«Δεν έγινε πολύ μεγάλη ζημιά από τα capital controls»

«Τα capital controls δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, σταθερό περιβάλλον υπάρχει και η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που κρατούν μακριά από τη χώρα τις ξένες επενδύσεις». 

Τα παραπάνω υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων Δημήτρης Μάρδας, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). 
“Ότι έγινε μια ζημιά έγινε” αλλά “πολύ μεγάλη ζημιά δεν έγινε” είπε, λέγοντας μάλιστα ότι οι εξαγωγές, η ναυτιλία και ο τουρισμός δεν υπέστησαν το παραμικρό. Προβλήματα αντιμετώπισαν “κάποιες μεταποιητικές για κάποια είδη” και οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, αναγνώρισε, αλλά σημεώσε ότι το ζήτημα ρυθμίστηκε μετά τις 15 Αυγούστου, οπότε οι εγκρίσεις κίνησης κεφαλαίων δεν καθυστερούσαν πολύ. Ο κ. Μάρδας απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων -“υπάρχουν κάποιοι στόχοι αλλά συχνά ανάμεσα στους στόχους και τα αποτελέσματα υπάρχουν αποκλίσεις” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την κυβέρνηση δεν είναι θέμα προτεραιότητας η ελευθερία των καταθετών να διαχειρίζονται τα χρήματά τους κατά τη βούλησή τους, ή όπως το έθεσε ο κ. Μάρδας “το αν κάποιος θα μπορεί να παίρνει τα χρήματα του για να τα παρκάρει στο εξωτερικό”. 
Ερωτηθείς για τη βασική προϋπόθεση για την έλευση επενδύσεων στη χώρα, δηλαδή τη σταθερότητα, υποστήριξε ότι “σταθερό περιβάλλον υπάρχει, και όλο αυτό το εννεάμηνο έδειξε ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα πολιτικά της προβλήματα με τις προβλεπόμενες πολιτικές διαδικασίες οι οποίες έδειξαν ότι πράγματι μπορούμε να διαχειριστούμε και δύσκολες καταστάσεις χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα”. Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα ένας επενδυτής “ψάχνει σαφώς λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερο φορολογικό περιβάλλον, δεν ψάχνει απαραίτητα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές”, έτσι “από τη στιγμή που θεωρούμαστε πολιτικά σταθερή χώρα εκείνο το οποίο διορθώνουμε άμεσα είναι η γραφειοκρατία που σχετίζεται τόσο με το σκέλος που αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης όσο και τις φορολογικές ρυθμίσεις”.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ
Αντίθετη άποψη διατύπωσε πάντως ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μιλώντας για τον “εφιάλτη της ακραίας αβεβαιότητας” και για το ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, πόσο  μάλλον να απαλειφθούν οι συνέπειες από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Μίλησε ακόμη για βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός τομέας, με  άμεσες συνέπειες το καθημερινό κλείσιμο επιχειρήσεων. Ζήτησε έμπρακτη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα με μέτρα που θα αυξήσουν άμεσα τη ρευστότητα και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα ώστε να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις, όπως πάγωμα των εργοδοτικών εισφορών, μείωση του λειτουργικού κόστους, κατάργηση των μη ανταποδοτικών τελών, άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις. τέλος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα συναινετικό σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο θα συμφωνήσουν τα κόμματα, μακριά από ιδεολογικές εμμονές, με μόνο στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για το ρόλο των μεταποιητικών επιχειρήσεων ο κ. Μάρδας είπε ότι στις αρχές του 2016 θα νομοθετηθούν φορολογικά κίνητρα υπέρ των εξαγωγέων. Επίσης ανέφερε ότι η συνθήκη της Λισσαβόνας δίνει τη δυνατότητα “να προστατεύουμε κάποιους κλάδους εγχώριας παραγωγής, σε σχέση με κρατικές προμήθειες” για διάστημα 3-4 ετων. Τέλος γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία υπουργείο οικονομίας θα επιδιωχθεί τα “κουφάρια” των βιομηχανικών περιοχών που πλέον περιήλθαν στην κυριότητα των τραπεζών να πωλούνται σε δελεαστική τιμή προς ξένους επενδυτές και να μην χρειάζεται καν νέα διαδικασία αδειοδότησης.
Σοφια Χριστοφορίδου 
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 9/12/2015

Σχολιάστε