Κι όμως, αναπτύσσονται…

Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που  αναπτύσσονται, κάνουν προσλήψεις, ανοίγονται σε αγορές του εξωτερικού. Σε τέτοιες υγιείς μεταποιητικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη και διακρίθηκαν την περσινή χρονιά,  απένειμε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για τέταρτη χρονιά τα Βραβεία «Ελληνική Αξία».

 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Φωτό: Αλέξανδρος Αβραμίδης

12394553_933610893396599_1137058453_o.jpg“Σε πείσμα των καιρών, και κάποιας μεμονωμένης μειοψηφίας συμπολιτών μας που εξακολουθούν μετά από πολλά χρόνια να διέπονται από παντελώς ξεπερασμένες ιδεοληπτικές αντιλήψεις για την επιχειρηματικότητα, οι ξεχασμένες από την ελληνική πολιτεία βιομηχανίες της ελληνικής περιφέρειας, συνεχίζουν να εισφέρουν, παλεύοντας χωρίς υποστήριξη, με την καθημερινή τους δράση, στη δημιουργία εθνικού πλούτου, χαράσσοντας με τις επιτυχίες τους την πορεία της χώρας για ένα καλύτερο μέλλον” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θάνος Σαββάκης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων. “Ας χαμηλώσουμε επιτέλους τους τόνους, και ας συζητήσουμε για τα ουσιαστικά ζητήματα, για να συμφωνήσουμε γρήγορα στην πορεία προς το αύριο της χώρας μας. Αν δεν το πετύχουμε έστω και αυτή την ύστατη ώρα, η αναβλητικότητα μας αυτή, θα ισοδυναμεί με ένα ακόμα πισωγύρισμα και μάλιστα πολλών ετών” πρόσθεσε.

Για την επιλογή των επιχειρήσεων συγκροτήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τον πρόεδρο  και τους πρυτάνεις των τριών πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Κώστα Γραμμένου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  Αχιλλέα Ζαπράνη και του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκας, Πρύτανης, τον πρόεδρο και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΒΒΕ, Αθανάσιο Σαββάκη και Γιάννη Σταύρου αντίστοιχα.

12369749_933610916729930_1723816163_o.jpg

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Τα τρία βραβεία απονεμήθηκαν στις εταιρείες:

•ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Αποτελείται από οκτώ εταιρίες στους τομείς των γεωργικών εφοδίων, του πολλαπλασιαστικού υλικού σπόρων, του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, των εργαστηριακών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, των αγροτικών προϊόντων ποιότητας, και, της διαχείρισης θερμοκηπίων υψηλής τεχνολογίας. Πραγματοποιεί κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 60 εκ. ευρώ και απασχολεί 420 άτομα συνολικά, ενώ περισσότερο από το 50% του ανθρώπινου δυναμικού της είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

•“Η ΠΙΝΔΟΣ”. Αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης στην Ελλάδα από το 1958, με κύκλο εργασιών 180εκ. ευρω και περισσότερους από 800 εργαζόμενους τη διετία 2013 -2014. Το 2014 ο αγροτικός πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων, αύξησε την παραγωγή του κατά 10%, αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 8,5%, ενώ, αύξησε τον αριθμό εργαζομένων κατά 130 άτομα.

•ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ. Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 83% εκ. ευρω, η εταιρεία καταφέρνει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία τριετία ίδιους μ΄ αυτούς που είχε προ κρίσης. Από το 2012 αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της σε ποσοστό 22%. Ο όμιλος εταιρειών Χαϊτογλου απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους και πραγματοποιεί το 33% του κύκλου εργασιών της από εξαγωγές.

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις εταιρίες:

•ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. Με ιστορία μεγαλύτερη των 54 ετών η εταιρεία έχει υλοποιήσει εμβληματικές κατασκευές, όπως ο Πύργος του ΟΤΕ στη ΔΕΘ, το Θέατρο Κήπου, το κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, το νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 50% και με αντίστοιχη κερδοφορία, την τελευταία τριετία, η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 20% τη διετία 2014-2015. Ο όμιλος ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ έχει αυξήσει την απασχόληση των εργαζομένων του την τελευταία δεκαετία σε ποσοστό 140%.

•DOPPLER ΑBEΕ. Ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή από το Πολύκαστρο Κιλκίς το 2000, στον τομέα των ανελκυστήρων, και σήμερα απασχολεί 180 εργαζομένους. Η εταιρεία σχεδίασε και πωλεί καινοτόμο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας σε ανελκυστήρες. Διατηρεί θυγατρικές και γραφεία σε Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 60 χώρες.

Στην ίδια κατηγορία έπαινος απονεμήθηκε στην εταιρεία ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ. Η εταιρεία λειτουργεί απρόσκοπτα τα τελευταία 50 χρόνια στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Την εποχή της κρίσης διατήρησε σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων της, αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 4,5% και τα μικτά της κέρδη κατά 28,9%, ενώ εν μέσω κρίσης ολοκλήρωσε το 2014 επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,2 εκ. ευρώ.

