Μοδιάνο και παραλία στο δήμο Θεσσαλονίκης

_P2D3976 copyΣε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και Δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση της αγοράς Μοδιάνο και της παραλιακής ζώνης από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Θ” ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι θετικός στην προοπτική να εξαγοράσει το ποσοστό του δημοσίου στην Αγορά Μοδιάνο. Η κλειστή αγορά διέπεται από το καθεστώς τής “κοινωνίας δικαιώματος”. Συνολικά 59 συνιδιοκτήτες κατέχουν το 56,37% εξ αδιαίρετου της Στοάς Μοδιάνο, ενώ ο 60ός ιδιοκτήτης είναι το ελληνικό Δημόσιο με 43,63%. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν απίθανο ένας ιδιώτης να θελήσει να αγοράσει ένα διατηρητέο σε κακή κατάσταση αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό στο σύνολο του κτιρίου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει το ενδεχόμενο να αναζητήσει χρηματοδότηση (ενδεχομένως μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και να αποκτήσει το ποσοστό του Δημόσιου στην εμβληματική αγορά. Στα σχέδιά του δήμου είναι να συγκρότηση μια εταιρεία αξιοποίησης με τη συμμετοχή των συνιδιοκτητών, ώστε η αγορά να ανακαινιστεί και να αποκτήσει νέα ζωή. Σημειωτέον ότι η Μοδιάνο θεωρείται διατηρητέα και ως προς τη χρήση της, ως παραδοσιακή αγορά τροφίμων.
ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε πολύ καλό στάδιο είναι και οι συζητήσεις για την μακροχρόνια παραχώρηση στο δήμο Θεσσαλονίκης, του παραλιακού μετώπου από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ο δήμος πρότεινε αντί αντιτίμου να δοθεί ένα ποσοστό επί των μελλοντικών εσόδων (της τάξης του 20%) που θα προέρχονται από την εκμετάλλευση των υφιστάμενων οικημάτων. Από την παραχώρηση θα εξαιρεθούν δύο εκκλησίες (καθώς και τα αντίστοιχα γήπεδα του περιβάλλοντος χώρου) που βρίσκονται στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο τη δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή δύο αιτημάτων παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων. Το πρώτο αίτημα έχει ως αποδέκτη την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) για τη νέα παραλία και προς το ΤΑΙΠΕΔ για την περιοχή της Σαλαμίνας. Από την καινούρια χρονιά οι δύο εταιρείες θα ενταχθούν στο νέο ταμείο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος συναντήθηκε με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για τα θέματα του παραλιακού μετώπου και με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ (καθώς η ΙΚΘ κατέχει ένα μικρό ποσοστό στη Μοδιάνο). “Πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ανακοινώσεις” ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος απέφυγε να προβεί σε ανακοινώσεις μονομερώς.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αναφερόμενος στον 1ο προβλήτα του λιμανιού, στον οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί ρόλο, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι “προφανώς δεν μπορεί να αλλάξουν οι χρήσεις και ο χαρακτήρας που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Θα διατηρήσει αυτό το χαρακτήρα ακριβώς και δεν θα αλλάξει”. Μεταξύ των θεμάτων που θα ρυθμιστούν με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ, είναι και η αύξηση του ανταλλάγματος το οποίο σήμερα είναι 2% επί του τζίρου και εισπράττεται από το ελληνικό δημόσιο. Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης (κυρίως στην περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά) το ΤΑΙΠΕΔ πρότεινε να αυξηθεί το  ποσοστό του ανταλλάγματος παραχώρησης από 2% σε 3,5% και να δίνεται στους δήμους. Ωστόσο πρόκειται απλώς για πρόταση, επί της οποίας θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Επειδή όμως το 3,5% επί του τζίρου είναι μεγάλο ποσό (ιδιαίτερα αν η κίνηση αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όπως προσδοκά το ΤΑΙΠΕΔ) δεν ειναι καθόλου βέβαιο ότι το δημόσιο θα απαρνηθεί αυτό το έσοδο.
Σ.Χριστοφορίδου
δημοσιεύτηκε στη «Θεσσαλονίκη» 21/12/2015

Σχολιάστε