Υπογραφές για τα 14  περιφερειακά αεροδρόμια

 

Το “Μακεδονία” και άλλα δεκατρία περιφερειακά αεροδρόμια πέρασαν από χθες και για 40 χρόνια στη διαχείριση της κοινοπραξίας Fraport-Slentel. Το ύψος των εσόδων του δημοσίου θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

Η ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων τοποθετείται στο φθινόπωρο του 2016 με την ταυτόχρονη προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης του 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ. Παράλληλα η κοινοπραξία θα καταβάλλει μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ ετησίως, αναπροσαρμοζόμενο βάσει του πληθωρισμού, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή, που υπολογίζεται κατά έτος στο 28,6% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των αεροδρομίων. Επιπλέον το ελληνικό δημόσιο προσδοκά σωρευτικά φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη, ύψους μέχρι 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος και 1,2 δισ. ευρώ άλλα τέλη (υπέρ ΥΠΑ κ.ά.). Παράλληλα εξασφαλίζεται η υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με αυτό το τίμημα ο ιδιώτης αποκτά τη διαχείριση των δεκατεσσάρων αεροδρομίων (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Χανίων, Μυτιλήνης, Σκιάθου, Σάμου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω, Ρόδου), καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα στα αεροδρόμια για 40 χρόνια. Η ιδιοκτησία της γης, των υποδομών και των εγκαταστάσεων (υφιστάμενων και όσες θα κατασκευάσει ο ιδιώτης) παραμένει στο ελληνικό δημόσιο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 

Στις υποχρεώσεις της κοινοπραξίας είναι η αναβάθμιση των αεροδρομίων εντός των πρώτων τεσσάρων ετών (2020), ώστε να πληρούν τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ, και ακολούθως η συντήρηση και η διατήρηση των επιπέδων εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Ο επενδυτής εκτιμά ότι το ύψος των αρχικών επενδύσεων σε αερολιμενικές υποδομές θα διαμορφωθεί σε 330 ευρώ εκατ. τα πρώτα τέσσερα έτη της παραχώρησης, ενώ κατά τα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις συντήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης των αεροδρομίων, καθοριζόμενες από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της δυναμικότητας των αεροδρομίων, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που υπολογίζονται σε περίπου1.500 εντός των αεροδρομίων αλλά και περιφερειακά αυτών.

ΤΑ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 

Σήμερα τα αεροναυτικά τέλη στα περιφερειακά αεροδρόμια ανέρχονται σε 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. Η σύμβαση παραχώρησης ορίζει ότι η συνολική μέγιστη χρέωση θα είναι στα 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ενώ είναι δυνατό να αναπροσαρμόζεται ετησίως βάσει του ισχύοντος δείκτη τιμών καταναλωτή από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης. Μετά την ολοκλήρωση των άμεσων επενδύσεων, δηλαδή όταν οι υποδομές θα έχουν βελτιωθεί, ώστε να συμμορφώνονται με τα προκαθορισμένα πρότυπα, τα αεροναυτικά τέλη ανά επιβάτη θα μπορούν να αυξηθούν έως και 5,5 ευρώ, φτάνοντας μέχρι τα 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ποσό δυνάμενο μόνο να αναπροσαρμοστεί ετησίως με το 90% του ισχύοντος δείκτη τιμών καταναλωτή.

Συνολικά τα δεκατέσσερα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν το 2014 περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 23 εκατ. το 2015.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ 

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δεκατεσσάρων αεροδρομίων προκηρύχτηκε το 2013 και κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd στις 25 Νοεμβρίου 2014. Οι σημερινοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν χαρακτηρίσει “εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη” ή ακόμη και “σκάνδαλο” την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Χρειάστηκε ένας και πλέον χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικαστικών και την υπέρβαση της χρονοτριβής εκ μέρους ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης, για να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης.

Χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ως “μία πολύ σημαντική εξέλιξη και ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελληνική οικονομία βήμα βήμα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης”.

ΣΕ ΑΚΥΡΩΣΗ  ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Αυτοί που συνεχίζουν να αντιδρούν στην παραχώρηση είναι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μάλιστα διατηρούν την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εξετάσει την προσφυγή τους στις 8 Ιανουαρίου, τελικά θα ακυρώσει το διαγωνισμό. Παράλληλα το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανό τους (ΟΣΥΠΑ) σκοπεύει να προσφύγει και στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. “Τα αεροναυτικά τέλη θα φτάσουν να διπλασιαστούν και τότε θα φύγουν από τα περιφερειακά αεροδρόμια τα τσάρτερ και οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες”, φοβάται ο πρόεδρος των εργαζομένων στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” Δημήτρης Νανούρης. Ο ίδιος σημειώνει ότι από τα 300 εκατ. ευρώ των επενδύσεων στην πενταετία αντιστοιχούν 4 εκατ. ευρώ ανά έτος ανά αεροδρόμιο. Επίσης διερωτάται για την τύχη ημιτελών έργων, που υλοποιούνται με δημόσια χρηματοδότηση, όπως η επέκταση του αεροδιαδρόμου στο “Μακεδονία”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του αεροδρομίου (καταστήματα, επίγεια εξυπηρέτηση κ.λπ.) Κ. Σύραλης εκφράζει τον προβληματισμό του για την τύχη των συμβάσεων που έχουν αυτές οι εταιρείες με το δημόσιο μετά την παραχώρηση των αεροδρομίων στον ιδιώτη.

@@@@@@@@@@@

ΠΛΑΙΣΙΟ

@@@@@@@@@@@

Ικανοποιημένος ο κεντρικός

δήμος για τα αεροδρόμια

Την ικανοποίησή της εκφράζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Μακεδονία”: “Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει ικανοποίηση για την εξέλιξη και στέκεται στο όφελος που θα προκύψει για την πόλη από την ολοκλήρωση της επένδυσης και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μέσω αυτής, και χαιρετίζει την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας με δεδομένη την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, λόγω και της αύξησης του τουριστικού ρεύματος των τελευταίων ετών”, σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.

Σχολιάστε