5200 λουκέτα σε 9 μήνες στη Θεσσαλονίκη

φωτο. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Πάνω από 5200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έβαλαν λουκέτο από την αρχή του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εγγραφών διαγραφών του Βιοτεχνικού και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως τα νέα μέλη των δύο επιμελητηρίων μόλις που ξεπερνούν τα 3.200 το ίδιο διάστημα, δημιουργώντας ένα αρνητικό ισοζύγιο 2.000 επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα σε τρεις μήνες (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) διαγράφηκαν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης 1021 επιχειρήσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαγραφέντων από 2.789 το εξάμηνο σε 3810 το εννεάμηνο! Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών τους πρώτους εννιά μήνες του 2012 ήταν 2689, με αποτέλεσμα το ισογύγιο εγγραφών-διαγραφών να είναι αρνητικό κατά 1121 επιχειρήσεις. Συνολικά από την αρχή του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 οι εγγραφές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ήταν 16.501 και οι διαγραφές 20.705, δηλαδή την περίοδο της κρίσης τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 4.200. Οι περισσότερες διαγραφές (87,5%) καταγράφονται σε ατομικές επιχειρήσεις (18.127 έναντι 13.991 που ιδρύθηκαν) και δευτερευόντως στις ομόρρυθμες επιχειρήσεις (1.860 διαγραφές έναντι 1.387 εγγραφές)
Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕ
Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 1.407 βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. Οι περισσότερες διαγραφές του εννεαμήνου (1.125) αφορούσαν σε ατομικές επιχειρήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία ήταν ότι κρίθηκε ασύμφορη η λειτουργία τους (919 έναντι 835 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα) ενώ 16 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση. Οι αριθμοί περιγράφουν την παρατεταμένη ύφεση στην οποία βρίσκεται ο βιοτεχνικός κλάδος, καθώς το 2012 συνεχίζεται το κακό σερί της προηγούμενης χρονιάς, οπότε 1.445 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα του 2012, μόλις 517 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών έναντι 595 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-13%).
«Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει άλλες αντοχές, έχει στραγγίξει. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να αναλώνεται σε ανελέητες φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων και σε πρωτοφανή λιτότητα. Και η λιτότητα πρέπει να έχει ένα όριο».

—————-

«Αν δεν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και δεν γίνει ουσιαστική και σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές μας, για το ότι το εξοντωτικό πρόγραμμα που μας έχει επιβληθεί δεν μπορεί να υλοποιηθεί, η χώρα θα συνεχίσει να βουλιάζει στο τέλμα. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει τέλος στο απύθμενο πηγάδι που βουλιάζουμε» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι είναι εγκληματικές οι οριζόντιες περικοπές μισθών και η επιβολή φορολογικού συντελεστή στο 35% από το πρώτο ευρώ και μηδενικό αφορολόγητο για τις ελεύθερους επαγγελματίες.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/economy/94486/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s