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Το βραβείο στην εταιρία B&T COMPOSITES ΤΙΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΒΕΤΕ, με έδρα τη Φλώρινα. Από το 2007 δραστηριοποιείται στον τομέα των σύνθετων υλικών, με εφαρμογή στους τομείς: της ναυσιπλοΐας, της βιομηχανίας και των υποδομών. Η εταιρεία εξάγει το 90% της παραγωγής της, αύξησε το προσωπικό της κατά 50% και τον κύκλο εργασιών της κατά 15%. Συνεργάζεται με εγχώρια Πανεπιστημιακά ιδρύματα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης) και καινοτομεί διαρκώς, παράγοντας νέα προϊόντα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε γυναίκα επιχειρηματία που υπό την ηγεσία της, η εταιρία που διευθύνει εφάρμοσε σύγχρονα συστήματα διοίκησης, αναπτύχθηκε μέσα στην οικονομική κρίση, σημείωσε σημαντικές επιδόσεις στο πεδίο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, έδωσε ουσιαστική σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και ανέπτυξε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στην κυρία Κατερίνα Νένδου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας ΝΕΝΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΕ SELECT. Η κ. Νέγδου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ από το 2009, και το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της Διοικητικής Επιτροπής.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποφάσισε να απονείμει το βραβείο καινοτομίας  στην εταιρία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΕΕ, η οποία καινοτομεί εφαρμόζοντας πρώτη στην Ελλάδα διαδικασίες αποτύπωσης της αγροτικής διαχείρισης, μέσα από την ηλεκτρονική mobile εφαρμογή «Βέλτιστη Γεωργία». Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1969 και είναι η πρώτη στην εγχώρια αγορά κατεψυγμένων λαχανικών και ζυμών. Διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες λαχανικών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους, και, διαθέτει τα προϊόντα της σε 11.000 σημεία πώλησης

ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Τα βραβεία εξαγωγικής αριστείας απονεμήθηκαν στις επιχειρήσεις:

•SMILE COSMETICS ΒΟΣΜΑΝΔΡΟΣ. Τα καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα περιποίησης δέρματος εξάγονται σε σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Νότια Αμερική. Το 70% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές. Ο τζίρος της την τελευταία τριετία αυξήθηκε κατά 15% ενώ παραμένει σταθερά κερδοφόρα την εποχή της οικονομικής κρίσης.

•ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ. Είναι μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα (με ρυθμό ανάπτυξης 70% σε 5 χρόνια). Εξάγει την πλειοψηφία των προϊόντων της σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Βαλκάνια και μέση Ανατολή. Οι εξαγωγές, που αποτελούν το 18% του τζίρου της εταιρείας, έχουν αυξηθεί κατά 44% τα τελευταία 5 χρόνια.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποφάσισε να απονείμει έπαινο στην ΕΚΜΕ ΑΕ που δραστηριοποιείται στον τομέα των διυλιστηριακών / βιομηχανικών κατασκευών η οποία διπλασίασε τις εξαγωγές της τη διετία 2013 -2014. Το 40% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές, σε περισσότερες από 25 χώρες. Παρά το δυσμενές περιβάλλον δραστηριοποίησης (μείωση τιμών πετρελαίου, κυρώσεις σε Ρωσία, capital controls στην Ελλάδα), το 2016 αναμένεται διπλασιασμός των εξαγωγών της

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Η Επιτροπή Αξιολόγησης απένειμε το βραβείο περιβαλλοντικής αριστείς στην εταιρεία SP-CARTONPACK HELLAS AE, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με το ISO 14001, αναμένει την πιστοποίηση με το πρότυπο αειφορικής δασικής διαχείρισης (FSC) εντός του 2016. Στην παραγωγική της λειτουργία η εταιρεία έχει καθιερώσει προγράμματα μείωσης κατανάλωσης νερού ψύξης με χρήση αερόψυκτων διατάξεων, εξοικονόμησης νερού πλύσης και εξοικονόμησης ενέργειας, βελτιστοποίησε τη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Οι επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας που ξεχώρισαν για την υιοθέτηση τεχνολογιών που τις κατέστησαν ανταγωνιστικότερες «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ» και βραβεύτηκαν από το ΣΒΒΕ ήταν:

•ΟΜΙΛΟΣ ALUMIL. Η μεγαλύτερη βιομηχανία σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στην Ελλάδα ανέπτυξε πρόσφατα ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, για λογαριασμό της Google, ενώ περισσότερο από το 2,2% του κύκλου εργασιών της αφορά δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Ο όμιλος απασχολεί 745 άτομα στην Ελλάδα, και περισσότερα από 1.700 στις 61 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ πραγματοποιεί το 85% του κύκλου εργασιών της από εξαγωγές.

