Εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της οικονομίας του νομού είναι η δημιουργία δρόμων που να συνδέουν την Πέλλα με τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό Ζωτικής σημασίας θεωρείται από παράγοντες της οικονομίας της περιοχής και η δημιουργία πύλης εισόδου – εξόδου στα σύνορα και τελωνείου
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Το μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης και εξαγωγής μεταποιημένων φρούτων της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και λαχανικών, η Πέλλα, δεν έχει πρόσβαση στην Εγνατία οδό και δίοδο προς την ΠΓΔΜ. Επιπλέον, ο νομός διαθέτει προς επένδυση στον τομέα του τουρισμού ένα τεράστιο κεφάλαιο φυσικών και αρχαιολογικών πόρων, το οποίο μπορεί να αποδώσει πολλά περισσότερα στην περιοχή, αν διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών.
Πάγια αιτήματα των αιρετών αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, όπως αυτός εκφράζεται από το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο, είναι η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και η δημιουργία υποδομών για ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και των αερομεταφορών.
Αποκομμένοι
από Εγνατία και σύνορα
Εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της οικονομίας του νομού, όπως υποστηρίζει ο νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης, είναι η δημιουργία δρόμων που να συνδέουν την Πέλλα με τον οδικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι (ΠΑΘΕ) και την Εγνατία οδό. Προς το παρόν το έργο είναι στη φάση… προώθησης της μελέτης, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η κατασκευή “άτυπων” καθέτων αξόνων καθέτων συνδετήριων αξόνων (Γιαννιτσά-Αλεξάνδρεια και Σκύδρα-όρια νομών Πέλλας, Ημαθίας).
Ζωτικής σημασίας θεωρείται από παράγοντες της οικονομίας της περιοχής και η δημιουργία πύλης εισόδου – εξόδου στα σύνορα και τελωνείου. “Είμαστε ο μοναδικός νομός της Βόρειας Ελλάδος που δεν έχει πρόσβαση στην Εγνατία οδό, δεν έχει τελωνείο και δίοδο προς το γειτονικό κράτος για την υποστήριξη των παραδοσιακών εμπορικών σχέσεων με τη γείτονα χώρα. Ζητάμε και διεκδικούμε τη κατασκευή οδικού άξονα από τη Χαλκηδόνα έως τα όρια του νομού Πέλλας, καθώς και την υιοθέτηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της προτεραιότητας πραγματοποίησης του έργου το συντομότερο δυνατό. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν φανεί με την κατασκευή τμημάτων του οδικού δικτύου το οποίο όμως απέχει από τα αιτήματά μας”, επισημαίνει ο κ. Τσώτσος.
Σιδηροδρομικό δίκτυο
Η χάραξη της γραμμής Θεσσαλονίκη – Χαλκηδόνα – Πέλλα – Γιαννιτσά – Σκύδρα αποτελεί αίτημα δεκαετιών για την Πέλλα. Ο σιδηρόδρομος θα φέρει σε επαφή το νομό Πέλλας με τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι πολύ βασικό για την οικονομία της περιοχής. Επιπλέον, στα αιτήματα των φορέων της περιοχής περιλαμβάνεται και ένα αίτημα που αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης. “Ζητάμε σιδηροδρομικό δίκτυο αξιόπιστο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς Βουλγαρία, κάτι που θα διευκολύνει κατά πολύ τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και τις παρευξείνιες χώρες”, εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πέλλας Ι. Τσώτσος.
Μια τέτοια γραμμή θα διευκόλυνε και τις μετακινήσεις των εργαζομένων και θα αποτελούσε βολική λύση για όσους θα ήθελαν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος του νομού. Η γραμμή είναι μέσα στις προτεινόμενες, σε προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΣΕ, ωστόσο σοβαρό μειονέκτημα παραμένει η έλλειψη σιδηροδρομικών υποδομών σε αυτή τη διαδρομή. Εφόσον κατασκευαστεί η γραμμή, μήκους 44 χιλιομέτρων, η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη στα Γιαννιτσά θα διαρκεί 40 λεπτά.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Κάργκο πτήσεις από το
στρατιωτικό αεροδρόμιο
Τα επιμελητήρια Πέλλας και Ημαθίας διεκδικούν από κοινού την παραχώρηση κατά χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλεξάνδρειας, προκειμένου να δρομολογηθούν πτήσεις κάργκο για την αερομεταφορά νωπών και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών. “Οι αγορές της κεντρικής Ευρώπης έχουν κορεστεί. Πρέπει να στοχεύσουμε στη Ρωσία και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται, πριν από την Ισπανία, που έχει ομοειδή προϊόντα και προωθείται σε αυτές τις αγορές” τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πέλλας Ι. Τσώτσος. “Δεν υπάρχει ασφαλές και επαρκές οδικό δίκτυο προς τη Ρωσία. Από την άλλη και το δικό μας σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είναι συμβατό με αυτό των χωρών του ανατολικού μπλοκ. Η μεταφορά με πλοία κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Η δρομολόγηση πτήσεων κάργκο θα μας βοηθήσει πολύ στην προώθηση των προϊόντων προς χώρες που δεν υπάρχει οδικό δίκτυο”.
ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Τι ζητά ο νομός, τι υλοποιεί η Περιφέρεια
Οι κυριότερες ανάγκες σε ό,τι αφορά υποδομές οδικού δικτύου είναι η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων:
Νέα Χαλκηδόνα – Παραλίμνη – Μελίσσι. Προβλέπεται η παράκαμψη της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ως το Μελίσσι). Η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ολοκληρωθεί το 2009.
Μαυροβούνι – Έδεσσα. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης.
Η παράκαμψη της Έδεσσας, η ολοκλήρωση της οποίας χρονίζει. Σύμφωνα με όσα πρόσφατα ανακοίνωσε ο γ.γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Γ. Τσιότρας, η νότια παράκαμψη ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάζονται δυο τμήματα της νέας εθνικής οδού Χαλκηδόνας – Έδεσσας – Φλώρινας, συνολικού μήκους 3,5 χλμ. Επίσης, γίνεται διαπλάτυνση της παλιάς εθνικής οδού Χαλκηδόνας – Έδεσσας στην περιοχή.
Η βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ΕΟ2 σ’ όλη τη διαδρομή της και ιδιαίτερα του τμήματος Ψηλή Βρύση Άγρα-στροφή Τσάρα.
Μεταξύ των οδικών έργων που κατασκευάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νομό Πέλλας είναι:
Το τμήμα της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Εδεσσας – Φλώρινας – ΠΓΔΜ, στην Παραλίμνη. Το μήκος του δρόμου είναι 5,6 χλμ. και ο προϋπολογισμός του 17 εκατ. ευρώ. Θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009.
Το τμήμα Αγρας – Βρυτά. Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου, μήκους 7,5 χλμ. και προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση του θα χρειαστούν δυο χρόνια έργου.
Η Περιφέρεια εκπονεί μελέτες για άλλα δυο οδικά έργα στο νομό:
Τη σύνδεση του δήμου Πέλλας με τη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Εδεσσας – Φλώρινας – ΠΓΔΜ, μέσω ανισόπεδου κόμβου. Η μελέτη προϋπολογισμού 300.000 ευρώ θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2008.
Τον οδικό άξονα που θα συνδέει το νομό Πέλλας με την Εγνατία οδό. Η μελέτη, προϋπολογισμού 1.365.000 ευρώ, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008.
Στη διαδικασία της ανάθεσης είναι η μελέτη που αφορά στο τμήμα Εδεσσα – όρια νομού Φλώρινας. Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 1,1 εκατ. ευρώ
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για την Πέλλα