Hangover λόγω ΕΦΚ στο κρασί

Εκατοντάδες οινοποιεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες, ενώ εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 
Αιτία η ασάφεια του νομικού πλαισίου για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (ΕΦΚ) και το γεγονός ότι πολλά τελωνεία δεν γνώριζαν τι πρέπει να πράξουν, με αποτέλεσμα πχ, για εξαγωγές σε Τρίτες χώρες να ζητείται προπληρωμή του φόρου. Προβλήματα ανακύπτουν με τις εγγυοδοτικές επιστολές, την ογκομέτρηση των δεξαμενών και την καθημερινή διαχείριση. Δεν είναι όμως μόνο πρόσκαιρο το πρόβλημα που δημιουργείται από την επιβολή του ΕΦΚ, αλλά απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων οινοποιών. Οι οινοπαραγωγοί όλης της χώρας έκλεισαν χθες τα οινοποιία τους και με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επιδιώκουν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας προχώρησε η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 
ΕΦΑΠΑΞ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Όπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των οινοποιών η επιβολή του ΕΦΚ θα οδηγήσει πολλά οινοποιεία, ιδίως μικρά, στο «λουκέτο», ενώ τελικά θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, αφού θα αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στον κλάδο. Ο ΕΦΚ ορίστηκε στα 20 ευρώ ανά εκατό λίτρα (hl), ανεξαρτήτως αν ο οινοποιός πουλά το προϊόν στη χονδρική προς 12 ευρώ ή προς 1 ευρώ το λίτρο.  Στα φθηνά κρασιά που αποτελούν και την πλειοψηφία η αύξηση θα είναι πάνω από 20% το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση στην τιμή του κρασιού. 
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι μεγάλοι οινοπαραγωγοί υποχρεούνται σε σύσταση “φορολογικής αποθήκης” με καταβολή εγγύησης 10.000 ευρω ανά 1000 τόνους προϊόντος και να αποδίδουν στο κράτος τον ΕΦΚ στις 25 του επόμενου μήνα όταν είναι γνωστό ότι η αγορά δουλεύει με 4-5 μήνες πίστωση. Για τους μικρούς οινοπαραγωγούς, που παράγουν μέχρι 100 τόνους ετησίως o ΕΦΚ της χρονιάς φτάνει τις 20.000 ευρώ και μάλιστα υποχρεούνται να τον προκαταβάλλουν εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου- επιπλέον φέτος θα καταβάλουν φόρο και για τα αποθέματα που υπήρχαν στα οινοποιεία στις 31/12/2015.  
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», οινοπαραγωγός Στέλιος Κεχρής ένα μικρό οινοποιείο με 80 χιλιάδες λίτρα παραγωγή και 20 χιλιάδες λίτρα αποθέματα στα βαρέλια για παλαίωση θα υποχρεωθεί να πληρώσει προκαταβολικά 25,6 χιλιάδες ευρω προκειμένου να μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του, από τα οποία θα έχει έσοδα με 4-6 μήνες καθυστέρηση, σύμφωνα με τους ρυθμούς της αγοράς. Έτσι όσοι δεν έχουν πληρώσει τον φόρο δεν μπορούν να πουλήσουν, ενώ όσοι έχουν χρήματα διαθέτουν ένα μέρος της πολύτιμης ρευστότητάς τους για να προκαταβάλλουν χρήματα για μελλοντικές πωλήσεις. 
 Σήμερα, η μέση ετήσια παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.000.000 εκατόλιτρα, εκ των οποίων το 12% εξάγεται. Από το υπόλοιπο ποσοστό το κράτος προσδοκά να εισπράξει 52 εκατ. ευρώ. Είναι όμως ζήτημα αν θα εισπραχθούν τελικά 30 εκατ. ευρώ, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οινοπαραγωγών το παρεμπόριο θα ανθίσει. “Αξίζει για ένα τέτοιο ποσό να κινδυνεύσει ένας κλάδος που αποδίδει τόσα έσοδα και προβάλει την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό;» διερωτήθηκε ο κ. Κεχρής. 
Από την πλευρά του, ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης υποστήριξε ότι η αντίθεση στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι για τον ίδιο θέμα αρχής, κι αυτό επειδή δεν είναι δυνατόν να φορολογείται ένα αγροτικό προϊόν με προστιθέμενη αξία. «Το κρασί είναι ένα αγροτικό προϊόν με αλκοόλη. Κι αν σήμερα είναι η παραγωγή του κρασιού που φορολογείται έτσι, αύριο θα είναι το λάδι και μεθαύριο τα ροδάκινα;»
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον οινοποιείο Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα 20 λεπτά ανά λίτρο, αλλά και η διαφορά που θα υπάρχει ανάμεσα στην ποσότητα που δηλώνεται και εκείνη που πωλείται, χωρίς να υπολογίζουμε τα πρωτόκολλα παράδοσης ή την επιβάρυνση από τυχόν πρόστιμα. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή,όπου θα πρέπει να προϋπολογίζουμε κι αυτό το κόστος» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον Αγησίλαο Ραψανιώτη, πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, «η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε έναν κλάδο που ανθίζει μετά το 2000 και φέρνει συνάλλαγμα ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολο με αυτή τη νέα επιβάρυνση, να παραμείνει ανοιχτό και σε λειτουργία ένα οινοποιείο». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη οι οινοποιοί Γεώργιος Τσάνταλης και Βαγγέλης Γεροβασιλείου.

Σχολιάστε