•DΑSTERI ΑΕ. Η εταιρεία λειτουργεί στην ακριτική Αλεξανδρούπολη δυο καθετοποιημένες μονάδες παράγοντας εδώ και 40 χρόνια φωτιστικά για οχήματα. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και ξεχωριστό τμήμα μελετών και σχεδιασμού προϊόντων, στελεχωμένο από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Το σύνολο των προϊόντων της συμμορφώνεται με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ποιότητας. Διαθέτει σημεία πώλησης σε 47 χώρες του κόσμου.

Έπαινος στην ίδια κατηγορία απονεμήθηκε στην CONTROLA AEBE, η οποία κατασκευάζει πρωτότυπα όργανα υψηλής τεχνολογίας για χρήση σε ερευνητικά και παραγωγικά έργα. Η εταιρεία είνια πρωτοπόρος στη δημιουργία ψηφιακού συστήματος μέτρησης της περιεκτικότητας του ανθρακικού ασβεστίου στο έδαφος, με διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον οργανισμό βιομηχανικής ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και εξαγωγές σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Επίσης, συμμετέχει σε πλήθος ερευνητικών έργων, με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελείται από άρτια εκπαιδευμένους χημικούς, βιολόγους, χημικούς μηχανικούς και ηλεκτρονικούς μηχανικούς.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ,

Οι εταιρείες που υλοποίησαν επιτυχημένες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και βραβεύτηκαν από τον ΣΒΒΕ ήταν:

•ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ. Η εταιρεία επένδυσε 3,5εκ.ευρω σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και χορηγίες στην περιοχή που είναι εγκατεστημένη. Επίσης νέβαλλε στην αντιμετώπιση της ανεργίας στο Δήμο Αριστοτέλη, απασχολώντας 255 εργαζόμενους κάτω των 30 ετών, αύξησε το ποσοστό των αγορών της από την τοπική αγορά κατά 166% το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ το 90% των προμηθευτών της είναι ελληνικές επιχειρήσεις (22% εξ΄αυτών έχουν έδρα στον Δήμο Αριστοτέλη). Τέλος, όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της επιτροπής αξιολόγησης η εταιρεία ανακύκλωσε το 86% των αποβλήτων που προέκυψαν από τις δραστηριότητες της.

•ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ. Η γαλακτοβιομηχανία υλοποιεί δράσεις βοήθειας προς τους πρόσφυγες της Ειδομένης, με την αποστολή προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης, συνεργάζεται με εθελοντικές ομάδες και με τον Ερυθρό Σταυρό, διοργανώνει πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την υγεία και τη διατροφή, για μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων, χορηγεί καθημερινά φρέσκα προϊόντα στο «Χαμόγελο του Παιδιού Θεσσαλονίκης» στα «Παιδικά χωριά SOS στο Πλαγιάρι», στο «Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία», ενώ στηρίζει έμπρακτα τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, την Τράπεζα Τροφίμων και τα Κέντρα Υποδοχής Αστέγων συσσίτια κλπ

•ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ. Η εταιρεία συνεργάσθηκε με την Action Aid, για την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος υδροδότησης 43.000 ανθρώπων στο Usigu της Κένυα. Επίσης συνεργάσθηκε με το Χαμόγελο του Παιδιού για την επάνδρωση της Εθνικής Γραμμής SOS 1056 με 9 Κοινωνικούς λειτουργούς και 5 ψυχολόγους. Ακόμη, συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης και από το 2010 είναι μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Συμμετείχε στο εθελοντικό πρόγραμμα εμπλουτισμένης εκπαίδευσης “Fast Track Κids” μεταφέροντας παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών στους χώρους εκπαίδευσής τους.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Για την συνολική προσφορά στην οικονομία της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συμπλήρωσε φέτος 80 χρόνια ζωής, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των εγχώριων επιχειρήσεων, στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και στην διάδοση της ιδέας της κοινωνικής αλληλεγγύης

————

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το ίδιο βήμα, τα τέσσερα που απονέμονται τα βραβεία “Ελληνική Αξία”, δύο διαδοχικοί πρόεδροι του Συνδέσμου ζητούν το ίδιο πράγμα από τους εκπρόσωπους πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων: την ύπαρξη βιομηχανικής πολιτικής, ζητούμενο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ο ΣΒΒΕ ζητά κανόνες λειτουργίας και ελέγχου των αγορών, ίσες ευκαιρίες σε όλες τις επιχειρήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, συνθήκες που να επιτρέπουν την ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, σταθερό, απλό και φιλικό κανονιστικό περιβάλλον, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξή τους και δεν θ΄ αποτελεί πρόσκομμα στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η νέα βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στις οριζόντιες πολιτικές, τις κανονιστικές διατάξεις και ρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, στα προγράμματα χρηματοδοτικής υποστήριξης, στις πολιτικές ενίσχυσης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, και στις πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομικής ικανότητας της βιομηχανίας.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 13/12/2015

Σχολιάστε