Στόχος η εκποίηση της ΑΓΝΟ εν συνόλω

Κοντά στα 55 εκατομμύρια ευρώ έχουν λαμβάνειν οι πιστωτές της πτωχευμένης γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, οι οποίοι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου συνέρχονται, για να αποφασίσουν την τύχη των παγίων και του εργοστασίου στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Εργαζόμενοι με τους οποίους επικοινώνησε η “Μ” πάντως θεωρούν πρακτικά ανέφικτη μια λύση αυτοδιαχείρισης τύπου ΒΙΟΜΕ, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η παρασκευή και η διακίνηση ενός φρέσκου προϊόντος. Επιθυμία τους είναι να εκποιηθεί η επιχείρηση ως σύνολο σε έναν επενδυτή, προσδοκώντας ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο να επαναλειτουργήσει και ελπίζοντας ότι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους. Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση των πιστωτών αποφασίσει εκποίηση εν συνόλω, θα πρέπει να οριστεί εκτιμητής που να καθορίσει την αξία των παγίων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαδικασία πλειστηριασμού (που μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τρεις φορές). Σε περίπτωση τμηματικής εκποίησης η διαδικασία θα είναι πιο χρονοβόρα και το πιθανότερο το συνολικό τίμημα χαμηλότερο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Ενόψει της γενικής συνέλευσης των πιστωτών διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο συνάντηση εργασίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εργαζομένων, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Σωκράτη Φάμελλου και του αντιδημάρχου Λαγκαδά Αστέριου Κομματά. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς δήλωσαν ότι θα αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες, ώστε να προωθηθεί η επαναλειτουργία της ΑΓΝΟ με βάση ένα βιώσιμο σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουν την πρόταση εκποίησης της ΑΓΝΟ εν συνόλω, επιλογή που διασφαλίζει την προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου, και όχι την τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων και του εξοπλισμού, που καθιστά τη συνέχιση λειτουργίας του τεχνικά και διοικητικά αδύνατη.

Ραστερ

Άνεργοι και χωρίς επίδομα

Τα οφειλόμενα στους 300 και πλέον εργαζόμενους της ΑΓΝΟ αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Άλλα 18 εκατ. ευρώ οφείλονται στην (επίσης υπό εκκαθάριση) Αγροτική Τράπεζα, 9,5 εκατ. ευρώ στην (ιδιοκτήτρια της ΑΓΝΟ) Κολλιός, περί τα 5 εκατ. ευρώ στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και μικρότερα ποσά στους αγελαδοτρόφους. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δικαστικής περιπέτειας της εταιρείας για ένταξη στις προβλέψεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα οι περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν επίσχεση εργασίας, για να εισπράξουν το σχετικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Στο μεταξύ όμως η εταιρεία πτώχευσε και οι εργαζόμενοι δεν είχαν πλέον τα απαιτούμενα ένσημα, για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Έτσι πέρασε τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε που σταμάτησε το επίδομα της επίσχεσης και οι πρώην εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ δεν έχουν πλέον κανένα οικονομικό στήριγμα. Πολλοί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, κάποιοι συντηρούνται με ολιγόμηνες συμβάσεις ή σε περιστασιακές δουλειές, ενώ πάνω από τους μισούς πρώην εργαζόμενους στη γαλακτοβιομηχανία μένουν χωρίς δουλειά.

Στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν διαβεβαιώσεις για συνεχή υποστήριξη των εργαζομένων στη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν το ΙΚΑ και το Ταμείο Φερεγγυότητας του ΟΑΕΔ, ενόψει της επαλήθευσης των απαιτήσεων των πιστωτών της επιχείρησης από τη σύνδικο και την εισηγήτρια.

Σχολιάστε