόρτα του άδεια κιβώτια από το εμπόρευμα που παρέλαβε, πεταμένα σκουπίδια, ή κάποιον να πλένει τη βιτρίνα του μέρα μεσημέρι. Ο κάθε ένας στην αγορά σήμερα λειτουργεί ανεξάρτητα από τους άλλους και αυθαίρετα. Όμως η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Να ενώσουμε δυνάμεις για να βοηθούμε όλοι”. Το μεγάλο πλεονέκτημα των πολυκαταστημάτων, ωστόσο, που είναι η εύκολη στάθμευση και η προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο από την ομορφιά της βόλτας στο κέντρο. 

Σχολιάστε