Mengia: Παράγει τσιμούχες για τη βιομηχανία με 3D τεχνολογία 

Mέχρι το 2012 οι βιομηχανίες έπρεπε να εισάγουν από το εξωτερικό φλάντζες και τσιμούχες για να πετύχουν την απαραίτητη στεγανοποίηση στις γραμμές παραγωγής. Τρεις μηχανικοί από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να δημιουργήσουν παραγωγική μονάδα και μάλιστα για custom made προϊόντα

IMG_5912Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Christoforidou@makthes.gr

Η Mengia είναι από τις ελάχιστες που εγκαταστάθηκαν στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, τα τελευταία χρόνια. Οι μηχανικοί Ελένη Χρυσίδου, Ελευθερία Λεσκίδου και Δημήτρης Κυριακίδης, που ίδρυσαν την εταιρεία, είδαν ότι υπήρχε πεδίο ανάπτυξης στον τομέα των υλικών στεγανοποίησης για τη βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία. Υλικά στεγανοποίησης χρησιμοποιούνται παντού στη βιομηχανία, σε δίκτυα όπου χρησιμοποιούνται υλικά που δεν πρέπει να διαφύγουν, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ατμός αλλά και αιθυλική αλκοόλη. Σημειωτέον ότι οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, περιορίζονται στην εισαγωγή και εμπορία, ενώ και οι ελάχιστες που έχουν παραγωγική δραστηριότητα  ακολουθούν διαφορετική διαδικασία, που καθιστά την παραγωγή πιο χρονοβόρα και ακριβή.
«Βλέπαμε ότι υπήρχε πεδίο δραστηριοποίησης στο κομμάτι της επισκευής, συντήρησης ή αναβάθμισης βιομηχανικών συστημάτων με προϊόντα στεγανοποίησης που είτε δεν παράγονται στην εγχώρια αγορά είτε το κόστος παραγωγής με τις συμβατικές μεθόδους είναι απαγορευτικά» εξηγεί η κ. Λεσκίδου. «Επενδύσαμε στο σχεδιασμό και στην παραγωγή, με στόχο να δώσουμε την κατάλληλη λύση στεγανοποίησης, εξατομικευμένη για κάθε πελάτη» προσθέτει. Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Νεα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα με 117.748 ευρώ, κεφάλαιο που της επέτρεψε να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό (σκάνερ και κοπτικό μηχάνημα) για να ξεκινήσει την παραγωγή.
IMG_5905.JPGΜΕ 3D ΣΚΑΝΕΡ
«Ο ανταγωνισμός έπρεπε να σχεδιάσει εξ αρχής το προϊόν και μετά να κάνει το καλούπι, κάτι που απαιτεί σε χρόνο εμείς αυτοματοποιήσαμε όλη τη διαδικασία, και παράγουμε με το ήμισυ και χαμηλότερο κόστος, με την ίδια τεχνική και ποιότητα πρώτων υλών όπως και τα πρωτότυπα. Δεν υπάρχουν άλλοι στο χώρο» αναφέρει η κ. Χρυσίδου.
Ο σχεδιασμός γίνεται επί τόπου, με αντίστροφη σχεδίαση, σκανάροντας το πρωτότυπο ανταλλακτικό και χρησιμοποιώντας λογισμικό σχεδιασμού τελευταίας τεχνολογίας. Βάσει αυτού του σχεδίου το προϊόν στεγανοποίησης μπορεί να μπει σε διαδικασία παραγωγής σε χρόνο μηδέν. Καθώς δεν απαιτείται πλέον η κατασκευή μήτρας, εκτός από το χρόνο μειώνεται και το κόστος παραγωγής, ενώ η παραγωγή μπορεί  να περιοριστεί ακόμα και στο ένα τεμάχιο, χωρίς να απαιτείται ελάχιστη παραγγελιά από μέρους του πελάτη. Επιπλέον, τα τρισδιάστατα σχέδια μπορούν να τροποποιηθούν πολύ εύκολα και να προσαρμοστούν στις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε βιομηχανίας. «Αφού αποτυπώσουμε το τρισδιάτατο αντικείμενο μπορούμε να κάνουμε όποια τροποποίηση θέλουμε. Το να είσαι άμεσος σου δίνει την ευελιξία να πειραματίζεσαι. Πολλές φορές μάλιστα δεν κάνουμε αντίστροφη σχεδίαση ενός υπάρχοντος υλικού, αλλά κατασκευάζουμε από την αρχή και προτείνουμε κάποιες λύσεις» αναφέρει η κ. Λεσκίδου.
Η βορειοελλαδική Mengia έχει στο πελατολόγιό της μεγάλες εταιρείες στο χώρο της ενέργειας (ΔΕΗ, Εlpedison), χαλυβουργίες (πχ ΣΙΔΕΝΟΡ), ζυθοποιίες (Αmstel, Μythos), χημικές βιομηχανίες (πχ Τosoh Hellas), φαρμακευτικές (πχ Κορρες), χαρτοβιομηχανίες (πχ ΜΕΛ), γαλακτοβιομηχανίες, εταιρείες τροφίμων κλπ Η εταιρεία προσπαθεί να κάνει άνοιγμα στην αγορά των Βαλκανίων και έχει κάνει τα πρώτα βήματα και στην αγορά της Γερμανίας.
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Η ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων στεγανοποίησης για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ήδη μεταξύ των πελατών της είναι ο ΟΑΣΘ και η ΕΛΒΟ. «Έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να πειραματιζόμαστε με νέα προϊόντα, γιατί δεν μας κοστίζει να κάνουμε το προπαρασκευαστικό δείγμα και μπορούμε να αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα νέους κωδικούς» λέει η κ. Χρυσίδου. Η εταιρεία είχε υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την αγορά κοπτικού μηχανήματος με λέιζερ, τελευταίας τεχνολογίας, αλλά στο μεταξύ η επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων ανέστειλε τα αναπτυξιακά σχέδια.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 8/11/2015

Σχολιάστε