Έξι χρόνια στα αζήτητα επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση επένδυσης 97,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής γυαλιού στη χώρα άναψε το υπουργείο Ανάπτυξης, με… έξι χρόνια καθυστέρησης. Όμως τώρα, που πια δεν υπάρχει ρευστότητα από πλευράς τραπεζών, είναι πολύ πιο δύσκολο για την εταιρεία να υλοποιήσει την επένδυση, σε σχέση με το 2006- γιατί τότε είχε υποβληθεί ο φάκελος της επένδυσης.

Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο που είχε υποβάλλει η «Kavala Float Glass A.E.» για την ίδρυση μονάδας κατασκευής υαλοπινάκων στη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας συνολικού προϋπολογισμού 97,5 εκ. ευρώ, με επιχορήγηση 29,25 εκατ. ευρώ, με βάση τον επενδυτικό νόμο Ν.3299/2004.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία 200 άμεσων θέσεων εργασίας, άλλων 500 θέσεων αποκλειστικής απασχόλησης σε εργολάβους που θα συνεργαζόταν με τη μονάδα (μόνο για τη μεταφορά θα χρειαζόταν 150 οδηγοί φορτηγών) και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας στην οικονομία της πόλης. Παρά τις αρχικές εγκριτικές αποφάσεις, η επενδυτική πρόταση «θάφτηκε» κάτω από τη γραφειοκρατία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • Ο φάκελος είχε υποβληθεί το 2006, με στόχο την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, που έδινε τη δυνατότητα επιδότησης έως 50%, καθώς η Καβάλα βρίσκεται στην ανώτερη ζώνη του περιφερειακού χάρτη ενισχύσεων. Επειδή ο προϋπολογισμός της επένδυσης υπερέβαινε τα 50 εκατ. ευρώ απαιτούταν η έγκριση της κεντρικής γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία και εδόθη δύο χρόνια αργότερα.
  • Το 2008 με κοινή υπουργική απόφαση των τότε υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη εγκρίθηκε η επένδυση με επιχορήγηση 40%. Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε το φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να απαντήσει ένα χρόνο αργότερα (!) ότι δεν χρειαζόταν η γνωμοδότησή της και ότι η επένδυση μπορούσε να προχωρήσει.
  • Όμως το 2009 ήταν χρονιά εκλογών. Στη θέση της υπουργού Ανάπτυξης τοποθετήθηκε η Λ. Κατσέλη, αλλά μέχρι να έρθει η ώρα να ενημερωθεί για το θέμα αντικαταστάθηκε από τον Μ. Χρυσοχοϊδη, τον Ιούνιου του 2010.
  • Επί υπουργίας του τελευταίου το ποσοστό της χρηματοδότησης μειώθηκε από 40% σε 30%. Μάλιστα, ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την επένδυση «αμφίβολου χρησιμότητας» και βιωσιμότητας, θεώρησε λάθος το προϊόν το οποίο σχεδίαζε να παράγει η εταιρεία (με το σκεπτικό ότι στην Τουρκία και τη Βουλγαρία παράγεται πολύ φθηνότερο γυαλί) και πρότεινε στην εταιρεία να στραφεί στα «ενεργειακά» προϊόντα, να υποβάλλει με επικαιροποιημένο φάκελο και να ενταχθεί στον νέο αναπτυξιακό (που συνέτασσε το Υπουργείο εκείνη την περίοδο).
  • Η εταιρεία επικαιροποίησε τον φάκελο και τον Απρίλιο του 2011 έλαβε νέα έγκριση από την κεντρική γνωμοδοτική επιτροπή, ενώ στο τέλος του έτους, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Μωραϊτης ενέκρινε το ύψος της επιδότησης, χωρίς όμως να στείλει το φάκελο στη Βουλή.
  • Το 2012 το θέμα τέθηκε και από την Α. Διαμαντοπούλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο, επί κυβερνήσεως Παπαδήμου προκειμένου η κυβέρνηση που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές να προχωρούσε αυτό και άλλα «ώριμα» επενδυτικά σχέδια.

Η είδηση ότι ο (ένας ακόμη) υφυπουργός Ανάπτυξης  ενέκρινε το σχέδιο έφτασε την ώρα που οι επενδυτές είχαν σχεδόν πάψει να ασχολούνται με την υπόθεση. Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή η εταιρεία δεν βιάζεται να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις και σχέδια για την επένδυση, τουλάχιστον μέχρι να είναι σίγουρο ότι ο φάκελος θα πάει τελικά στη Βουλή και μέχρι να λάβει την τελική έγκριση. Εξάλλου, μετά από σχεδόν επτά χρόνια, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι πια πολύ δύσκολη η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού. «Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια» αναφέρει στη «Μ» η εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Λένα Γαρυφάλλου.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει επιχορήγηση 30% μέσω επενδυτικού νόμου και το υπόλοιπο 70% από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. της «Kavala Float Glass Α.Ε.» (στην οποία συμμετέχουν με 40% η καβαλιώτικη εισαγωγική εταιρεία γυαλιού, «Γαρυφάλλου ΑΕΒΕ», 40% η ελβετική «Metron Holdings AG», και 20% η εταιρεία, «Ι. Βαμβακούρης-Γ. Αρμούτης»)

————

Στις 7 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει άμεσα τις προτάσεις για μεγάλες επενδύσεις (άνω των 50 εκ. ευρώ) που είχαν υποβληθεί για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και σημείωναν σημαντικές καθυστερήσεις. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις ένταξης τριών έργων που θα σταλούν για έγκριση από τη βουλή.  Το δρόμο για τη βουλή θα πάρουν άλλοι δυο «αραχνιασμένοι» επενδυτικοί φάκελοι, που αθροιστικά με την επένδυση στην Καβάλα είναι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 242 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τις επενδύσεις:

– της επιχείρησης «Ανωνυμη Τουριστικη Εταιρεια Ηλιος ΑΕ» για την ίδρυση συνεδριακού κέντρου, εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων των Μονάδων Elounda Bay Palace & Elounda Beach κλπ, συνολικού προϋπολογισμού 50,45 εκ. Ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 15,067 εκ Ευρώ.

– της «Αυτοκινητοδρομιο Πατρας Ανωνυμος Εταιρεια» που αφορά στην ίδρυση αυτοκινητοδρομίου στην περιοχή Χαλανδρίτσα, του Δήμου Φαρρών, του Νομού Αχαΐας, συνολικού προϋπολογισμού 94,6 εκ. ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 28,92 εκ. ευρώ.

Εκτός από τους παραπάνω φακέλους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου επανεξετάζουν, τέσσερα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού και αξιολογούν ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στον κλάδο των Α.Π.Ε. για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s