Εξαγωγές: «Κλειδί» για να έχει μέλλον η ελληνική οικονομία

«Οι εξαγωγές είναι το μέλλον της οικονομίας μας, αν θέλουμε η οικονομία μας να έχει μέλλον»: στην παραπάνω άποψη, που διατύπωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος, συνέκλιναν όλοι οι εισηγητές και οι συμμετέχοντες στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Οι έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν το 2011 ότι υπάρχει παραγωγική δομή ικανή να στηρίξει την ελληνική οικονομία μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται σήμερα» τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Δημήτρης Λακασάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και την εξωστρέφεια, στο πλαίσιο ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ
Η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των εξαγωγών στην επόμενη τριετία, όπως προκύπτει από έρευνα του ΣΕΒΕ, που παρουσίασε στο συνέδριο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του συνδέσμου, δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης. Σχεδόν στις μισές (44%) κατηγορίες εξαγωγικών προϊόντων, από τις 97 για τις οποίες συλλέγει στοιχεία ο ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Από τις είκοσι κατηγορίες με τις καλύτερες «επιδόσεις» των ελληνικών προϊόντων στις εξαγωγές (με βάση τον μεγαλύτερο δείκτη RCA/ Αποκαλυπτόμενου Συγκριτικού Πλεονεκτήματος), σε 12 κατηγορίες η χώρα μας υπερέχει έναντι των ανταγωνιστών της (Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία).
Η ελληνική γούνα αποτελεί την κορωνίδα των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στις επόμενες εννέα θέσεις κατατάσσονται τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, το βαμβάκι, ο καπνός και τα υποκατάστατα καπνού, η ομάδα αλάτι/θείο/γύψος, τα πλεκτά ενδύματα, τα λίπη και έλαια, ο ι νωποί καρποί και τα φρούτα, τα ψάρια και τα ιχθυηρά, το αργίλιο και τα τεχνουργήματα. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα προϊόντα στις παραπάνω κατηγορίες «χαρακτηρίζονται από χαμηλό δείκτη οικονομικής πολυπλοκότητας και έντονο ανταγωνισμό από χώρες που επίσης έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα», όπως σχολίασε ο α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, τονίζοντας ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σύμφωνα με μελέτη της «Deloitte Business Solutions» για τις τάσεις της οικονομίας, που παρουσίασε στο συνέδριο το στέλεχος της εταιρείας, κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να εστιάσουν σε περιοχές με προοπτικές ανάπτυξης, στην καινοτομία, αλλά και σε νέα τμήματα των αγορών, όπως το λεγόμενο «silver fragment» (επενδύσεις και κατανάλωση από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) και οι καταναλωτικές ανάγκες της ανερχόμενης μεσαίας τάξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
ΜΑΓΑΖΙ-ΓΩΝΙΑ
Απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη των εξαγωγών και της οικονομίας, εν γένει, είναι το διαδίκτυο: «Ο τρόπος που ψωνίζουμε έχει αλλάξει. Το μαγαζί-γωνία είναι το διαδίκτυο. Το 37% των χρηστών του Ίντερνετ εμπιστεύεται σχόλια φίλων ή γνωστών στα social media για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες», σημείωσε ο υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google, κ. Διονύσης Κολοκοτσάς.
Σύμφωνα με μελέτη της «Boston Consulting Group» (BCG), μόλις το 8% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο (high web). Ένα στοιχείο που θα κινητοποιούσε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις προς το να έχουν και online παρουσία είναι ότι μία στις τέσσερις high web επιχειρήσεις διαπιστώνουν αύξηση εσόδων, παρά την κρίση! Παράλληλα, το 42% των high web επιχειρήσεων πραγματοποιούν διεθνείς πωλήσεις, έναντι ποσοστού 9% που έχουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς καθόλου παρουσία στο Ίντερνετ. Το 2010, το διαδίκτυο συνεισέφερε 2,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας το 1,2% του ΑΕΠ (3,8% στην Ε.Ε. των «27»). Το 2015, η συνεισφορά του αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ ή ακόμη και τα 6,5 δισ. ευρώ, με κατάλληλη στρατηγική.
«Η κρίση ευνοεί την επένδυση στην αγορά νέων τεχνολογιών -και η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εξαγωγικό κέντρο σε αυτόν τον τομέα» εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, κ. Τάσος Τζήκας. Παράλληλα, σχολίασε ότι, αν η χώρα μας δεν κάνει την ψηφιακή επανάσταση, δεν θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα για υπέρβαση της κρίσης.
Ο αστάθμητος παράγων
«Ακόμη κι αν μια εταιρεία έχει προοπτικές και αναπτύσσεται σε νέες αγορές, ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας στην πορεία της είναι… το κράτος», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Κωστής Χαντζαρίδης. «Ενώ χρειαζόμαστε σταθερό φορολογικό περιβάλλον με ορίζοντα δεκαετίας, έχουμε μια νέα έκτακτη εισφορά σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακό», πρόσθεσε.
«Το κράτος έχει ‘στραγγίξει’ τους επιχειρηματίες από την όποια ρευστότητα», περιέγραψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκος Πέντζος, «τόσο επειδή καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ στους εξαγωγείς όσο και διότι δεν προχωρά σε συμψηφισμό οφειλών του κράτους με τις υποχρεώσεις των ιδιωτών, αλλά και επειδή μεταθέτει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών έναν μήνα νωρίτερα». Αντιθέτως, ο κρατικός μηχανισμός καθυστερεί την όλη διαδικασία εξαγωγών, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, για μία εξαγωγή απαιτούνται κατά μέσον όρο 20 ημέρες, με σχετικό κόστος ανά εμπορευματοκιβώτιο στα 1.153 δολάρια: «Μία πρόσθετη ημέρα, που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, μειώνει τον όγκο των εξαγωγών κατά περίπου 4%», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος, κ. Ελευθέριος Ιακώβου. Μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ τεκμηριώνουν ότι, περισσότερο κι από την απόσταση και το μεταφορικό κόστος, η ποσότητα των μεταφερόμενων αγαθών εξαρτάται από την ποιότητα των υπηρεσιών logistics.

Πρόεδρος ΚΕΠΕ: «Δεν αποκλείεται και νέο κούρεμα»«Δεν μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί ένα δεύτερο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους», ανέφερε στη δική του ομιλία, στο πλαίσιο του Export Summit, ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητής Παναγιώτης Κορλίρας (φωτ.)Το ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Tasc Force, έχει αναλάβει να καταρτίσει τη λίστα με τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης που μπορούν να περικοπούν, ενόψει του νέου Μεσοπροθέσμου.
Ο καθηγητής Κορλίρας τοποθέτησε χρονικά την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 ή, οριακά, στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, ενώ κρίσιμη είναι η διετία 2013-2014.
Πέρα από το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος», ο κ. Κορλίρας σημείωσε ότι υπάρχει και η περίπτωση η Ελλάδα να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται και, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM και την πιθανή έκδοση ευρωομολόγων, η χώρα μας να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.Σοφία Χριστοφορίδουhttp://www.makthes.gr/news/economy/87791/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s