Σιδηρόδρομος καθυστερήσεων

Σε δύο εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη ζημιά που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος της Ειδομένης. Η κατάσταση δεν αναμένεται να επανέλθει πριν το τέλος της εβδομάδας, καθώς στο μεταξύ πρέπει να εξυπηρετηθούν όλα τα βαγόνια που κόλλησαν είτε στο εσωτερικό της χώρας, είτε στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είτε στα σύνορα Σερβίας- Ουγγαρίας και Σερβίας-Βουλγαρίας. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο καθυστερήσεων. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

christoforidou@makthes.gr 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πάνω από 2.000 βαγόνια (ή κατ΄ άλλους ακόμα και 6.000) κόλλησαν στη διαδρομή από και προς την Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, από άποψη χρήματος, χρόνου και φήμης.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είναι σε θέση να κάνει ακριβή απολογισμό εκτιμώντας ότι οι απώλειες για την ίδια και για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ.

ΚΑΠΕΛΟ 2.000 ΕΥΡΩ

Τις πρώτες ημέρες του αποκλεισμού, περίπου 100 βαγόνια από την πλευρά της Ελλάδας και 50 από εκείνη της ΠΓΔΜ παρέμειναν εγκλωβισμένα στα σύνορα και πολύ περισσότερα σε ενδιάμεσους σταθμούς. Στη συνέχεια κάποια δρομολόγια εκτράπηκαν προς εναλλακτικές οδούς, ή μεταφέρθηκαν οδικώς με φορτηγά. Όμως η εναλλακτική διαδρομή, από τα Κούλατα της Βουλγαρίας, κόστισε σε χρόνο και χρήμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συνδέσου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Γ. Βουλή το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις κυμαίνεται μεταξύ 20%-25%, χωρίς να συνυπολογίζεται η χρονική καθυστέρηση, κατά μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες, η οποία είναι αναπόφευκτη, καθώς η βουλγαρική πλευρά μπορεί να υποδεχτεί μέχρι δύο μηχανές με 35 βαγόνια έκαστη κάθε φορά. Ακόμα και σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσπαθεί να διαχειριστεί τα βαγόνια που ξέμειναν και συσσωρεύτηκαν στο ελληνικό δίκτυο, εντός της ΠΓΔΜ, στα σύνορα Ουγγαρίας Σερβίας, αλλά και στη Βουλγαρία όπου λόγω έργων η δυνατότητα μεταφοράς είναι περιορισμένη. Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα, εκτιμούν πηγές από την εταιρεία, σημεινώνοντας ότι “περιμέναμε να δουλέψουμε τις γιορτές, που το μεταφορικό έργο είναι αυξημένο”. Για τις καθυστερήσεις η  ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναγκαστεί να πληρώσει σταλιές, τις οποίες θα μεταφέρει με τη σειρά της στους τελικούς παραλήπτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος Βασίλη Καμπάκη οι σταλιές κυμαίνονται περίπου στα 100 ευρώ ανα βαγόνι, την κάθε μέρα καθυστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι για ένα βαγόνι με εμπορεύματα που εγκλωβίστηκε στη μέση της διαδρομής το εικοσαήμερο του αποκλεισμού, ο τελικός παραλήπτης θα κληθεί να πληρώσει περί τα 2.000 ευρώ επιπλέον. Λεπτομέρεια: πολλοί έμποροι έκαναν παραγγελίες α’ υλών και εμπορευμάτων και προπλήρωσαν σε μετρητά (λόγω capital controls) για να μπορέσουν να δουλέψουν την εορταστική πέριοδο. Τώρα όχι απλώς θα πληρώσουν “καπέλο” αλλά κινδυνεύουν να παραλάβουν το εμπόρευμα αφού περάσει η εορταστική περίοδος.

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΦΗΜΗ

“Η ζημιά που υπέστη η χώρα από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη υπερβαίνει κατά πολύ τη ζημιά που υπέστησαν όσες επιχειρήσεις εμπιστεύτηκαν το λιμάνι του Πειραιά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προστίθεται σε περιστατικά όπως της εταιρείας” εκτιμά στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Στο επίπεδο της φήμης εντοπίζει τη μεγαλύτερη ζημιά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος. Δημιουργείται μια εικόνα ότι η διέλευση από την Ελλάδα δεν έχει σταθερότητα και αυτό είναι πολύ χειρότερο από την απώλεια κάποιων φορτίων, εκτιμά ο κ. Καμπάκης, υπενθυμίζοντας ότι τα φορτία που χάθηκα από τις απεργίες του 2007-2008 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν επανήλθαν ποτε. “Τότε ήταν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, χθες οι μετανάστες, αύριο ίσως οι αγρότες. Όμως αν ένα φορτίο καθυστερήσει να φτάσει στον παραλήπτη κι αυτός με τη σειρά του φανεί ασυνεπής στους δικούς του πελάτες, την επόμενη φορά θα επιλέξει μια άλλη διαδρομή”.

Ήδη 100 κοντέινερς της Hewlett Packard κατευθύνθηκαν αντί του Πειραιά στο λιμάνι του Κόπερ στη Σλοβενία. Και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετρά απώλειες από πλοία που μετέφεραν μεταλλεύματα και άλλαξαν ρότα για να αποφύγουν την εμπλοκή στο κομμάτι της σιδηροδρομικής τους μεταφοράς στον τελικό τους προορισμό.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 13/12/2015

Σχολιάστε