Χάθηκαν πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας Από βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης

Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης έκλεισαν 11.500 βιοτεχνικές επιχειρήσεις και χάθηκαν περί τις 30.000 με 40.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Στη θέση τους άνοιξαν περίπου 3.500 επιχειρήσεις, αριθμός που δεν ήταν ικανός να αναπληρώσει την απώλεια των θέσεων εργασίας.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

“Οι περισσότερες εξ αυτών ήταν επιχειρήσεις με μακροχρόνια παρουσία”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν βασίζονται κατά κανόνα σε επιδοτήσεις ή σε κεφάλαια που προέρχονται από οικονομίες, ως λύση απασχόλησης, αλλά συνήθως η πορεία τους είναι βραχύβια.

ΤΡΙΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Η χρονιά που τελειώνει σε μερικές μέρες ήταν η τελευταία για 1.075 βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά αναλογούσαν τρία λουκέτα σε κάθε ημέρα του 2015. Ο αριθμός των φετινών διαγραφών είναι μειωμένος κατά 21% έναντι του 2014, οπότε έκλεισαν 1.365 επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται σε αναστροφή της κακής πορείας, αλλά στο γεγονός ότι δεν έμειναν και πολλές επιχειρήσεις για να κλείσουν. “Ο αριθμός των λουκέτων της τρέχουσας χρονιάς είναι αναμφίβολα μεγάλος, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για νέα, αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε το 2016” σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (594) που έβαλαν λουκέτο φέτος έκλεισαν επειδή κρίθηκε ασύμφορη η συνέχιση της λειτουργίας τους, ενώ σε πτώχευση οδηγήθηκαν 18 επιχειρήσεις κατά την τρέχουσα χρήση. Φέτος έκαναν έναρξη δραστηριότητας μόλις τις 255 επιχειρήσεις, αριθμός μειωμένος κατά 33,4% σε σχέση με πέρυσι που άνοιξαν 383 επιχειρήσεις. Το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 16 Δεκεμβρίου του 2015, 820 ατομικές επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός άγγιξε τις 1.036 ατομικές επιχειρήσεις. Πάντως και το 2015 έκαναν έναρξη αρκετές ατομικές επιχειρήσεις, (έναρξη έκαναν 181, ενώ το 2014 ο αριθμός τους έφτανε τις 253). Ως προς τις ομόρρυθμες επιχειρήσεις φέτος έπαυσαν τη λειτουργία τους 191, ενώ το 2014 ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους 225.

Ζητούν ειδική οικονομική ζώνη

Για πολλές επιχειρήσεις λύση επιβίωσης αποτελεί η μετανάστευση στις γειτονικές χώρες με το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Ήδη τη δεκαετία 1995 – 2005 έφυγαν 10.000 βιοτεχνίες, που ήταν μέλη του ΒΕΘ. Το φαινόμενο συνεχίστηκε και την περίοδο της κρίσης. Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΒΕΘ φέτος, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας, 60.000 φυσικά πρόσωπα άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς, εκ των οποίων οι 20.000 ήταν και επιχειρηματίες. Εξ αυτών αρκετοί μπορεί να μπήκαν στον “πειρασμό” της μετεγκατάστασης, καθώς ο φορολογικός συντελεστής είναι στο 10%.

“Είναι πληγή η μετανάστευση των επιχειρήσεων, γι’ αυτό ζητάμε εδώ και καιρό τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) σε όλη την παραμεθόριο, για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στη χώρα” σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Η πρόταση του ΒΕΘ είναι να δοθούν ειδικά φορολογικά κίνητρα (συντελεστές έως 20% έναντι του 40% και πλέον που ισχύει σήμερα) και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, με τον όρο να γίνονται προσλήψεις προσωπικού που ζουν στις περιοχές της ΕΟΖ. “Το θέμα ωρίμασε και η κυβέρνηση πρέπει να το θέσει στην Κομισιόν” είπε. Ο ίδιος πάντως σχολίασε ότι “η κυβέρνηση είναι καταστατικά αντίθετη απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία” και διαπίστωσε ότι “δεν διαφαίνεται αναστροφή του αρνητικού κλίματος”, υπογραμμίζοντας ότι “η ανελέητη λιτότητα, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε κακοτράχαλο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής”.

Σχολιάστε