Επιχειρείν: Αναζητά διεξόδους στη βαλκανική γειτονιά

Σε μια αγωνιώδη περίοδο για την ελληνική οικονομία, με την οικονομική κρίση να ενισχύεται από την πολιτική αβεβαιότητα, η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης αναζητά διεξόδους στις αγορές των Βαλκανίων. Εξάλλου, στα χρόνια της κρίσης οι θυγατρικές των ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια ενίσχυσαν με κεφάλαια τις μητρικές, ενώ είχαν και ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των χωρών που εδρεύουν.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου Επιχειρηματικών Φορέων Ελληνικών Επιχειρήσεων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με σκοπό να υποστηρίξει τη διεθνοποίηση και την επέκταση των παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του βορειοελλαδικού τόξου, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω του δικτύου, οι επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Βουλγαρία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Ρουμανία θα έχουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι, από άλλους έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω χώρες, έτσι ώστε να προσαρμοστούν γρήγορα στο νέο περιβάλλον, να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» και να κάνουν τις βέλτιστες επιχειρηματικές επιλογές. Στο δίκτυο, εκτός από τον ΣΒΒΕ συμμετέχουν η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία, το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία, η Ένωση Ξένων Επενδυτών στην ΠΓΔΜ, το Ελληνορουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Ρουμανία και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία.
«Ο ΣΒΒΕ και οι πέντε φορείς, γνωρίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα μας και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, παρακάμπτουν την αναβλητικότητα της δημόσιας διοίκησης που δεν έχει προσφέρει καμία ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, και αναδεικνύουν τη μοναδική στρατηγική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευημερίας στην Ελλάδα: τη διεθνοποίηση της βιομηχανίας και την ανάπτυξη διεθνών δικτυώσεων» αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Δημιουργούμε μία κοινή πλατφόρμα με στόχο τη δικτύωση των επιχειρήσεων μελών μας, την αλληλοϋποστήριξη για την ανάπτυξη στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης» ανέφερε πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης. Κατά τον ίδιο, η κίνηση αυτή δεν συνδέεται με την υποστήριξη νέου κύματος μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Εξάλλου, κατά τον ίδιο «καταρρίπτεται ο μύθος της μετανάστευσης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια», καθώς κατά κανόνα οι μεγάλες επιχειρήσεις διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα και επεκτείνονται στα Βαλκάνια με θυγατρικές, προκειμένου να διεισδύσουν σε νέες αγορές.
Επιπλέον, στα χρόνια της κρίσης, οι θυγατρικές των ελληνικών ομίλων ενισχύουν με κεφάλαια τις μητρικές εταιρείες στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να αντλούν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα των χωρών όπου εδρεύουν, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει τη «στρόφιγγα» της ρευστότητας. Μάλιστα, μια από τις πρώτες ενέργειες του νέου δικτύου θα είναι να «χαρτογραφήσει» τις επιλογές χρηματοδότησης και εν γένει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Τα μέλη του δικτύου θα δημιουργήσουν έναν ιστοτόπο, θα εκδίδουν ενημερωτικά news letters, θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν δράσεις για την υποστήριξη των βιομηχανικών επιχειρήσεων που θέλουν να επεκταθούν στη ΝΑ Ευρώπη, για την προβολή των επιχειρήσεων.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Δικτύωση και με την Τουρκία
Αντίστοιχες κινήσεις δικτύωσης επιχειρεί και το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Νέων Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TUGIAD). Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος, η αντιπρόεδρος της TUGIAD για την περιοχή του Αιγαίου Σεμά Αϊντίν επισήμανε ότι τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχει η τουρκική κυβέρνηση στους επενδυτές είναι μεγαλύτερα για την Κεντρική και την Ανατολική Τουρκία και κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες να απευθυνθούν στην τουρκική κυβέρνηση και το επιμελητήριο, για υποστήριξη σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και την ανεύρεση συνεργατών. Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία και ότι οι έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να μην αναζητούν συνεργάτες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας τις αρχές της Ελλάδας στη γείτονα χώρα. Για παράδειγμα, η Σμύρνη αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Τουρκία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότερες από 4.500 εξαγωγικές εταιρείες.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Επιστροφή 15 χρόνια πριν
Βουλγαρία: Η Ελλάδα είναι η 3η χώρα σε άμεσες ξένες επενδύσεις, με επενδεδυμένα κεφάλαια πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, 45.000 άμεσες θέσεις εργασίας (που φτάνουν τις 70.000 θέσεις εργασίας μαζί με τις συνδεδεμένες εταιρείες), σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα χρόνια της κρίσης οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας στα επίπεδα του 2000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία Σταμάτη Θεοδωρόπουλο.
Σερβία: Η Ελλάδα, είναι ο τρίτος σε μέγεθος επενδυτής με επενδεδυμένα κεφάλαια περίπου 2,5 δισ. και 20.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την κ. Φανίνα Κοβάσεβιτς, διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακολουθούν ανοδική τάση την τελευταία διετία, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
ΠΓΔΜ: Οι ελληνικές επενδύσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αν και τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται νέες επενδύσεις. Συνολικά, οι ελληνικές επενδύσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους τομείς των τραπεζών, της ενέργειας και του λιανεμπορίου, εκτιμάται ότι έχουν δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξένων Επενδυτών στη ΠΓΔΜ Άρη Βλάχο, οι επιχειρήσεις, πέραν του ότι τροφοδοτούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, λειτουργούν και ως γεφυροποιοί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 8/2/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s